Viťazi Art Film Festu 2011

Art_Film_logo_resizeDevätnásty ročník Art Film Festu, ktorý sa konal od 17. do 25. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, sa úspešne skončil slávnostným záverečným ceremoniálom. Tvorcovia víťazných snímok si na ňom prebrali ocenenia.



Stichnut_duejpg_resizeHlavnú cenu Art Film Festu, Modrého anjela za najlepší film získala ruská snímka Stíchnuté duše (Ovsianki) režiséra Alexeja Fedorčenka. Medzinárodná porota na čele s Jurajom Jakubiskom ju vybrala za víťaznú pre jej „ jedinečnú poetickú víziu a silné režisérske rozhodnutia“. Film zobrazuje poslednú rozlúčku so zosnulou manželkou tak, ako ju údajne praktizuje menšinová komunita Merjanov v stredozápadnej oblasti Ruska. Film už získal Cenu FIPRESCI v Benátkach, ako aj cenu za najlepšiu réžiu a scenár na festivale v Mar del Plata.


miestnost_samovrahov_resizeModrý anjel za najlepšiu réžiu putuje poľskému film Miestnosť samovrahov (Sala samobójcow) režiséra Jana Komasu. „Bojovný film naplnený osamotenosťou mladej generácie stratenej v modernej technológii v spoločnosti, ktorá sa vyrovnáva s problémami postkomunistickej éry ", tak znie zdôvodnenie poroty.

Modrých anjelov za najlepšie herecké výkony získal česko-slovenský film slovenskej režisérky Zuzany Liovej Dom. Bol vôbec prvým slovenským celovečerným otváracím i súťažným filmom v histórii Art Film Festu.

Modrého anjela za najlepší ženský výkon získala slovenská herečka z filmu Dom, Judit Bárdos „za prirodzený a vierohodný výkon, ktorý je ťažiskom filmu a získava si naše srdcia“.

Liova_Dom_resizeModrého anjela za najlepší mužský herecký výkon si prebral český herec z filmu Dom, Miroslav Krobot. Porota ho ocenila za „jemný, zdržanlivý výkon, ktorý sa divákovi prihovára minimom slov“.

Snímka Dom získala aj cenu Film Europe „za mimoriadny tvorivý čin mladého slovenského filmového tvorcu, ktorý získal uznanie aj v zahraničí“. Nové ocenenie je spoločnou aktivitou Art Film Festu, mediálnej spoločnosti Film  Europe a národného filmového televízneho kanálu Kino CS.   

Osobitné uznanie získal  rakúsky film Michael, ktorý v Trenčianskych Tepliciach uvádzal osobne jeho režisér Markus Schleinzer. „Odvážny film, ktorý predstavuje silný režisérsky debut,“ zdôvodnila porota. Ffilm získal aj Cenu primátora mesta Trenčianske Teplice. „Za odvahu a osobnostný postoj rozprávať o zložitej téme vizuálne striedmymi, a predsa filmársky výraznými prostriedkami, ktoré nútia diváka hľadať vlastný názor.“

zimne_prazdniny_resizeĎalšie Osobitné uznanie získal  čínsky film Zimné prázdniny (Han Jia) režiséra Li Hongqia „za vizuálnu precíznosť, umeleckú štylizáciu, minimalizáciu a čierny humor.“

Modrého anjela za najlepší krátky film si odniesla 14-minútová švédska snímka Tussilago režiséra Jonasa Odella. Porota film ocenila „za osviežujúci prístup k filmovej práci, ktorou prehodnocuje žánrové konvencie a výrazne pretvára hranice medzi animovaným, dokumentárnym a hraným filmom“.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.