Zajtra sa začína 19. ročník Art Film Festu

Art_Film_logo_resizeUž od piatka 17. júna poteší priaznivcov filmového umenia 19. ročník Art Film Festu, ktorý prinesie najnovšie a najoceňovanejšie snímky zo slávnych festivalov v Cannes, Berlíne aj Benátkach, novinky slovenskej tvorby, ázijskú filmovú „kuchyňu“ či kultové filmárske osobnosti. Filmový maratón v Trenčianskych Tepliciach a v Trenčíne potrvá do 25. júna. Do festivalových kín prinesie 194 snímok z 53 krajín sveta, z ktorých 110 bude dlhometrážnych, 3 stredometrážne a 81 krátkych.



Art Film Fest po prvýkrát v jeho histórii otvorí slovenský film mladej režisérky Zuzany Liovej Dom, ktorý zožal úspech aj na prestížnom festivale v Berlíne. Rovnako po prvýkrát v histórii bude mať Art Film Fest aj záverečný film, diváci zhliadnu v exkluzívnej slovenskej premiére režijný debut bývalého prezidenta Václava Havla Odcházení v hlavných úlohách s Josefom Abrhámom a Dagmar Havlovou.   

Návštevníci sa môžu tešiť aj na známe domáce i zahraničné osobnosti filmu. Počas otváracieho ceremoniálu v piatok (17. júna) si ocenenie Zlatá kamera preberie svetoznámy srbský režisér Emir Kusturica. V sobotu (18. júna o 16 h) v trenčiansko-teplickom kine Tatrabanka cinema osobne uvedie jeden zo svojich najslávnejších filmov - Dom obesenca z roku 1989 o živote juhoslovanských Rómov, za ktorý získal v Cannes Cenu za réžiu. Sobota (18. júna) bude patriť významnému maďarskému hercovi Jánosovi Bánovi, ktorý si na Art Film Fest príde po Hercovu misiu. Herec, ktorý sa preslávil v kultovom filme Vesničko má středisková, pripevní tabuľku so svojim menom  (15 h) vo Festivalovom parku. Art Film Fest na jeho počesť premietne snímky Vesničko má středisková v piatok (17. júna o 20 h) v trenčiansko-teplickom jojcinema Prameň a János Bán v sobotu (18. júna) osobne uvedie (19 h) v Kúpeľnej dvorane slovenský film Albert, Albert z roku 1995 o živote lekára živote Alberta Škarvana, ktorý bol priateľom ruského spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstoja. V nedeľu (19. júna) si na Art Film Feste Hercovu misiu preberie otec Járu Cimrmana, český herec Zdeněk Svěrák. Tabuľku pripevní (14,30 h) vo Festivalovom parku a v Tatrabanka cinema (16 h) osobne uvedie legendárny film Obecná škola, vďaka ktorému sa vrátil do spomienok na vlastné detstvo i učiteľské roky a schuti si v ňom zahral hlavnú postavu. Film bol v roku 1991 nominovaný na Oscara v kategóriii najlepší zahraničný film. 
Oceneným osobnostiam bude patriť aj posledná festivalová sobota  (25.júna). Hercovu misiu si preberie slovenská herečka Zuzana Kronerová. V joj cinema Prameň (10 h) osobne uvedie český film Bohdana Slámu Divoké včely, v ktorom si zahrala postavu Lišajovej a získala za ňu v roku 2001 Českého leva.

Zlaté kamery si na záverečnom ceremoniáli v sobotu (25. júna) preberú najvýznamnejší slovenský kostýmový výtvarník Milan Čorba a francúzsky oscarový velikán Jean-Claude Carrière.  Milan Čorba osobne uvedie v sobotu (25. júna o 12.30 h) v jojcinema Prameň film Noční jazdci z roku 1981 v hlavnej úlohe s Michalom Dočolomanským, do ktorého vytvoril kostýmy. Jean-Claude Carrière na Art Film Feste (24.júna 12,30 h) osobne uvedie v jojcinema Prameň  svoje krátke filmy zo začiatku kariéry. Art Film Fest na jeho počesť premietne napríklad kultový film Kráska dňa svetoznámeho režiséra Luisa Buňuela aj snímku Taking Off českého režiséra Miloša Formana, ku ktorým napísal scenáre.

Art Film Fest tento rok rozdelil program do 17 sekcií vrátane pôct oceneným osobnostiam. V Medzinárodnej súťaži hraných filmov bude o Modrého anjela súperiť 15 filmov, medzi nimi aj slovenská snímka, ktorá celý festival otvorí a tri novinky z canneského festivalu. Päťčlennej medzinárodnej porote, ktorá rozhodne o nových držiteľoch Modrého anjela, bude predsedať legenda slovenskej kinematografie Juraj Jakubisko.  Art Film Festu sa tento rok podarilo získať raritne veľa najnovších a najúspešnejších snímok z prestížneho festivalu v Cannes. Až deväť canneských filmov sa dostane na plátna Art Film Festu a budú medzi nimi aj víťazný film z Cannes Strom života  ocenený Zlatou palmou v hlavných úlohách s Bradom Pittom a Seanom Pennom či film Melanchólia v hlavnej úlohe s Kirsten Dunst, ktorá si za výkon zaslúžila  v Cannes Zlatú palmu ako najlepšia herečka. Bohatú ponuku zaujímavých filmových titulov prinesú aj ďalšie programové sekcie ako napríklad Láska a anarchia, Prísľuby z Východu, Nebezpečné deti, Focus: Québec Screen či Nočná prehliadka.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.