Filmsurfing

filmsurfing farba s okrajom resizeArnolda Schwarzeneggera zadržali na letisku v Mníchove kvôli luxusným hodinkám. Tie chcel politik a herec ponúknuť na charitatívnej aukcii. Podľa unijných predpisov sa musí deklarovať hotovosť nad 10 tisíce euro a rovnako i predmety v tejto cene. Schwarzenegger súhlasil so zaplatením cla, ale objavili sa problémy s bankomatom, lebo mal limitovaný výber hotovosti.

Pokračuje nakrúcanie piatej, záverečnej série populárního seriálu Stranger Things. Jeho premiéra je plánovaná na začiatok roku 2025. Počíta sa s návratom StrangerThings 5 resizevšetkých hlavných postáv, Eleven/ Jane ( Millie Bobby Brown), Mika ( Finn Wolfhard), Dustina ( Gaten Matarazzo), matky Joyce (Winona Ryder) a Jima Hoppera (David Harbour) a ďalších. Absentovať bude Dr. Brenner (Matthew Modine) a Eddie (Joseph Quinn).

Kórejský herec z filmu Parazit, Lee Sun-kyun (48) spáchal koncom minulého roku samovraždu. Film Parazitherecz filmu resizezískal v roku 2020 Oscara a herec v ňom vytvoril postavu biznismena, v dome ktorého sa odohrá tragikomický komplot. Lee Sun-kyuna vyšetrovala polícia kvôli užívaniu narkotík.

V marci bude mať na Netflixe premiéru seriál Problém troch telies (3 Body Problem), nakrúteného podľa knihy čínského autora Liu Cixina (Liou Cch´- sin). V českom preklade vyšla v roku 2017. Počas kultúrnej revolúcie sa Číňania snažia v rámci tajného projektu nadviazať kontakt s mimozemskými civilizáciami. Po tridsiatich rokoch začnú umierať významní vedci a objaví sa zvláštna počítačová hra, ktorej pôvod vychádza najavo s okolnosťami tajného projektu. Román je prvým dielom trilógie Spomienka na Zem. Za projekt stoja showrunneri Hry o tróny David Benioff a Dan Weiss. Podľa románu Liu Cch´- sina bol nakrútený čínsky film Wandering Earth (2019).

TaterzOsviencimu resizePodľa románu novozálandskej autorky Heather Morris Tatér z Osvienčimu vznikol rovnomenný seriál, ktorý bude mať premiéru v lete. Inšpiroval ho pravdivý príbeh slovenského žida Ludwiga Eisenberga, ktorý sa ako 26 - ročný dostal do koncentračního tábora a jeho úlohou bolo tetovať čísla na ruky spoluväzňov. V seriáli vystupuje ako Lali Sokolov. Stretáva mladú Gitu Furman a rozhodne sa urobiť všetko, aby obaja prežili. Spomínajúceho starca zahral Harvey Keitel, mladého Jonah Hauer King a Gitu poľská herečka Anna Próchniak (Mesto 44). V zozname hercov je i Slovák Lukáš Frlajs. Režisérkou je Tali Shalom-Ezer.

Vo Švédsku sa rozdávali ceny Guldbagge. Najlepším filmom bol debut režisérky Miky Gustafson Guldbage resizeParadise is Burning. Cenu za najlepšiu réžiu dostal Axel Petersen za Shame on Dry Land, Joel Spira za najlepší mužský herecký výkon a Christopher Wagelin za vedľajšiu mužskú rolu, rovnako i ceny za kameru, strih a zvuk. Švédsky nominant na Oscara je film režiséra Milada Alamiho Opponent , ktorý sa v zozname ocenených objavil len raz, Marall Nasiri dostala cenu za najlepší ženský herecký výkon.

Od 26. januára začína najväčší škandinávsky filmový festival vo švédskom Goteborgu. V rámci programu TV Drama Vision sa predstavia i pripravované severské seriály ako The Swedish Muse (Švédsko), Haze (Island), Requiem for Selina (Nórsko), alebo Hildur (Island, Fínsko). Works in Progress predstaví titul Tomasa Alfredsona (film Snehuliak) a Sary Johnsen Nevera (Trolosa), ktorý nakrútila v roku 2000 aj Liv Ullmann podľa scenára Ingmara Bergmana, alebo novú verziu knihy Astrid Gotheborffestival resizeLindgrenovej Ronja, dcéra zbojníka .

Spoločnosť Unifrance má od júla nového riaditeľa. Gilles Pélisson hodnotí v rozhovore pre web Cineuropa rok 2023. Návštevnosť francúzskych filmov v zahraničí stúpla v porovnaní s rokom 2022 o 38%, ale stále nedosahuje čísla z rokov 2018-2019. Rebríček najúspešnejších titulov vedú animovaný Čarovná lienka a Čierny kocúr, kterého prvenstvo nie je úplne zohľadniteľné, lebo je distribuovaný Netflixom, nasledujú Asterix a Obelix: ríša stredu, Traja mušketieri: D´Artagnan, Anatómia pádu a Jeanne du Barry – kráľová milenka. V nomináciách na Oscara má jednoznačné preferencie Anatómia pádu, ale bez šancí nie je podľa Pélissona ani film Umenie jesť a milovať režiséra Tran Anh Hunga s Juliette Binoche a Benoita Magimela v hlavných roliach. Z tv seriálov má potenciál kriminálna dráma O peniazoch a krvi z produkcie Canal+.AvilSacharow resize

Izraelský seriál Fauda bude pokračovať piatou sériou. Je to neplánované rozhodnutie, pretože seriál mal skončiť štvrtou sériou. Lior Raz spolu s novinárom Avi Isacharoffom by mali na nových dieloch pracovať od jesene minulého roku. Pod názvom Tanaav seriálová „frančíza“ Faudy vznikla i v Indii.

Ako informoval web denníka The Times of Israel, vojna s palestínskym Hamásom spôsobila rozruch i na niektorých minuloročných európskych festivaloch. Štokholmský filmový festival odvolal návštěvu AleezaChanowitz resizeizraelsko-americkej herečky Aleezy Chanowitz, ktorá sa mala predstaviť pri festivalovom uvedení komediálního seriálu Chanshi. Ďalšia kauza sa odohrala na festivale dokumentárních filmov v Amsterdame IDFA, kvôli pro-palestínskej demonštrácii počas otváracieho večera s plagátu s heslom, vyzývajúcim k zničeniu Izraela. Kamery zachytili i riaditeľa festivalu, sýrskeho dokumentaristu Orwu Nyrabia, ako tlieska protestujúcim. Je zložité vymedziť sa negatívne voči antisemitizmu a byť zároveň pro-palestínsky. Podobné dilemy sa riešia na festivalech aj vo vzťahu Rusko-Ukrajina.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.