Filmsurfing

filmsurfing farba s okrajom resizeNový film aj u nás známeho čínskeho režiséra Zhanga Yimoua má názov Full River Red a ide o dobovú drámu s detektívnou zápletkou. V hlavných úlohách sa objavia Shen Teng a Jackson Yee. Názov filmu inšpirovala najznámejšia báseň generála Yue Feia, z obdobia Južnej dynastie Song (1127-1279), známeho svojim patriotizmom. Nechal popraviť premiéra Qin Huia, jedného z najpodlejších politikov čínskej histórie.

Dej sa odohráva v rezidencii zradného premiéra. Má sa stretnúť s delegáciou zo znepriatelenej dynastie Jin. Jeden z jej členov sa stratí a s ním i tajný list. FullRiverRed resizeNasleduje hľadanie zradcu. Zhangova originálna verzia historického príbehu je pojednaná v novej perspektíve. Spoluscenáristom bol Chen Yu, s ktorým režisér napísal i scenár k filmu Strelci (Snipers, 2022).

V marci sa budú odovzdávať ceny Izraelskej televíznej akadémie za rok 2022. Do roku 2003 sa udeľovali v rámci národných cien Ophir. Súťaž zahŕňa 17 hlavných a 29 individuálnych kategórií. Za rok 2021 získal cenu za najlepší seriál Unknowns (Neznámi/Alumim) a zároveň cenu za najlepšiu réžiu ziskal Tawfik Abu Wael, spolutvorca seriálu Naši chlapci (2019), ktorý uviedla aj Česká televízia a je dostupný na HBO Max. Neznámi je príbeh chlapcov, obvinených zo znásilnenia. Cenu za najlepší mužský herecký výkon dostal Amir Tessler a hrala v ňom i herečka z Faudy Rona-Lee Shim´om (Nurit). Dismissed (Prepustená/HaMefakedet) bol najlepším komediálnym seriálom s jedenástimi Neznámi tv seriál Izrael resizecenami. Noa, hlavná hrdinka velí ženskej jednotke a problémy majú obe strany. Veliteľke chýbajú skúsenosti i patričné kompetencie a podriadené sú tiež dostatočne problematickou skupinkou. Zo zoznamu ocenených izraelských seriálov za minulé roky, sa na streamovacích platformách objavili okrem zmienených Našich chlapcov i Fauda (cena za najlepší seriál v rokoch 2015 a 2017), domáca verzia V mene vlasti (2010, Prisoners of War/Homeland) Gideona Raffa. Ten podľa posledných informácií pracoval na seriále Now and Then (Teraz a potom, 2022) pre Apple tv+, odohrávajúci sa v prostredí španielsko jazyčnej komunity v Miami. Skupinka spolužiakov sa stretáva po dvadsiatich rokoch, ktoré uplynuli od večierku, kde jeden nich neprežil.

GolshiftehFarahani resizePorotcovia na MFF Berlinale (16.-26.2.), okrem predsedníčky Kristen Stewart, hodnotili ešte medzinárodnú súťaž režisér Johnny To (Psanci, Slepý detektív), herečka Golshifteh Farahani (Patterson, O Elly), rumunský režisér Radu Jude (Smolný pich, Aferim!), nemecká režisérka Valeska Grisebach (Western), americká producentka a kastingová režisérka Francine Maisler (Babylon, 12 rokov otrokom) a španielska režisérka a scenáristka Carla Simón (Alcarrás). Ako rozdelili ceny prinášame na inom mieste.

Piateho februára sa skončil filmový festival v Goteborgu s účasťou slovenskej Slúžky v medzinárodnej súťaži. Víťaz, francúzsko-marocko-belgicko-dánska koprodukcia Modrý kaftan marockej režisérky Maryam Touzani smeruje v marci i do našich kín. Porotu tvorili – iránsko-francúzska herečka Zahra Amir Ebrahimi, ktorá si za rolu vo filme Svätý pavúk odniesla z Cannes cenu za najlepší ženský herecký výkon, Sofi Grabol, dánska herečka, známa ako hlavná postava seriálu Zločin, Antonio Lukič, ukrajinský režisér a Matti Bye švédsky hudobný skladateľ. Draka za najlepší severský film dostal dánsky film Neskrotné (Unruly. 2023). Rozpráva MatildaAppelinMalouReymann resizepríbeh dievčiny Maren, ktorú za jej nepoddajné chovanie odpravia úrady v 30. rokoch do ženského domova Sprogo. Tam porodí a dieťa jej odoberú. Utopí sa pri pokuse o útek. Film je pripomienkou nápravných ústavov a legálnej možnosti sterilizácie žien, uznaných za psychicky choré, alebo labilné. (Na obrázku je producentka filmu Matilda Appelin a režisérka Malou Reymann). Najlepšou herečkou bola Fínka Alma Poysti, ktorú poznáme z filmu Tove, ocenená za herecký výkon vo filme Štyria malí dospelí (Four Little Adults). Romantickú komédiu o „otvorených vzťahoch“ štyroch hlavných hrdinov nakrútila režisérka Selma Vilhunen. Kameramanskú cenu Svena Nykvista dostal Jacob Moller za dánsky film Kodaň neexistuje (Copenhagen Doesn´t Exist) režiséra Martina Skovbjerga. Na spoločnej cene sa zhodla porota FIPRESCI a festivaloví diváci. Prisúdili ju filmu Let the River Flow Ole Giaevera. Cenu Ingmara Bergmana za najlepší debut získal film Runner Mariana Mathiasa. Cenu za celoživotné dielo dostal švédsky režisér Jan Troell. Na festivale sa udeľuje i cena za najlepší seriál, ktorým bol nórsky Kids in Crime Kennetha Karlstada.

V januári mala v Poľsku premiéru komédia Nebezpeční gentlemani, ktorá sa teší pozornosti domáceho publika. Odohráva sa v roku 1914 v Zakopanom a stretáva sa tam zaujímavý výber slávnych poľských velikánov. Marcin Dorocińský hrá dramatika KolenieIkea resizeWitkiewicza, Andrzej Seweryn spisovateľa Josepha Conrada, Wojciech Mewaldowski etnografa Bronislava Malinowského a Tomasz Kot spisovateľa Tadeusza Boy-Zeleńského. Film režíroval Maciej Kawalski. Medzi očakávné filmy patrí i Doppelganger. Dvojník režiséra Jana Holoubka, ktorý nakrútil dva výnimočné seriály, dostupné na Netflixe, Bažina (2021) a Veľká voda (2022). Na festivale v Benátkach mal premiéru i film novej režisérskej hviezdy poľského filmu Damiana Kocura Chlieb a soľ. Ďalej sa čaká na premiéru erotického filmu Pokolenie Ikea s herečkou Michalinou Olszańskou (Já, Olga Hepnarová) a Bartoszom Gelnerom (Plávajúce vežiaky a seriál Sexify). Vo filme Filip (Strieborný ErykKulm resizelev na minuloročnom festivale poľských filmov v Gdyni) režiséra Michala Kwieczińského uvidíme nového nositeľa Ceny Zbyszka Cibulského, udeľovanej najtalentovanejším novým hereckým tváram. Tento rok to bol Eryk Kulm. Televízni diváci ho mohli vidieť v poľskom seriáli Vraždy na prelome storočia.

Neobvyklý úspech zaznamenal koncom roku v Číne francúzsky film z roku 2004 Slávičia klietka (The Chorus) podľa divadelnej hry herca a dramatika Noela – Noela, tentokrát v 4K digitálnej verzii. Len decembri film videlo 210 tisíc divákov. Ďalším úspešným francúzskym filmom v zahraničí je film Nová hračka (New Toy) s populárnym Jamelom Debbouzem (Amelia z Montmartru) v roli hračky pre syna najbohatšieho Francúza Philippe Etienna (Daniel Auteuil). Je to remake filmu Françoisa Vebera Hračka (1976) s Pierrom Richardom. Veber sa podieľal i na scenári novej verzie. Potvrdzuje sa aj naďalej dlhotrvajúci trend, najpopulárnejším vývozným francúzskym žánrom ostávajú komédie. Novú hračku nasleduje i ďalší titul Láska na druhý pohľad režiséra Hugo Gélina, uvedeného i v našich kinách.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.