Počas letu (Lift)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Lift resizeZa normálnych okolností by ich obvinila z krádeže obrazu od Vincenta van Gogha a fingovaného únosu umelca známeho ako N8 (Jacob Batalon), skrývajúceho svoju identitu pred celým svetom pod maskou. Namiesto toho od nej však jej veliteľ Huxley (Sam Worthington) očakáva, že mu ich pomôže naverbovať na ďalšiu lúpež, tento raz údajne v záujme národnej bezpečnosti. Abby (skvelá Gugu Mbatha-Raw) je agentkou Interpolu, navyše ešte aj bývalá láska muža, ktorému je už nejaký čas na stope - moderného Rodina Hooda z prostredia umeleckých dražieb Cyrusa (Kevin Hart). Keď odmietne, môže, samozrejme, využiť proti nemu všetky dôkazy, čo má. Bolo by ale lepšie, aby prispel k zastaveniu bankára, čo rád vďaka teroristickým útokom manipuluje s financiami na trhou Larsa Jorgensena (Jean Reno), v naplnení jeho deštruktívnych plánov. Hackerská skupina Leviathan má v najbližších dňoch zaútočiť niekde v Európe tak, aby to vyzeralo ako nehoda. A Jorgensen sa ich za to chystá vyplatiť zlatom, prevážaným luxusným komerčným lietadlom...

Odborník na infiltráciu Denton (nedostatočne využitý Vincent D'Onofrio), pilotka Camila (sympatická Úrsula Corberó), hackerka Mi-Sun (Yun Jee Kim), Lift2 resizetechnik Luke (Viveik Kalra) a špecialista na trezory Magnus (efektná komická figúrka Billy Magnussen) spočiatku veľa nadšenia pre vec neprejavia. Dokonca by sa dalo povedať, že majú pred nebezpečným protivníkom výrazný rešpekt. Keby na nich aj nezabrala hrozba väzením z Abbynej strany, je tu ešte ukážka schopností teroristov z Leviathanu v Španielsku z ostatných dní. Plán je nasledovný: odkloniť lietadlo z pôvodnej dráhy, pokým iné lietadlo bude podľa predstieranej identifikácie zastupovať to s Jorgensenovým zlatom. Následne zlato ukradnúť počas letu v desaťkilometrovej výške. Mnohým z Cyrusovho tímu sa to zdá byť neuskutočniteľné a neváhajú šéfovi svoje pochybnosti neraz vtipne prejaviť. Hlava tímu však plánu verí a, úprimne, možno má v rukáve ešte aj nejaký navyše, o ktorom Abby zatiaľ nemusí vedieť. V prvom rade by ocenil, keby na nich z pozície agentky Interpolu „len“ nedohliadala, ale rovno sa aj zapojila do akcie s využitím vlastných nápadných bojových schopností. Je zrejmé, že na dávnejší, týždeň trvajúci milostný vzťah s ňou Cyrus nezabudol - veď aj Denton si ho preto doberá za zasnený výraz, ktorý má na tvári vždy, keď ju vidí alebo ho ostro sekíruje. Po pár drobných Lift4 resizekomplikáciách sa let uskutoční v inom termíne, ako „Cyrusova sedmička“ predpokladala, no na palubu sa, našťastie, dostanú. Medzi cestujúcimi v prvej triede, samozrejme, nesmú chýbať ani osvedčení Jorgensenovi muži Donal (Paul Anderson) a Cormac (Burn Gorman vo svojej typickej úlohe), chystajúci sa lietadlo odkloniť tiež, akurát že tak trochu po svojom...

Snímka Počas letu režiséra F. Garyho Graya (Straight Outta Compton, Lúpež po taliansky) je rutinérsky stvárneným remeselným pokusom o elegantnú krimi komédiu v štýle Dannyho jedenástky / dvanástky / trinástky Stevena Soderbergha s menej hviezdnym hereckým obsadením, ktorý si v kľúčových „leteckých“ momentoch čo-to požičiava z dnes už možno zabudnutého akčného thrilleru Boeing 747 v ohrození režiséra Stuarta Bairda z roku 1996. Tam sa Kurt Russell so svojím antiteroristickým tímom pokúšali podletieť a cez bizarný spojovací tunel infiltrovať dopravné lietadlo unesené Davidom Suchetom bez hercule-poirotovských fúzikov, pričom cestou prekvapivo (a pre zlomyseľných divákov mimoriadne Lift11 resizezábavným spôsobom) prišli v nevyspytateľných vzdušných prúdoch o Stevena Seagala už asi chvíľku po prvej tretine príbehu. Takisto je možné v zápletke nájsť stopové prvky inej úspešnej netflixovskej produkcie – Red Notice z roku 2021, aj určitú ľahkovážnu dejovú prekombinovatosť neskorších tímových zlodejských „hrátok“ série Rýchlo a zbesilo, akurát bez vhodne naleštených štvorkolesových tátošov.

Scenár Daniela Kunku pri tom v expozícií príbeh rozbieha sľubne. Zlodejské schopnosti Cyrusových parťákov sú divákovi predstavené s prehľadom a určitou nešpecifikovanou eleganciou v umiernene videoklipových záberoch kamery Bernharda Jaspera, efektne naporciovaných s pomocou kultivovaného strihu Williama Yeha a v rytmoch filmových melódií Dominica Lewisa, či Guillaumea Roussela. Atmosféra Benátok robí svoje, rovnako tak snaha komika Kevina Harta utlmiť svoj občas Lift5 resizetrochu dráždivý zmysel pre humor. Náladu filmu v tej chvíli akoby určovala charizmatická vyšetrovateľka Abby Gugu Mbatha-Raw s nedôverou predvídajúca každý jeho ďalší ťah. Neskôr sa však čaro začne vytrácať. Zápletku doplní niekoľko rozsiahlejších dialogických pasáží, snažiacich sa otvorene vyjadriť motivácie protagonistov, ktoré by za normálnych okolnosti ešte v tejto fáze príbehu mali radšej zostať neujasnené. Prípadne by ich tvorcovia dokázali využiť oveľa efektívnejšie až po nejakom výraznejšom zvrate, či komplikácií.

Milostná podzápletka medzi Cyrusom a Abby vo chvíľach nútenej spolupráce zbaví diváka príjemnej neistoty voči ich budúcemu konaniu a tiež film ako celok od potrebného tajomstva. Nehovoriac už o tom, že takto otvorené charakteristiky by boli divácky stráviteľnejšie, ak by spontánne vyplynuli z konkrétnych dejových situácií. Nadbytok scén spoliehajúcich sa na slovné prejavy zároveň diváka čoraz viac a viac upozorňuje na fakt, že byť hlavou zlodejského tímu je pre Kevina Harta neprirodzené, že cez jeho atypicky stoický prejav niekde „presvitá“ nepriznaná túžba zostať radšej dôležitou síce, no skôr len Lift10 resizevedľajšou komickou figúrkou. Vincent D'Onofrio sa v určitom momente neodôvodnene z deja kamsi vytratí a Jean Reno je vo filme viac-menej na to, aby sa zlovestne mračil.

Keď konečne dôjde na dynamickejšie napĺňanie jednotlivých položiek z lúpežníckeho plánu, odľahčenejšie motívy Počas letu sa začnú tvorivo biť so scénami serióznej akcie. Hoci jedna konkrétna bitka odohrávajúca sa v interiéri náhle prevráteného lietadla určite nie je úplne márna, nedarí sa jej úplne zbaviť dojmu diváckeho déjà vu. Remeselne zručné stvárnenie zlodejských fígľov sa začne neesteticky miešať s nie práve pôsobivou počítačovou grafikou leteckých akrobacií a dôjde aj na jednu klišeovitú hrozbu zostrelenia, ktorá štylisticky nepasuje k ničomu. S pribúdajúcimi zvratmi sa príbeh stáva absurdnejším a prekombinovaným, čo pri podobnom type filmu nemusí byť nutne vždy na škodu. Keď publikum nad sledovaným príliš nepremýšľa, nudiť sa určite nebude. Úvodné príjemné zoznamovanie sa s Cyrusovým tímom však sľubovalo podstatne viac.

Lift12 resizePočas letu (Lift), USA, 2024
Dĺžka: 104 minút
Réžia: F. Gary Gray
Scenár: Daniel Kunka
Kamera: Bernhard Jasper
Hudba: Dominic Lewis, Guillaume Roussel
Strih: William Yeh
Zvuk: Frank A. Montaño, Stephen P. Robinson
Scénografia: Dominic Watkins
Kostýmy: Antoinette Messam
Producenti: Audrey Chon, Kevin Hart, Simon Kinberg, Matt Reeves, Bryan Smiley, Adam Kassan
Hrajú: Kevin Hart, Gugu Mbatha-Raw, Vincent D'Onofrio, Sam Worthington, Úrsula Corberó, Billy Magnussen, Viveik Kalra, Yun Jee Kim, Jacob Batalon, Jean Reno, Ross Anderson, Burn Gorman, Paul Anderson, Stefano Skalkotos, Russ Bain, Jess Liaudin, Toni O'Rourke, Gordon Alexander, Roy McCrerey, Caroline Loncq, David Proud, Morgan C. Jones, Martina Avogadri, Felix Garcia Guyer, Oli Green
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.