The Book of Clarence

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Clar resizeHudobník a filmár Jeymes Samuel so svojím ekcentrickým režijným debutom The Harder They Fall priniesol pomerne netradičný pohľad na westernový žáner v podobe alternatívnej histórie. Jeho najnovší film The Book of Clarence sleduje podobnú trajektóriu, ibaže vo forme biblického eposu. Nečakane vtipný, ale aj myšlienkovo vyzývavý, The Book of Clarence je film, ktorý si miestami sám stojí v ceste, no napriek tomu dokáže zaujať.

LaKeith Stanfield hrá Clarencea, malého podvodníka, ktorého prvýkrát spoznávame na nebezpečných pretekoch vozov v závode s Máriou Magdalénou (Teyana Taylor). To zrejme dostatočne vypovedá o spôosobe, akým sú v Samuelovom filme prezentované biblické postavy. Clarence na tento závod vsadil Clar2 resizevšetko a po potupnej prehre sa zadĺži miestnemu zločincovi Jedediahovi Hroznému (Eric Kofi-Abrefa), ktorý peniaze očakáva do konca mesiaca. Spolu so svojím lojálnym pomocníkom Elijahom (RJ Cyler) sa Clarence pustí do plánovania, ako rýchlo zarobiť potrebné peniaze. Clarenceov príbeh je paralelný so vzostupom Ježiša Krista (Nicholas Pinnock) a keďže je Clarence srdcom stále tým malým podvodníkom, vidí to ako príležitosť pre kšeft. Clarence sa teda neúspešne pokúša stať Ježišovým 13. apoštolom a pripojí sa k svojmu zbožnému bratovi Tomášovi ako súčasť Ježišových nasledovníkov. Keď tento pokus ponižujúcim spôsobom zlyhá, Clarence sa rozhodne premeniť na mesiáša, ktorý podvádza miestnych falošnými zázrakmi, aby si rýchlo zarobil.

The Book of Clarence sa v celej svojej kráse blyští najviac v satirickej rovine. Clarence má mimoriadne zábavné stretnutie s Máriou (Alfre Woodard), s ktorou debatuje o jej údajnom panenstve, spochybňuje Ježišove mesiášske poverenia a ignoruje úbohého Jozefa, ktorý sa skrýva v rohu. Zatiaľ čo ľudia, ktorí Clar5 resizeClarencea dobre poznajú, vidia do zákulisia jeho divadeilka, iní mu skutočne začnú veriť a on sa chce pokúsi naplniť ich očakávania. Režisér Jeymes Samuel akoby presne trafil komediálnu oblasť na pomedzí Života Briana (Life of Brian, 1979) a Piatku (Friday, 1995), a tak spája miestami prízemnejší humor s vtipnými postrehmi. Nakrúcanie priamo na mieste sprostredkúva atmosféru potrebnú pre epické biblické príbehy, pričom kamere Roba Hardyho sa darí zužitkovať scenérie Matera v Taliansku – mesto, ktoré si režisér vybral na reprezentáciu Jeruzalema. Divácku pozornosť zaujme film aj atypickým soundtrackom, ako tomu bolo aj v prípade The Harder They Fall. Použitie hip-hopu vo filme odohrávajúcom sa v roku 29 nášho letopočtu je prinajmenšom zvláštne, vyslédok však v celkovom kontexte funguje nad očakávania.

Postava Clarencea si kladie mnoho ambícií a zaoberá sa aj svojím meniacim sa chápaním viery. Film samotný sa pritom nikdy nevyhýba odvážnym otázkam, vzrušujúcim polemikám či konfrontáciám s kresťanstvom. Samotný Clarence je pre divákov skutočne ideálnym plátnom na premietnutie vlastných Clar4 resizepresvedčení, keďže predstavuje veriacich aj neveriacich. Clarence, obchodník s trávou so zlatým srdcom, v každej situácií pôsobí ľudsky. Scenár ho pritom vždy múdro umiestnuje do pozície, z ktorej je schopný pochopiť pocity každého a LaKeith Stanfield brilantne a bez námahy tieto emócie odkrýva. Istý problem nastáva v poslednej tretine, keď sa The Book of Clarence preklopí do príliš vážnej, roviny - posun v tóne je bleskový a rozprávaniu neslúži práve najlepšie. Ak bolo cieľom Jeymesa Samuela prepašovať do snímky nedeľnú kázen, odvádzal efektívnejšiu prácu skrze humorné výjavy a komediálne diálogy.

Napriek tomu The Book of Clarence prostredníctvom svojsky štylizovaného spracovania, provokatívneho satirického a anachronistického podania, či ozvláštnujúceho soundtracku, predstavuje pomerne originálnu, skutočne atypickú zmes žánrov a tonalít. Nevynecháva pritom ani duchovné skúmanie hlavného hrdinu. Mnohému vdačí práve hereckému obsadeniu s LaKeithom Stanfieldom, ktorý poskytuje pôsobivý všestranný výkon.

Clar8 resizeThe Book of Clarence, USA, 2023
Dĺžka: 136 minút
Réžia: Jeymes Samuel
Scenár: Jeymes Samuel
Kamera: Rob Hardy
Hudba: Jeymes Samuel
Strih: Tom Eagles
Scénografiea: Alessandra Querzola
Kostýmy: Antoinette Messam
Produkcia: Jay-Z, James Lassiter, Tendo Nagenda, Jeymes Samuel
Hrajú: Lakeith Stanfield, Omar Sy, Anna Diop, RJ Cyler, David Oyelowo, Micheal Ward, Alfre Woodard, Teyana Taylor, Caleb McLaughlin, Eric Kofi-Abrefa, Marianne Jean-Baptiste, James McAvoy, Benedict Cumberbatch, Babs Olusanmokun, Nicholas Pinnock, Chase Dillon, Tom Glynn-Carney, Tom Vaughan-Lawlor, Josh Goulding
Distribúcia: Sony Pictures (podľa predbežého plánu mám prísť do kín v marci 2024)
Foto: ČSFD cz.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.