Jednotky vesmírneho nasadenia 2. séria (Space Force – TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vesmir resizeScenárista a producent Greg Daniels sa po práci na svetoznámom komediálnom seriáli Simpsonovci rozhodol vytvoriť vlastné projekty, z ktorých sa neskôr vykľuli jedny z najpopulárnejších sitkomov po roku 2000. Jeho výtvory ako The Office a Parks and Recreation sa od konkurencie líšili originálnou dokumentárnou formou, ktorá pôsobila na poli sitkomov mimoriadne sviežo. A aj keď bol The Office spočiatku remake rovnomenného kultového britského komediálneho seriálu, po prvých 6 epizódach sa vydal vlastnou cestou, na ktorej ostal neuveriteľných 8 sérii. Výsledkom bol jeden z najkvalitnejších sitkomov aké boli kedy odvysielané na televíznych obrazovkách.

Zmizol nútený, post produkčne pridaný smiech publika a ostal iba výborný humor podávaný talentovanými hercami. Jedným z týchto hercov bol Vesmir2 resizeuž teraz slávny komik Steve Carell, ktorého ikonická rola Michaela Scotta v spomínanom seriáli The Office dostala do Hollywoodu. Avšak časy sa menia a väčšina kvalitných projektov sa z televíznych staníc presúva na streamovacie stanice. Práve na Netflixe sme mohli v roku 2020 vidieť nový projekt Grega Danielsa v hlavnej roli opäť so Steveom Carellom, ktorého vznik podnietilo vyhlásenie vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa o založení vesmírneho vojenského útvaru s názvom Jednotky vesmírneho nasadenia.

Seriál sa venuje tímu vedcov, astronautov a vojakov na čele s generálom Markom R. Nairdom (Steve Carell), ktorí dostanú za úlohu tento vojenský útvar viesť. V prvej sérii sa okrem Carella objavilo hneď niekoľko výborných hercov, ako napríklad John Malkovich, Lisa Kudrow, Ben Schwartz, Jimmy O. Yang, Tawny Newsome a Diana Silvers. Vesmir3 resizeSeriál bol prijatý rozpačito aj kvôli jeho nevyváženému tónu, s ktorým Greg Daniels nie príliš elegantne balancoval medzi vojenskou satirou v štýle Kubrickovho Dr. Divnovlásku, bláznivou komédiou, romantickou komédiou, rodinnou drámou a dramatickými momentami, ktoré boli na hrane trileru. Seriál jednoducho nemal jasnú identitu.

Druhá séria je tu a už trailery dávali najavo, že tentokrát tvorcovia stavili na čisto komediálnu nôtu. Čo sa vyplatilo. Z príbehu zmizli skoro všetky dramatické motívy prvej série. Dôraz sa tentokrát kladie na postavy, ich vzájomné interakcie a humor, ktorý z nich vyplýva. Viac komediálny tón nie je na úkor zle napísaných postáv, práve naopak. V druhej sérii sa tvorcovia dostávajú každej postave viac pod kožu. Príbeh je po veľkých Vesmir5 resizedejových zápletkách, ako preteky USA s Čínou o to, kto ako prvý vybuduje základňu na mesiaci, obmedzený na jednoduché motívy, ako napríklad problematický vzťah generála Nairda (Steve Carell) s jeho dcérou a ženou, alebo romantický vzťah Dr. Chana Kaifanga (Jimmy O. Yang) s astronautkou Angelou Ali (Tawny Newsome). Rozprávanie „jednoduchšieho“ príbehu seriálu určite prospelo. Všetci herci sa veľmi snažia, ale najvýraznejším ostáva podobne ako pri prvej sérii John Malkovich, ako Dr. Adrian Mallory. Táto rola mu veľmi sadla a je v nej fantastický. Jednotky vesmírneho nasadenia  taktiež prekvapujú svojim mládeži neprístupným ratingom, vďaka ktorému sa tvorcovia nemusia báť byť vulgárny. Tento aspekt pôsobil veľmi zvláštne už pri prvej sérii. Príbeh to jednoducho nevyžaduje, aj keď Vesmir8 resizeto seriálu kvalitatívne neubližuje, môže to ublížiť jeho sledovanosti, keďže si takto v podstate ohraničuje publikum.

Seriál je výnimočný svojim prostredím a témou, avšak veľmi nevýnimočný svojím celkovým spracovaním. Je to škoda, pretože potenciál na niečo špeciálne tu určite je, avšak tvorcovia akoby nevedeli ako túto tému uchopiť. Druhá séria, ktorá je zameraná skôr na komediálnu stránku je každopádne krokom vpred a na konci navnaďuje na tretiu. Ako jednoduchá zábava na jedno pozretie to funguje dobre. Bonusom taktiež je, že jednotlivé epizódy nemajú viac ako polhodinu, čo je na takýto typ seriálu ideálna minutáž. Dúfajme teda, že Greg Daniels je stále tým geniálnym komediálnym tvorcom a kvalita seriálu sa bude s treťou sériou iba zvyšovať.

Vesmir7 resizeJednotky vesmírneho nasadenia 2 séria (Space Force, TV seriál), USA, (2020–2022)
Dĺžka: 8 h 44 min. (Minutáž: 25–37 min.)
Manažéri projektu: Steve Carell, Greg Daniels
Réžia: Paul King, Tom Marshall, Dee Rees, Daina Reid, Jeffrey Blitz, David Rogers
Scenár: Greg Daniels, Steve Carell, Brent Forrester, Paul Lieberstein, (více)
Kamera: Simon Chapman
Hudba: Carter Burwell
Strih: Rob Burnett, David Rogers, Joshua Toomey, Susan Vaill
Zvuk: Bobby Mackston, John W. Cook II
Scénografia: Susie Mancini, Benoit Waller
Masky: Maria A. Garcia, Michele Tyminski Schoenbach
Kostýmy: Kathleen Felix-Hager
Producentka: Caroline James
Hrajú: Steve Carell, John Malkovich, Ben Schwartz, Diana Silvers, Tawny Newsome, Jimmy O. Yang, Don Lake, Lisa Kudrow, Alexej Vorobjov, Jessica St. Clair, Owen Daniels, Dan Bakkedahl, Hector Duran, Noah Emmerich, Fred Willard, Diedrich Bader, Larry Joe Campbell, Jane Lynch, Patrick Warburton, Aparna Nancherla, Punam Patel, Alan Blumenfeld, Ginger Gonzaga, Concetta Tomei, Roy Wood Jr., Scott Michael Morgan, Exie Booker
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.