Labutia pieseň (Swan Song)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Piesen6 resizeStreamova stanica Apple TV+ dáva naďalej šancu menej známym tvorcom pri produkcii menších, zato originálnych filmových počinov. Tentokrát dostal takúto šancu režisér a scenárista Benjamin Cleary, ktorého tvorbu krátkometrážnych filmov sme mohli vidieť zatiaľ iba na festivaloch. Krátkometrážne drámy ako Slutterer a Wave boli precíznymi štúdiami osôb, ktoré sa vyrovnávali s nepriaznivou životnou situáciou. Preto nie je žiadnym prekvapením, že Clearyho prvý celovečerný film sa nesie v podobnou duchu.

Snímka Labutia pieseň rozpráva príbeh Camerona Turnera (Mahershala Ali), talentovaného umelca, ktorého idylický rodinný život naruší nevyliečiteľná a smrteľná choroba. Cameron sa len ťažko vyrovnáva so svojim osudom. Avšak namiesto toho, aby svoju manželku Poppy (Naomie Harris) a syna Coryho (Dax Rey) informoval o tom čo sa deje, sa rozhodne prijať morálne otázne riešenie tohto na prvý pohľad Piesen2 resizeneriešiteľného problému. V zariadení vedenom tajomnou doktorkou Jo Scott (Glenn Close) podstúpi experimentálnu procedúru, ktorej výsledkom bude Cameronov dokonalý klon.

Zápletka filmu zaváňa mysterióznym trilerom, v ktorom celý čas očakávate kedy pôjde o život. Avšak Labutia pieseň je presným opakom. Ide predovšetkým o podnetnú psychologickú drámu o rodine, láske, obete, ale aj vine. Žáner sci-fi využíva len na vytvorenie hlavnej zápletky, prostredníctvom ktorej rozvíja pre diváka vyššie spomínané témy. Film má veľmi pomalé tempo, ktoré spolu s perfektne komponovanými zábermi, metodickým strihom a často experimentálnym soundtrackom, vytvára hypnotizujúcu atmosféru. Vo filme nájdeme minimum okatej expozície. Takmer celú prvú polovicu nám režisér Cleary predkladá fragmenty celistvého príbehu, ktoré si postupne dávame dokopy. Vzťah Camerona s jeho manželkou Poppy, ich prvé zoznámenie, problémy, rodinné tragédie, narodenie prvého syna a podobne. Skôr ako o klasický žánrový príbeh ide o Piesen3 resizeúvahu nad životnými rozhodnutiami – sebareflexiu hlavnej postavy Camerona Turnera. Film je aj napriek svojej počiatočnej chladnosti mimoriadne emocionálny. Najmä v treťom akte. Svojim vyznením snímka trochu pripomína sci-fi drámu Ex Machina (2014), režiséra Alexa Garlanda, s ktorou ho budú ľudia pravdepodobne najviac porovnávať. Avšak na rozdiel od Garlandoveho filmu je tento oveľa menej divácky, menej žánrový. Ide v podstate o číry festivalový film, ktorý by v multiplexoch finančne dosť utrpel.

V momentoch keď sa Labutia pieseň trochu stráca vo svojich filozofických úvahách, udrží diváka stále v pozore výborný herecký ansámbel. Mahershala Ali predvádza v roli Camerona svoj zatiaľ najlepší herecký výkon, za ktorý by si zaslúžil minimálne nomináciu Piesen4 resizena Oscara. V roli jeho ženy Poppy sa predstavila Naomie Harris, ktorá aj napriek obmedzenému priestoru vo filme, predvádza tiež fantastický herecký výkon. Túto dvojicu sme už mohli raz vidieť v oscarovej snímkr Moonlight (2016). Z celého filmu sú jednoducho cítiť veľké ambície, ktoré sú často podávané nevtieravým spôsobom. Od realistického a na prvý pohľad nevýrazného vykreslenia technológií v blízkej budúcnosti, ktoré nadchne snáď každého IT nadšenca, až po vkusnú, minimalistickú architektúru experimentálneho laboratória uprostred Kanadských lesov.

Labutia pieseň je kvalitnou psychologickou, sci-fi drámou, ktorá si nájde svojich priaznivcov, avšak kvôli svojmu pomalému tempu nebude pre každého. Režisér Benjamin Cleary priniesol pôsobivý celovečerný debut, ktorý sa zaručene objaví na niekoľkých zoznamoch najviac prehliadnutých filmov roka 2021.

PIesen5 resizeLabutia pieseň (Swan Song), USA, 2021
Dĺžka: 116 minút
Réžia: Benjamin Cleary
Scenár: Benjamin Cleary
Kamera: Masanobu Takayanagi
Hudba: Jay Wadley
Strih: Nathan Nugent
Scénografia: Annie Beauchamp
Kostýmy: Cynthia Ann Summers
Producenti: Mahershala Ali, Jonathan King, Mimi Valdés
Hrajú: Mahershala Ali, Naomie Harris, Glenn Close, Awkwafina, Adam Beach, Nyasha Hatendi, JayR Tinaco, Luke Camilleri
Distribúcia: Apple TV+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.