What if...? (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

What If1Pod jednoduchým názvom What If...? sa ukrýva ďalší seriál oficiálne spadajúci do aktuálne populárneho Marvel Cinematic Universe. Štvrtý celkovo, a prvý animovaný projekt, ktorý však tentoraz nepredstavuje žiadneho konkrétneho hrdinu, či postavy a miesto toho sa zameriava na udalosti, ku ktorým „v našom vesmíre“ nikdy reálne nedošlo. No inde sa to stalo realitou a práve to je najväčším lákadlom diela showrunnera A.C. Bradleyho.

Z pohľadu priaznivcov komiksových zošitov nejde o neznámy pojem, What if...? totiž vychádza z rovnomennej predlohy, ktorá debutovala na scéne ešte v roku 1977. Vydávajú ju však dodnes, hoci v značne nepravidelných intervaloch. Len pre zaujímavosť, voľne sa ňou inšpirovala i What If2posledná tretina štvrtej série Agentov S.H.I.E.L.D. a nie náhodou ide o jeden z vrcholov celého seriálu (no ten ešte nevznikal pod priamym dohľadom Marvel Studios). V danom prípade sa však tvorcovia mohli opierať o kontinuálne rozprávanie príbehu, kým najnovší projekt sa toho snaží obsiahnuť čo najviac z pomaly sa rozpínajúceho multiverza, čo ideálnejšie pokrýva antologický formát.

V rámci prvej série sme sa tak dočkali deviatich príbehov, ktoré na približne tridsaťminútovej ploche ukazujú dianie v alternatívnych časových líniách marvelovského vesmíru. Spoločným prvkom všetkých z nich je postava tajomného Strážcu (Jeffrey Wright) ako zástupcu starobylej rasy, ktorý všetko sleduje z diaľky, no zásadne do ničoho nezasahuje. Väčšinou tak iba komentuje úvody a závery jednotlivých epizód, čím plní dnes už nie tak často využívanú funkciu tradičného What If4rozprávača. No i v tomto smere dôjde k očakávanej zmene - prvý raz ešte v prvej polovici seriálu a druhýkrát na úplnom konci, kde sa všetko podľa predpokladov elegantne prepojí.

Hneď prvý diel sa inak vracia na úplný začiatok a predstavuje realitu, v ktorej sa Captainom America nestal Steve Rogers, ale jeho životná láska Peggy Carterová. A hoci ide o slušný štart, kde poteší i návrat do obdobia druhej svetovej vojny, dej vlastne neponúka až toľko zaujímavých nápadov. S výnimkou citlivo zapracovaného feministického aspektu ide až o príliš štandardne pôsobiace prerozprávanie filmu Captain America: Prvý Avenger s minimom zásadných zmien. A to vrátane záverečnej scény disponujúcej takmer identickým vyznením. Ako závan nostalgie dobré, no o skutočný potenciál sa tvorcovia iba otreli.

What If5Našťastie, hneď nasledujúca epizóda, ktorá vymieňa Petera Quilla za T'Challu v pozícii Star-Lorda, prináša presne tú hravosť, aká sa čakala od začiatku. Šikovne vystavaná a rýdzo originálna zápletka disponuje hneď niekoľkým vtipnými momentami a prvkami, ktorým jednoznačne dominuje nová pozícia arcizloducha Thanosa. Tá pritom iba predznamenáva stúpajúci kvalitatívny trend a dokazuje, že v rámci podobne koncipovaných jednohubiek nie je nutné sa držať na uzde. Divák sa tak dočká ako krimininálnej zápletky, kde niekto vraždí všetkých známych superhrdinov, zombie Avengerov, či alternatívneho konca Veku Ultrona, kde sa hlavný zloduch zmocnil všetkých Kameňov nekonečna. Jedným z vrcholov seriálu je i epizóda, kde sa doktor Strange stáva pod vplyvom straty najbližšej osoby tragickou figúrou, neschopnou rozlišovať medzi What If6dobrom a zlom.

I tie slabšie príspevky (časť, kde sa Thor nemal za brata Lokiho mala skutočne na viac ako byť len dlhou odľahčenou párty) držia nad vodou minimálne dva aspekty. Prvým je vcelku vydarená celshadová animácia, ktorá dokáže mimo iné adekvátne zachytávať vzhľad filmových predobrazov známych postáv. No a tým druhým je samotný dabing, kde sa Marvelu podaril husársky kúsok a drvivú väčšinu charakterov si tak mohli zopakovať hviezdy ako Josh Brolin, Samuel L. Jackson, Natalie Portman, Jeff Goldblum, Benedict Cumberbatch, Benicio del Toro, či Rachel McAdams. A hoci sa to netýka všetkých (len Tony Stark, Natasha Romanoff, či Peter Parker majú odlišných dabérov), veľmi dobrú prácu odvádzajú aj ich náhrady. Mimoriadne príjemným bonusom je i účasť predčasne zosnulého Chadwicka Bosemana, ktorý What If7svojim nezabudnuteľným prejavom vdýchol život hneď viacerým variantom svojej ikonickej postavy.

Prvá séria What If...? je tak veľmi sympatickým experimentom, a to i napriek tomu, že zo svojich možností neťaží úplne na sto percent. No hoci by si fanúšikovia zaslúžili ešte o niečo viac, o sklamaní sa rozhodne nedá hovoriť. V tomto smere treba obzvlášť vyzdvihnúť veľmi silnú finálnu epizódu s príjemnou potitulkovou scénou. A pokiaľ sa bude dej uberať i naďalej týmto smerom, dôvod na výraznejšiu nespokojnosť by nemal mať hádam nik.

What If 3What If...? (TV seriál) , USA, 2021
Dĺžka: 4 h 39 min (Minutáž: 28–35 min)
Manažér projektu: A.C. Bradley
Réžia: Bryan Andrews
Scenár: A.C. Bradley, Matthew Chauncey
Hudba: Laura Karpman
Strih: Graham Fisher
Zvuk: Scott Lewis
Scénografie: Paul Lasaine
Producenti: Andrew Egiziano, Carrie Wassenaar
Hrajú: Jeffrey Wright, Hayley Atwell, Chadwick Boseman, Dominic Cooper, Sean Gunn, Djimon Hounsou, Samuel L. Jackson, Toby Jones, Neal McDonough, Jeremy Renner, Chris Sullivan, Stanley Tucci, Josh Keaton, Bradley Whitford, Ross Marquand, Sebastian Stan, Darrell Hammond, David Cowgill, Matthew Wood, Karen Gillan, Michael Rooker, John Kani, Josh Brolin, Benicio Del Toro, Kurt Russell, Seth Green, Danai Gurira, Ophelia Lovibond, Carrie Coon, Natalie Portman, Jeff Goldblum, Benedict Cumbertbatchn, Benicio del Toro, Rachel McAdams
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.