Spriaznené duše (The One, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Duse resizeAk by sme chceli zbežne nahliadnuť do histórie párovania mužov a žien, asi by bolo užitočné začať dlhým obdobím takzvaných dohodnutých sobášov, kedy o tom, koho s kým, rozhodovali rodiny a kritériom voľby boli najmä ekonomické dôvody, spojené so spoločenskou hierarchiou. Tak je to ostatne v niektorých kultúrach dodnes. Vzťah, založený na romantickom poryve citov považujú za dôsledok nezodpovedného konania, lebo vytriezvenie z milostného ošiaľu má často dohru pred rozvodovými súdmi. Voluntarizmus vo voľbe partnera či partnerky má čiastočne na svedomí 19. storočie a romantický koncept lásky, ktorý moderná doba prijala a normalizovala. Slobodné rozhodovanie v nadväzovaní vzťahov sa s rozvojom technológií môže posunúť do ďalšieho, vedeckého štádia, keď o partnerstve už nerozhodujú pocity, ale skúmavky. O tejto zatiaľ hypotetickej možnosti pojednáva britský seriál Spriaznené duše, nakrútený podľa knihy Johna MarsaJediný/á , v originále The One, ktorá vyšla v roku 2017. Dvojica vedcov dokázala, že genetika a DNA je mocná čarodejnica a podľa týchto dát máme v podstate určeného jediného partnera alebo partnerku.

Rebecca Webb (Hannah Ware) a James WhitinDuse2 resizeg (Dimitri Leonidas) dokážu presvedčiť bohatého investora Damiena Browna (Stephen Campbell Moore), aby tento objav inštitucionalizoval a ponúkol tak záujemcom o takýto druh služby zistiť, ako to osud zariadil. Tak sa aj stane a z Rebeccy je autoritatívna riaditeľka spoločnosti, určujúca ľudské osudy. Sledujeme ich niekoľko a súvisia s príbehom, ktorý sa nedá nazvať vedeckým triumfom, skôr pripomína antickú tragédiu so slepým osudom v hlavnej úlohe. Mark Bailey (Eric Kofi-Abrefa) je novinár. Pripravuje rozhovor s Rebeccou a jeho žena Hannah (Lois Chimimba) si objedná, skôr zo zvedavosti ako z nutnosti, test DNA. Zistí, že genetickou partnerkou jej muža je istá Megan. Pozná ju z jogy a nová skutočnosť rozpúta medzi manželmi tiché peklo. V úvode sledujeme detektívnu líniu, polícia vyloví z rieky telo muža. Vraždu vyšetruje dvojica detektívov. Kate (Zoe Tapper) sa dala spárovať tiež a systém jej určil partnerku, Španielku Sophiu. Takto zapletený dej sleduje osudy hľadačov „spriaznených duší“, ako znie preklaDuse4 resized anglického slova the match. Trochu ironicky označuje aj zápalku a zároveň zápas, čo sú vzhľadom na dramatické seriálové dianie vcelku vhodné alúzie.

Párovací ošiaľ dostihne aj samotnú Rebeccu. Vydá sa za svojim vyvoleným až na Tenerife a overí si, že Matteus (Albano Jerónimo) je skutočne ten pravý a všetko naozaj funguje. Identita mŕtveho muža upozorní Kate a Nicka (Gregg Chillin) na podozrivý súvis s Rebeccou. Ben (Amir El-Masry) s vedeckým tímom spolupracoval a jeho smrť nebola náhodná.

Možno by pre celý koncept bolo zaujímavejšie sledovať krízy, spôsobené nedokonalosťou takto naprogramovaného projektu. V priebehu deja napríklad padne otázka, či gény určia len jedného kandidáta a nemôže ich byť viac. Čo by sa stalo v tomto prípade, obnovila by sa inštitúcia mnohoženstva, alebo nejakej zaujímavej formy polyandrie, keďDuse3 resize má jedna žena viac mužov? Aj keď je Kate genetickým spárovaním v lesbickej verzii prekvapená, pripustí, že aj táto možnosť je pre ňu prijateľná. Vo výbere partnerov nemá genderové zábrany. Ale prekvapenie s určením rovnakého pohlavia pre kandidátov bez takýchto možností, by bol materiál na odvážnu drámu. Namiesto toho sa tento skvelý nápad uchýli do bezpečného žánrového náručia detektívok a melodrám na úrovni druhej ligy.

Z postáv vzbudzuje najviac pochybností Rebecca. Je to zložitý charakter, napoly vedkyňa, zručná a ambiciózna manipulátorka, chladnokrvne vydávajúca povely k najrôznejším špinavostiam v rámci udržania vlastných pozícií v spoločnosti. Snaží sa zamiesť všetky stopy k prešľapom pri spúšťaní projektu. Jej ako vedkyne neveríme ani trochu, to ostatné možno, aj keď bez nadšenia. Scény, keď vystupuje na nasvietenú scénu, za burácajúceho potlesku vďačného publika, sú z gýčového registra lacných obrazov zloduchov sveta, kde si podávaDuse6 resizejú ruky sektárski vodcovia s politickými populistami. Za zmienku stojí i spôsob, akým sa dopúšťa vydierania za pomoci dát, ktoré ovláda. Jednej z političiek, bojujúcej proti zoznamovacej horúčke, oznámi, že párom pre jej dcéru je akýsi taliansky kriminálnik na drogách. Ak požiada o spárovanie, dozvie sa to. Ale nemusí, závisí len na matke. Je to prirodzene Rebeccin výmysel, ale funguje.

Korupčný potenciál nových technológií, vystupujúcich do našich životov možno dostane iný názov v špecializovanej PR kampani. Bude nás presviedčať, ako máme žiť podľa svojich genetických daností, s kým máme plodiť deti a zdieľať všetko ostatné. Technológie na ovládanie ľudí sú veľkou témou a tváriť sa môžu všelijako. Za nevinnou zoznamkou sa pokojne môže vyvíjať nová genetická totalita. Dovolené Duse7 resizebude len to, čo na základe testu vyhodnotí nejaký chytrý program ako žiadúce. K tejto typáži si primyslime ďalší variant totality - mediálnu, obsahujúcu do nemoty sa opakujúce algoritmy o nákupoch čohokoľvek, masírovanie preferencií politikov, schopných riadiť to, čo je maximálne v okruhu jedného kilometra a podobne. Tu nie je žiadna predstavivosť prehnaná. No a nakoniec ešte pribehne totalita ekologická. Jej proroci budú zase v plnom nasadení nespochybniteľných vedeckých dôkazov trvať na zásadnej zmene životného štýlu, lebo deštrukcia je len nová konštrukcia. A tak podobne. Prví padnú tí bez zdravého rozumu a úsudku. Tí ostatní neskôr.

Duse8 resizeSpriaznené duše (The One, TV seriál), Veľká Británia, 2021
Dĺžka: 5 h 40 min. (Minutáž: 39–44 min.)
Manažér projektu: Howard Overman
Réžia: Jeremy Lovering, Catherine Morshead, Brady Hood
Scenár: Howard Overman
Kamera: Ruairí O'Brien, Anna Patarakina
Hudba: Ian Arber, Dave Rowntree
Strih: Justin Krish
Zvuk: Ben Baird
Scénografia: Julian Fullalove, Laurie Law (set dekoratér)
Masky: Megan Bowes
Kostýmy: Jo Slater
Producent: Adam Knopf
Hrajú: Hannah Ware, Zoë Tapper, Stephen Campbell Moore, Dimitri Leonidas, Olivia Chenery, Lois Chimimba, Albano Jerónimo, Diarmaid Murtagh, Gregg Chillin, Wilf Scolding, Pallavi Sharda, Miguel Amorim, Amir El-Masry, Simone Kirby, Paula Muñoz, Geraldine Alexander, Eric Kofi-Abrefa, Eduardo Lloveras, Jana Pérez
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.