Chľast (Druk/Another Round)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Chlast3 resizeKeď si prečítate titul pochybnosť je vylúčená, lebo film renomovaného dánskeho režiséra Thomas Vintenberga Chľast bude o pití, ale tak trochu z iného pohľadu. S pokusom spríjemniť si ním život sa pohrávca vo filme aj populárny Mads Mikkelsen, ktorý už nakrútil s Vintenbergom vynikajúci Hon a mnohí si ho pamätáme aj z bondovky Casino Royale. Snímka, ale najmä diváci mali smolu, že sa dostal na plátna kín v čase, keď závratne začala stúpať pandemická krivka. Na Slovensku sa krátko uvádzal vlani v mesiaci november a teraz ho môžeme vidieť už len na Edisonline. Škoda. Film je nominovaný na Oscara v kategórii najlepší neanglicky hovorený film a Vintenberg na cenu za réžiu, získal už Césara a takisto ho nominovali aj britskí akademici na cenu BAFTA.

Thomas Vintenberg, režisér takých známych filmov ako Rodinná oslava, Kursk a geniálny Hon, si vybral tému Dánom blízku. Nie zbytočne sa hovorí, že pije Chlast2 resizeako Dán. V tejto krajine je alkoholizmus takmer „národným športom“, pijú mladí, starí, dokonca aj deti. Už v expozícii vidíme rozjarenú oslavujúcu mládež, ktorá týmto mokom nepohrdne a výdatne ho nasáva. V zapätí sa presunieme do pokojnej strednej školy, kde profesorovi dejepisu, Martinovi, vyčítajú tak deti, ako aj rodičia, že jeho hodiny sú nudné, nikto ho nepočúva a zbytočne prísne známkuje. Martin (Mads Mikkelsen) je skutočne znudený, po šarmantnom a veselom chlapcovi, akým dakedy bol, sa zľahla zem. Ani doma nie je všetko v poriadku, s manželkou sa takmer nevídajú, Anika (Maria Bonnevie) je stále v službe, on sa správa síce korektne, ale otrávene. Nudu a napätie cítia aj deti a podľa toho sa k nemu aj správajú. V čase tejto krízy musí ísť na oslavu štyridsiatich narodením jedného kolegu i priateľa, nechce sa mu, ale premôže sa. A tam sa štyria kamoši, stredoškolskí učitelia, ktorí učia na jednej škole začnú pohrávať s teóriou nejakého „génia“, že keď sa človek narodí, chýba mu pol promile alkoholu v krvi a keď to dokáže doplniť vraChlast5 resizej je svet znesiteľnejší. Štyria muži v kríze stredného veku, alebo ak chcete v stave vyhorenia, sa rozhodnú, že čo keby to skúsili. Je to pre serióznych chlapov veľká výzva. Tento vedecký experiment musia podstúpiť, čo keď to do ich životov priveje svieži vietor. Rozhodnú sa, že budú piť pol promile alkoholu výlučne vo všedných dňoch, soboty a nedele vynechajú. Hladinu alkoholu budú denne sledovať na testeroch. Výsledky sa čoskoro dostavia Martinove hodiny dejepisu začnú byť zaujímavé, žiaci sa nestačia čudovať, začína ich učiť skutočne svojsky. Napríklad charakterizuje tri osobnosti, dvaja slopú ako dúha, fajčia, sú neporiadni, prosto hrozné exempláre, ten tretí je vzorom cnosti. Žiaci si vyberú  najslušnejšieho, ale nestačia sa čudovať, keď zistia, že prvý dvaja nerestníci boli úspešní alkoholici - Winston Churchill a Ernest Hemingway - a oni sa rozhodli pre Hitlera. No koho by nezaujali také hodiny, toto si rozhodne zapamätajú. Z deťmi sa darí aj bezdetnému telocvikárovi Tommymu (Thomas Bo Larsen), ktorý má pre ne úžasné poChlast4 resizechopenie a má ich rád, darí sa aj Nikolajovi (Magnus Millang), otcovi troch detí a takisto Peterovi (Lars Runthe), ktorý más strach zo žien a jeho jediným priateľom je pes. Chlapí ožijú, začínajú vyvádzať a majú úspech. Aj podozrenie, že v škole sa pije prežijú bez ujmy, keď sa nájdu sa nájdu schované fľaše. Veď to majú pod kontrolou. Lenže tento malý „vedecký“ experiment im nestačí a začnú si pridávať dávky, a to sa im pomaly vymyká spod kontroly.

Každý z priateľov rieši inú životnú situáciu a podľa toho sa aj správa. Nemôže to skončiť dobre, ale Vintenberg je taký majster rozprávania, že so zatajeným dychom sledujeme, ako sa veci budú vyvíjať. Vo filme je množstvo tragikomických scén, v závere dokonca aj dojemných a každému je jasné, že sa schyľuje k nejakej tragédii a už možno nikoho nenadchne geniálna teória doplniť si organizmus štamperlíkom, aby bol život znesiteľnejší. Rafinovane cielený atak proti alkoholizmu, prezentovaný zaujímavo a cieľavedome, padne na úrodnú pôdu. NChlast8 resizeamiesto toho, aby si štvorica priateľov usporiadala život, vyriešila problémy, ktoré ich kvária, si ho takmer zničia. Snímka je zároveň výzvou, že problémy, ak už nastanú, sa neriešia pitím, ale odstránením príčin prečo vznikli. Osamotenosť, isté odcudzenie medzi manželmi, pocit ničotnosti, strach zo zlyhania – to sú problémy, s ktorými sa aspoň raz za život stretol každý, niekto intenzívne, niekto len okrajovo. Ale nikdy ich alkohol ešte nevyriešil.

Chľast je zároveň aj úvahou o kríze stredného veku a zamýšľa sa nad tým či si ju človek svojim postojom a rezignáciou neprivoláva sám. Ukážkovo v náznakoch vystihne pocity eufórie, keď si ľudia falošne nahovárajú, že majú život pod kontrolu a veľmi rýchlo zistia, že to bol len sebaklam. Katarziou nutne musia prejsť a ten očistný okChlast9 resizeamžik by nemali prepásť. Vynikajúco tento rozhodujúci moment zahral Mads Mikelsen v záverečnej scéne svojim bezuzdným a neopakovateľným tancom.

Pred nakrúcaním filmu sám Vintenberg zažil osobnú tragédiu, tragický mu zahynula dcéra, ktorá mala vo filme hrať, dokonca dlho uvažoval, či sa filmu nevzdá. Našťastie, to neurobil a sám rozorvaný film realizoval.To, že snímka žne jeden úspech za druhým vďačí aj dobre napísanému scenáru režiséra a spoluscenáristu Tobiasa Lindholma, ale najmä hereckým výkonom predovšetkým Madsa Mikklesena, ktorého návrat k sebe samému, po rokoch stagnácie, je uveriteľný a zahratý bravúrne. Nezabudnuteľný je aj najzraniteľnejší člen štvorlístka telocvikár Tommy v sugetívnom podaní Thomasa Boa Larsena. Kvarteto vynikajúco doplnili aj Magnus Millang v úlohe Nikolaja a starý mládenec Peter v podaní Larsa Rantheho. Kamera Sturla Brandtha Grøvlena dala vyniknúť predovšetkým detailom, ale aj rozjareným celkom – radosťou sršiacim scénaChlast10 resizem, ale aj opileckým šarvátkam a nechutnostiam.

Dávam síce za pravdu tvrdeniu, že v hierarchii Vintenbergových filmov je o malý stupienok vyššie Hon, ale Chľast svedčí takisto o genialite, ako priniesť na plátno nenásilným spôsobom problém, ktorý nabáda k zamysleniu, a to bez moralizovania a poučovania. A veľmi jednoducho si dokážeme z príbehu odčítať, že k tomu, aby sme si život spríjemnili, urobili znesiteľným nepotrebujeme alkohol.

Chlast resizeChľast (Druk/ Another Round), Dánsko, 2020
Dĺžka: 117 minút
Réžia: Thomas Vinterberg
Scenár: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg
Kamera: Sturla Brandth Grøvlen
Strih: Janus Billeskov Jansen, Anne Østerud
Scénografia: Sabine Hviid
Kostýmy: Manon Rasmussen
Producent: Sisse Graum Jørgensen
Hrajú: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Magnus Millang, Maria Bonnevie, Susse Wold, Helene Reingaard Neumann, Ole Dupont, Albert Rudbeck Lindhardt, Frederik Winther Rasmussen, Martin Greis-Rosenthal, Morten Thunbo, Palmi Gudmundsson, Dorte Højsted, Michael Asmussen, Christiane Gjellerup Koch, Christina Hildebrandt, Per Otto Bersang Rasmussen, Thomas Guldberg Madsen, Mercedes Claro Schelin, Morten Jørgensen, Le Münster-Swendsen, Cassius Aasav Browning, Maria Ovi, Silas Cornelius Van
Distribúcia: Film Europe - Edisonline
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.