Vie o tebe (Behind Her Eyes, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vie2 resizeSúbeh žánrových druhov je v projekte Vie o tebe, inšpirovanom románom britskej spisovatelky Sarah Pinborough, originálny a v istom zmysle i zábavný. Do milostného trojuholníka včleňuje prvky mystického thrilleru, ktorý sa s realistickým pôdorysom znáša v podstate bez vážnych reakcií jeho imunitního systému. Ich vzájomná kompatibilita však naráža na nedostatok remeselného prepojenia oboch rovín rozprávania a zároveň jasnej a zrozumiteľnej koncepcie mystického objemu s jeho formami a prejavmi.

Prvej rovine rozumieme, rozvedená matka Louise (Simona Brown) pracuje jako sekretárka v psychiatrickej poradni. Starého šéfa strieda nový, príťažlivý a empatický David Fergusson (Tom Batesman). Netrvá dlho a je z nich pár, sme svedkami ich búrlivého sexuálneho potešenia. David je však ženatý s bohatou Vie resizeAdele (Eve Hewson), bývalou pacientkou. Zakrátko sa zoznamuje s Louise a stanú sa z nich dobré priateľky. Chodia spolu na prechádzky ii do posilňovne, čo David, samozrejme, netuší. Keď sa to dozvie, Louise vyhodí. Ostanú jej však kľúče od ordinácie a ona vo svojom naivnom presvedčení, že množstvom tabletiek, ktorými svoju ženu stimuluje, jej z neznámych dôvodov škodí. Ukradne mu zo stola jej chorobopis s poznámkami a naservíruje ich Adele. Jej nezáujem ju zarazí a pustí sa do stopovania. Pri rozpletaní ich zvláštneho vzťahu sa výraznejšie rysuje ďalšia, už mystická rovina príbehu.

Tvorcovia si v nej pomáhajú množstvom retrospektívnych scén. Adele žije na vidieckej rodinnej usadlosti a navštíviť ju príde Rob, bývalý narkoman, s ktorým sa zoznámila v protidrogovej liečebni. Predstavuje mu portrét svojej prababičky, ktorá veľa času trávila v nedalekých bažinách, kde sa údajne naučila nejaké čarodejnícke triky. Manželovi, chronickému Vie4 resizezáletníkovi, dokázala zastaviť srdce. To, čo nasleduje ďalej v rozvíjaní tejto línie je nepresvedčivé a kostrbaté. Aby sme aspoň trochu uverili Adeliným magickým čachrom, potrebujú nám tvorcovia servírovať čítanie vygooglených informácií z notebooku, čo je výraz scenáristickej bezmocnosti. Splietajú dohromady tradičné strašidelné rekvizity, súvisiace so starobylým anglickým zámkom a k dobru prihodia aj ezoterické múdra o austrálnych projekciách a telách, putujúcich vesmírom. Prevetrávanie tajomna vo vysvetľujúcich a doplňujúcich dialógoch je zmienená zábavná rovina márneho pokusu o mystiku. Nič v tejto veci nepomáha, ani Louisino pátranie po zmiznutom Robovi u jeho sestry, ani doplňujúci motív s návštěvou Marianne, majiteľkou kaviarne, kam sa nešťastný DVie7 resizeavid uchyľoval a zároveň obete Adeliných vyhrážok. Pre zachovanie manželskej vernosti neváha šokovanej žene šermovať pred očami ostrým nabrúseným nožom. Aby to všetko bolo silnejšie, angažujú scenáristi i postavu Davidovho pacienta Anthonyho. Okrem toho, že má zneistiť jeho povesť, prihrá Adele i drogy. Záver je po všetkých nešikovne nastavených peripetiách už len parodicky komickým happy endom.

Hra s mystikou sa nevypláca , lebo jej pravidlám, pôvodu a zmyslu treba rozumieť, čo nie je prípad tejto zašmodrchanej a nezvládnutej explikácii Adeliných nadpozemských schopností. Akosi sa im to všetko pomiešalo, psychiatrická prax a duševne chorí, narkomani, potom odbočka do hororových bažVie8 resizeín a šedivých kamenných stien novogotického anglického zámku a odtiaľ do naleštených aristokratických londýnských kuchýň, luxusných domov a stredostavovských útulných bytíkov s dětskými izbičkami, no dosť na zablúdenie blikajúcich astrálních tiel. Aj guláš má svoj presný recept a ak sa niekto chce pohrávať s mystikou, musí čosi vedieť o budovaní atmosféry a iných pravidlách, aby neprišla ako hrom z čistého neba.

Čo nesporne tvorcom vyšlo, je obsadenie Louise a skvelý herecký výkon Simony Brown. Jej presvedčivá prirodzenosť v najrôznejších situáciách je nosná a všestranná, kým jej nepríde do cesty záhadná Adel a zrodí sa v nej nezvládnutá posadnutosť riskujúcej samaritánky, zachraňujúcej tú nepravú. Vrhať sa do horiaceho Vie3 resizedomu bez toho, aby rýchle volala hasičov je len detail z jej nepochopitelného konania.

Prenos nadprirodzených schopností na ľudí má vo filme svoju samostatnú kapitolu, pojednávajúcu o supermenoch a spol. Obvykle zachraňujú celé ľudstvo, alebo aspoň vyvolených. Tento žáner zasahuje najmä tinedžerské vekové kategórie, a príležitostne aj tie vyššie, ventilujúce svoje tajné infantilné túžby o výnimočnej všemohúcosti. Ďalšie mutácie zrodili ďalšie variácie, superženy, vlastniace celé arzenály útočných a všelijakých iných schopností. Naposledy napríklad Jessica Jones, výsledok pokusov šialených lekárov, krehká krásVie5 resizeka s obrovskou silou a zároveň výkonné súkromné očko s dramatickou praxou. Adele je všadeprítomná, počuje všetko čo treba, okamžite identifikuje neveru a vie, čo je pomsta, dokáže ju premyslieť a naplánovať s bravúrou profesionálnej agentky. Zosobňuje tak túžby všetkých podvádzaných žien, lustrujúcich mobily, počítače i peňaženky svojich manželov. Tým možno tento mystický polotovar krížený s rodinnou krízou stačil. My ostatní vieme, že za kvalitou sa v tomto obore treba obzerať úplne iným smerom, k Outsiderom, alebo aspoň k Hriešnym dušiam.

Vie6 resizeVie o tebe (Behind Her Eyes, TV seriál), Veľká Británia, 2021
Dĺžka: 5 h 2 min. (Minutáž: 47–53 min.)
Manažér projektu: Steve Lightfoot
Réžia: Erik Richter Strand
Predloha: Sarah Pinborough (kniha)
Scenár: Steve Lightfoot, Angela LaManna
Kamera: Felix Wiedemann
Hudba: Rupert Gregson-Williams
Strih: Amy Hounsell, Brenna Rangott
Scénografia: Neesh Ruben (set dekoratér)
Kostýmy: Matthew Price
Producentka: Eliza Mellor
Hrajú: Robert Aramayo, Tom Bateman, Simona Brown, Eve Hewson, Nichola Burley, Georgie Glen, Roshan Seth, Aaron Anthony, Roger Ringrose, Lizzy McInnerny, Eva Birthistle
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz. a Netflix

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.