Ako v bavlnke (I Care a Lot)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Bavlnka resizeThriller s komediálnymi prvkami a čiernym humorom je azda najpresnejšia charakteristika filmu Ako v bavlnke anglického režiséra J Blakesona. Námet je originálny, nezvyčajný a miestami i šokujúci. Toľko negatívnych hrdinov pohromade málokedy stretnete. No to je zámer autora i režiséra J Blakestona, aby nikto z hrdinov sympatie divákov nezískal. Najmä hlavnej hrdinky, ktorú majstrovský stvárňuje britská herečka Rosamund Pike, ktorej výborne nahrávajú Eiza Gonzáles, Dianne Wiest a Peter Dinklage.

Už samotná expozícia je dramatická. Na prvý pohľad v exkluzívnom domove pre dôchodcov dôjde k incidentu, lebo syna nepustia k matke, s odôvodnením, že je v starostlivosti Marly Gravson (Rosamund Pike), ktorá jediná rozhoduje o jej osude. Rozzúreného muža násilím vynesú, postavia pred súd, ktorý ho, Ako3 resizesamozrejme, so všetkými masťami mazanou Marlou, prehrá. Postupne sa dozvedáme, že si táto potvora, pomocou lekárky, riaditeľa tohto čudného inštitútu, starostlivo vyberá svojich klientov, čím dlhšie žijú tým lepšie, lebo dovtedy Marla a jej milovaná družka Fran (Eiza Gonzales), najprv na súde dokážu, že príbuzní sa o zverencov nedokážu postarať, pacientov zbavia svojprávnosti, zoberú im telefóny, prosto úplne ich odrežú od sveta. Pre dve mrchy a celé osadenstvo je to výnosný obchod – žijú si z týchto nešťastníkov nad pomery. Jedného dňa sa však Marla dozvie, že jej jeden klient akosi predčasne zomrel, dlho nesmúti a hľadá náhradu. Nájde starú bohatú dámu Jennifer Peterson (Dianne Wiest), bez príbuzných, ale rozhodne nie chorú. Darmo zaskočená žena protestuje, lebo jej obvodná lekárka je tej mienky, že sa o seba nevie postarať, tak ju násilne odvlečú do domova. To sa však nemalo stať. Zrazu pred rozpredaným domom, ktorý už pripravujú pre nového majiteľa, zastaví taxikár a dožaduje sa pani Petersonovej, ktorú ma ako vždy niekam odviesť. Keď Ako7 resizevidí čo sa deje zuteká. Jennifer telefón nemá, volať nikoho nemohla, kto má o ňu zrazu záujem, veď nikoho nemá a niekto o nej nič nevie. A v tomto momente sa rozkrúti kolotoč záhad a nečakaných udalostí. Bola to prvá a zásadná chyba, Marla totiž netušila, kto je stará dáma a kto je jej synáčik. Lenže v tomto prípade narazila kosa na kameň a proti sebe stoja dve zlé a deštruktívne osobnosti, ktoré nedokážu nikdy ustúpiť. Čokoľvek sa stane idú na doraz. Ani handicapovaný ruský mafián Roman Lunyov (Peter Dinklade), ani Marla sa nikdy nevzdajú. Ide o veľa a hra sa môže začať. Neboja sa, že ich spravodlivosť predsa len dostane ? Asi nie. Alebo predsa...

Nemusím zdôrazňovať, že bitka kto z koho bude krutá a krvavá. Môžeme veľa diskutovať o tom, či existujú takto jednoznačne zlí ľudia, lebo hrdinovia neprejavia ani náhodou trochu empatie alebo sympatie k nikomu, možno sem-tam len Marla k svojej družke Fran. Asi sa majú skutočne radi, ale s ostatnými ani jedna dáma nemá zľutovanie. I keď Fran je preAko6 resizedsa len citlivejšia potvora. Marla je však stelesnením zla, chamtivosti a túžby po peniazoch. Pre ctižiadostivé a chudobné dievča sú peniaze modlou a všetkým. Pred ničím sa nezastaví. Z toho istého cesta je aj násilne držaná stará dáma Jennifer. Matka krutého a veľmi bohatého ruského mafiána, možno aj sama členka klanu (presne sa to nedozvieme, len v náznakoch), zistíme len to, že aj táto milá stará pani vie vystrčiť rožky a s nikým sa nehrá. Tvrdý oriešok, tvrdý koreň. Vrátim sa však k téme o zlobe v ľuďoch. Režisér a scenárista filmu L Blakeson zrejme zámerne koncipoval tento problém takto jednoznačne. Asi so zámerom, aby sa divák zamyslel nad stáročia diskutovanou otázkou o zlu v človeku. Nečakajte nijaký vývoj postáv ani ponor do ich vnútra, keď niečo graduje tak je to len stupňujúce sa zlo. Marla, je zo začiatku ešte ako - tak sympatická, ale čím ďalej tým viac uvzatejšia, tvrdšia a vytrvalejšia, a takisto jej protihráč Roman. Boj o prežitie dvoch zloduchov je napínavý, krutý a zároveň poučný. Myslím si, že práve to je na filme Ako v bavlne nové a zaujímavé, že zbúral všetky tabu, postavil na šachovnicu iné figúrky ako sme zvyknutí, ktoré nemajú takmer nijaký vývoj a ak tak spejú lenAko8 resize ku koncentrovanejšej zlobe. Nerada, no musím pripustiť, že aj takí jedinci existujú a J Blakson si s nimi poradil bravúrne. Po debute Zmiznutie Alice Creed nakrútil nie veľmi vydarené sci-fi Piata vlna a touto tretou snímkou akoby sa rehabilitoval - zrelým režijným rukopisom a umne napísaným príbehom, ktorý mu herci precízne rozohrali.

Hviezdou filmu je však Rosamund Pike (Dnes neumieraj, Pýcha a predsudok, Libertin, Stratená), s ktorou sa ráta aj na Oscaroch (nerada predpovedám, lebo vždy je to inak), iste by si ho zaslúžila, nominácia za túto úlohu na Zlatých glóbusoch je však už istá. Uvidíme, ako to dopadne. Zahrať zlú potvoru predviedla už vo filme Stratená, no dokonalosť, ba priam opovrhnutie dosiahla až úlohou Marly Grayson. Je tak odporná, že ju človek až obdivuje. Prosto zlá potvora je jej parketa, na ktorej dokáže Ako4 resizezatancovať všetky „tance“ bez výnimky. No nemenej pozoruhodný a zaujímavý je aj výkon Petera Dinkladea v úlohe Romana Lunyova. Herec svoju postavu vytvára o máličko rafinovanejšie a možno práve kvôli telesnému handicapu je tak mimoriadne presvedčivý. Zahral chladnokrvného ruského gangstra aj so štipkou sympatie a dokázal potrhnúť aj zábavné momenty a čierny humor príbehu. Taká skúsená harcovníčka ako Dianne Wiest nemôže byť zlá ani v roli mafiánskej mamičky a nakoniec aj Eiza Gonzales si ako Fran počínala dobre.

Film Ako v bavlnke má výborne tempo, v druhej tretine trochu poľaví, no nie je to na škodu, lebo potom finišuje a bravúrne graduje. Kamera Douga Emmetta si vynikajúco pohráva s napätými scénami, presne zachytáva atmosféru príbehu, s dôrazom na detail a mimiku hercov. Hudba Marca Canhama takisto vhodne doplňuje ponurú, veselú, krutá i humornú stránku príbehu o nenapraviteľných zlosynoch. Odporúčam si film pozrieť, nudiť sa nebudete.

Ako2 resizeAko v bavlnke (I Care a Lot), Veľká Británia, 2020
Dĺžka: 118 minút
Réžia: J Blakeson
Scenár: J Blakeson
Kamera: Doug Emmett
Hudba: Marc Canham
Strih: Mark Eckersley
Scénografia: Michael Grasley
Kostýmy: Deborah Newhall
Producenti: Teddy Schwarzman, J Blakeson
Hrajú: Rosamund Pike, Peter Dinklage, Eiza González, Dianne Wiest, Chris Messina, Nicholas Logan, Alicia Witt, Isiah Whitlock Jr., Damian Young, Macon Blair, Celeste Oliva, Georgia Lyman, Ava Gaudet, Chad Knorr, Emily Petta, Christopher Michael Cagle
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.