Severania 1 - 3. séria (Vikingane/Norsemen, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Severania resizeAj keď sa nám môže zdať, že so škandinávskymi komédiami máme menej diváckych skúseností ako s detektívkami, alebo thrillermi, nie je to celkom tak. Dostatočne známe sú aj vďaka spoločnosti Film Europe a festivalu Scandi filmy, oplývajúce ukážkami severského zmyslu pre humor, miestami veľmi čierneho, slobodne žonglujúceho s akýmikoľvek tabuizovanými témami. Cinefili majú určite vo svojich zoznamoch mená ako Anders Thomas Jensen, Benedikt Erlingsson alebo Grímur Hákonarson a významné miesto, samozrejme, patrí fínskemu majstrovi stoickej grotesky Akimu Karismakimu.

Nórsky variant predkladá seriál Severania a siaha odvážne na ikonu všetkého škandinávskeho, legendárnych Vikingov. V prvej sérii sa domov vracia zo záťahu na britské kláštory skupina bojovníkov na čele s náčelníkom Olavom. Na palube si vezú aj Rufusa, umelecky nadaného zajatca, ktorý do Severania2 resizezanedbaného severského prostredia uvedie s pompou prvé ukážky antického divadla, kombinovaného s pantomímou a praobyčajnými kúzlami. Všetko na udivených divákov zaberá. Neskôr dôjde aj na pokus o stavbu amfiteátra, ale vinou nedostatočne názornej komunikácie táto snaha ostane len pri makete. Rodnú dedinu Norheim, v dobe neprítomnosti skupiny bojovníkov, spravoval Orm, Olavov brat. Nepripojil sa k nim kvôli boľavým krížom a radšej sa venoval svojmu domácemu hobby, háčkovaniu. Chýba mu síce odvaha, ale nie ambície. Keď Olava zrania a bezmocne leží na lôžku, tajne ho dorazí s tým, že jeho posledným želaním bolo, aby sa náčelníkom stal on. Je to intriga, ktorá vyfúkne tento post Arvidovi, smelému, a keď trochu obéznemu harcovníkovi zámorských lúpežných nájazdov. Ten vo výpadoch pokračuje bez okolkov aj doma, padne mu do oka majetok menej vojensky disponovaného Olvara a vyhlási mu hoSeverania3 resizelmgang, výzvu na súboj. Je to starý vikingský zvyk, bez ohľadu na sociálny status society ju mal právo vysloviť každý jej člen. Dôvodom mohlo byť nesplatenie dlhu, pomsta, alebo nactiutŕhanie. Arvid rázne rozpolí protivníka a privlastní si medzi iným aj jeho ženu Liv.

Iným zvykom bola attestupa, rituálna smrť skokom zo skaly, určená pre starých ľudí. Názorne je demonštrovaná v úvode, keď otrok privedie na pokyn Orma na skalu skupinu starcov. Skočí, ale len jeden, ostatní rezignujú a so sľubom, že sa do dediny nevrátia, zmiznú v lesoch. Vynoria sa ako blanickí rytieri vtedy, keď ich rodní potrebujú. Velenia sa teda ujíma Orm a snaží sa výrečne lavírovať medzi svojimi novými povinnosťami. Z výpravy sa vraSeverania4 resizecia jeho žena, neľútostná Freya, s podivným náhrdelníkom z falusov zabitých mníchov. S tými si podľa vyjadrenia svedkov najprv divoko užívala. Viac ako so svojim impotentným manželom si rozumie s Arvidom. Orma prenasleduje zlyhanie na každom kroku, jeho zapálený šíp ani po niekoľkých pokusoch netrafí vzďaľujúcu sa pohrebnú loď s Olavom. Navyše sa ukáže, že k rituálnym predmetom na jej palube ktosi priložil aj mapu, slúžiacu ako navigácia k ďalším výpravám. Uchmatne ju pohotový Arvid a vojsko jarla Vargu ju pod najrôznejšími vyhrážkami márne hľadá v Norheime. Jarlovia boli náčelníci v hierarchii moci a nasledovali hneď za kráľom. Kým sa mapa nájde, príde Varg o obe ruky a Norheim ľahne popolom.

Varg je holohlavým démonickým stvorením, šíri strach a hrôzu, aj keď tajne trpí kvôli svojmu výraznému nedostatku vlasov. Obviňuje z tohto tragického javu jarla Bjorna a vyvolá kvôli tomu vojnu.Tvrdí, že Bjorn upozornil na jeho plešinu pri akejsi pitke, a to Severania5 resizevyvolalo stresovú reakciu s následným vypadávaním vlasov. Tretia séria tvorí prequel k predošlým dvom a je venovaná pomste za túto obrovskú stratu. Varg so svojim pobočníkom Torsteinom dokonca neváhajú prizvať na trestnú výpravu proti Bjornovi i dračiu posilu. Tá však nedorazí včas a odnesie si to ich trénerka. Varg ju dá popraviť práve vo chvíli, keď sa drak zjaví na oblohe a nenápadne zmizne. Je to krátka parodická vložka, odkazujúca na seriál Hra o tróny a matke drakov Daenerys. Ďalším inšpiračným zdrojom boli nesporne i Vikingovia, kultový írsko-kanadský seriál. S rovnako širokými zábermi na severskú prírodu otvárajú jednotlivé diely a šaman sa v mnohom podobá svojmu predobrazu z Vikingov.

Komika seriálu je založená do značnej miery na použití súčasného jazyka v archaických kulisách, Severania7 resizebojové porady členov vojenských družín imitujú korporatný jazyk vyzývajúci k verbalizácii spoločných hodnôt a synergii spoločného úsilia, či neskrývaná hrdosť na technologickú vyspelosť. V tomto ohľade je výkonný najmä Orm, zmäkčilý a chúlostivý rétor, ponúkajúci drsnej Freye láskanie a maznanie. Zo všetkých síl sa snaží vyhnúť boju, radšej sa venuje zútulňovaniu domáceho prostredia. Pľuzgiere na päte z dlhého pochodu lesom, keď v čase bitky s Bjornovým vojskom zablúdil aj so svojou družinou starcov, považuje za bojové zranenia a jeho udatná Freya sa netají mlčanlivým pohŕdaním. Varg ho po odhalení jedného z členov družiny odvelí do väzenia. Tam sedí i arabský obchodník z Anglicka a nápad preskúmať západné zdroje mu zachráni život. Čakala ho povestná vikingská poprava, krvavý orol, známa aj z Vikingov. Bol to brutálny akt, vylomenia rSeverania6 resizeebier do tvaru orlích krídel. Oblohu križujú legendárni vikingskí havrani Huginn a Munnin, prinášajúci podľa severskej mytológie správy bohovi Odinovi. V znalosti tejto symboliky má medzery len Thorstein, Vargov nohsled, nerozozná podľa vlastných slov vrabca od sliepky.o

Nórsky variant humorného účtovania s vikingskou tradíciou je ohľaduplná, ale v mnohom veľmi presná, najmä čo sa týka konfrontácie so súčasným svetom korektnej a hedonisticky sofistikovanej maniery životného štýlu. Ak k tomu pridáme i vtipnú vlastenecko-patriotistickú agendu, je to výkon s plným počtom bodov. Pre fanúšikov škandinávskeho severu celkom určite.

Severania8 resizeSeverenia (Vikingane/Norsemen, TV seriál), Nórsko, 2016–2020
Dĺžka: 9 h 8 min. (Minutáž: 29–34 min.)
Manažéri projektu: Jon Iver Helgaker, Jonas Torgersen
Réžia: Jon Iver Helgaker, Jonas Torgersen
Scenár: Jon Iver Helgaker, Jonas Torgersen
Kamera: Håvar Karlsen, Thomas Løkkeberg
Hudba: Johannes Ringen
Strih: Rodrigo Stoicheff
Scénografia: Anders Lunde, Thomas Alveberg (set dekoratér)
Masky: Ásta Hafþórsdóttir, Dimitra Drakopoulou, Áslaug Dröfn Sigurðardóttir, Gunnhildur Ólafsdóttir, Live Becker Knudsen, Cecilie Aadnevik, June Agneta Myrén
Kostýmy: Nell Knudsen
Producenti: Øyvind Thoen, Anders Tangen
Hrajú: Kåre Conradi, Nils Jørgen Kaalstad, Jon Øigarden, Bjørn Myrene, Silje Torp, Trond Fausa Aurvåg, Øystein Martinsen, Henrik Mestad, Marian Saastad Ottesen, Mikkel Bratt Silset, Erik Aleksander Schjerven, Christian Skolmen, Ingar Helge Gimle, Ingunn Beate Øyen, Finn Schau, Sverre Røssummoen, Egil Birkeland, Ola Otnes, Lars Sundsbø, Fridtjov Såheim, Kristoffer Veierstedt, Vidar Magnussen, Roger Hilleren, Bartek Kaminski, Alexandra Gjerpen, Jon Iver Helgaker, Karl Sundby, Mads Henning Jørgensen
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz. a iné zdroje

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.