Ragnarök – Koniec sveta (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ragnarok resizeŠkandinávska mytológia je nevyčerpateľným zdrojom príbehov a postáv, projektovaných do najrôznejších podôb v historickej i súčasnej interpretácii. Od seriálov Vikingovia (2013-2020) a Posledné kráľovstvo (2015-2020), filmov Barbar: vzkriesenie Vallhaly (2009), alebo trojice, inšpirovanej bohom Thorom v kompletne supermanovskej verzii – Thor (2011), Thor: temný svet (2013) a Thor: Ragnarök (2017), si môžu milovníci severského okruhu vyskúšať verziu pod názvom Ragnarök - Koniec sveta, situovanú do fiktívneho nórskeho mestečka Edda.

Na rozdiel od zmienenej trojice, pohybujúcej sa v marvellovskom supersvete, namixovanom v štýle high-tech fantasy, má tento seriál realistický rámec. Domov sa vracia Turid Seierová so svojimi dvoma synmi, Magnusom a Lauritsom. Po smrti manžela sa odsťahovala a v úvode prichádza za prácou v Ragnarok2 resizepodniku Vidara Jutulsa, bohatého a dobre vyzerajúceho biznismena. Tínedžerskí bratia nie sú novým prostredím zabudnutého malomesta nadšení. V škole narážajú na situáciu, ktorej sa musia prispôsobiť. Lauritsovi sa to darí, Magnusovi ani trochu. Mocensky triedu ovládajú deti Jutulsa, krásna Saxa a jej brat Fjor. V opozícii je Isolde, ekologická aktivistka, kritizujúca vytrvalo ekologické škody životnému prostrediu. Hlavného viníka vidí v Jutulsovom priemyselnom podniku. Magne a Isolda sa zblížia a keď dievča tragicky umiera, Magne tuší, že jej smrť na elektrickom stĺpe s vysokým napätím nebola náhodná. Polícia však nehodlá prípad komplikovať a zisťovať, ako k celému prípadu došlo. Magnus sa však pustí do pátrania, nájde jej mobil s fotografiami nebezpečného odpadu, uloženého v jaskyni, a snaží sa Isoldinho otca presvedčiť, aby mu pomáhal.

Chlapcovo rozhorčenie stúpRaganarok3 resizea. V zlosti odhodí kladivo, ktoré prekoná neuveriteľnú vzdialenosť a zdemoluje Jutulovo auto. Nadprirodzené schopnosti sú odhalené a rodina Jutulov tuší, že sa im do cesty stavia dôležitý nepriateľ. Rodinná štvorka má pôvod v existencii nadprirodzených bytostí, nazvaných v severskom folklóre ako jotunn/jetter, démonickí protivníci bohov. Ich domovom je Útgard, jeden z troch svetov (Mitgard, obývaný ľuďmi a Asgard, kde prebývajú bohovia), ktorých centrum je strom Yggdrasil. Démoni sú nesmrteľní a vyznačujú sa dokonalosťou. Gry, blonďavá spolužiačka, ktorej nadbieha Fjor a nie je ľahostajná ani Magnusovi, ukradne z albumu starú fotku, kde pózuje rodina v identickom zložení i podobe.

Potrebujú Magnusa identifikovať a pozvú skupinu spolužiakov na večeru. Podáva sa medovina a Magnus v zrkadle na toalete uzrie tvár vikingského bojovníka. Ran, manželka Vidara ho napriek tomu porazí v pretlačovaní. Sťahujú sa okolo neho siete, zosnované Vidarom a jeho ženou. ŠkRagnarok4 resizeola ho pošle k psychológovi, jeho správanie je podivné a neustále narážky na nezrovnalosti vo verzii Isoldinej smrti, rovnako nevysvetliteľné schopnosti v behu a sile, zaujímajú i políciu. Nesedia detaily jeho výpovede. Nechápu ako sa Magnus mohlo tak rýchle dostať do mesta, keď sa s Isoldou v horách rozlúčili. Isoldin otec Erik mu prinesie jej počítač a Magnus zarazene skladá obraz jej záhadnej smrti.

Tvorcovia včleňujú do tínedžerského školského prostredia mystické napätie. Členovia rodiny Jutulov skrývajú svoje krvilačné potreby, Vidar sa nahý vrhá k stádu dobytka a vytrháva zvieracie srdce, podobne si pochutnáva na vtáčikovi, kterého zrazia autom pri výlete, aj Saxa. Fjorna vzťah ku Gry odvádza od démonických imperatívov. Jej chorému otcovi prináša v obálke peniaze, keď sa dozvie, že ho poisťovňa odmietla odškodniť. Tento odklon rodina prijíma s nevôľou a dostane rozkaz odpraviť Gry zRagnarok6 resizeo sveta. „Keď sa príliš zblížime s ľuďmi, začneme robiť chyby a oni si nás začnú všímať". Ran komentuje Vidarovu radosť z domnelej Magnusovej smrti. Zrazil ho snežný pluh. Chlapec však zrážku prežil. Prekvapený lekár v nemocnici pri röntgene konštatuje, že nikdy nič také nevidel. K postavám z nadľudského registra patrí aj dvojica strážcov. Sú to starí ľudia, starec je na vozíčku a žena sedí za pokladňou v obchode. Pozorne sledujú počínanie Jutulov voči Magnusovi a zvestujú skorý príchod svetla.

Mytologický vzorec, kde sa hrdina vydáva z každodenného sveta do ríše nadprirodzených divov a v boji proti deštrukčným silám dosahuje víťazstvo, je zasadený do reálného sveta s jeho sociálnou nerovnosťou i ekologickými problémami. Na hodine biológie, pri výklade o lososoch Magnus poznamená čosi o úhyne rýb kvôli znečisteniu rieky. Saxa nahnevane reaguje tým, že ide o neustále útoky voči továrňam jej otca, aj keď majú všetky paRagnarok7 resizepiere v poriadku a Magnus prebral vydieračskú agendu Isoldy s jednoznačnými politickými cieľmi. K záverečnému „ragnaröku", súboju medzi bohmi a silami zla jotunnmi, dôjde prirodzene na záver. Mytologické kladivo Mjolnir v Magnusových rukách odhalí definitívne prevtelenie do boha Thora a zápas s Vidarom sprevádza kozmická sila bleskov.

Je zrejmé, že seriál plní svoju edukačnú úlohu a je určený predovšetkým tínedžerskému publiku. Koncept je jednoduchý a zrozumiteľný, s pridaným bonusom, odkazom na supermanskú story, ktorá má svoj pôvod v mytologických príbehoch. S obľubou sa k nim obracajú teórie iného seriálu na televíznom kanále History, nazvanom Votrelci dávnoveku, kde zástanci verzie o návšteve z kozmu dokazujú, že technológie starých Vikingov, vrátane Thorovho kladiva , majú nadpozemský pôvod. Či už im načúvame vážne, alebo nie, je to o dôvod viac, rozšíriť svoj divácky itinerár aj o túto alternativu.

Ragnarok8 resizeRagnarök – Koniec sveta (TV seriál) Dánsko, 2020
Dĺžka: 4 h 29 min. (Minutáž: 40–48 min.)
Manažér projektu: Adam Price
Réžia: Mogens Hagedorn
Scenár: Simen Alsvik, Jacob Katz Hansen
Kamera: Philippe Kress
Hudba: Halfdan E.
Strih: Elin Pröjts, Lars Wissing
Scénografia: Mette Rio, Niels Sejer
Kostýmy: Tanja Eleonora Spang
Producenti: Stine Meldgaard Madsen
Hrajú: David Alexander Sjøholt, Jonas Strand Gravli, Herman Tømmeraas, Theresa Frostad Eggesbø, Emma Bones, Henriette Steenstrup, Gísli Örn Garðarsson, Synnøve Macody Lund, Kasper Antonsen, Eli-Anne Linnestad, Ylva Bjørkaas Thedin, Øyvind Venstad Kjeksrud, Joakim Borgen
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.