Jeden svet 2022 odovzdal ceny víťazným dokumentom

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Jedensvet2logo resizeV piatok 11. novembra odovzdal festival Jeden svet ceny víťazným filmom. Odborná porota sa rozhodla udeliť hlavnú cenu až dvom dokumentom, a to poetickej snímke Veroniky Liškovej Návštevníci a ukrajinsko-slovenskému filmu Fragile Memory Igora Ivanka. Na slávnostnom ceremoniáli porota ocenila aj organizátorky za prácu, ktorú robia pre svoju krajinu, aj pre ľudstvo ako také: „Sú inšpiráciou pre mnohých nielen vďaka tomu, že divákom na Slovensku prinášajú výber filmov, ktoré šíria povedomie o dôležitých, aj keď na prvý pohľad neviditeľných problémoch. Sú aj úžasnými ambasádorkami ženskej sily a jej významu v našej spoločnosti.“

Cenu za najlepší film Jedného sveta odovzdali herci Divadla bez domova. Počas záverečného ceremoniálu odohrali divadelné predstavenie Flashback, Eva Križková resizektorým priniesli na javisko spomienky na svoj umelecký proces v predchádzajúcich rokoch divadelnej tvorby. Od úspechov, cez hľadania až po problémy a úskalia života v zákulisí. Filmy, diskusie alebo projekcie pre školy si tento rok pozrelo viac ako 21 000 divákov a diváčiek online alebo priamo v kinosálach. „Mám veľkú radosť, že po dvoch pandemických rokoch mohol Jeden svet priniesť nielen krásne filmy, ale aj veľké množstvo medzinárodných hostí a hostiek. Okrem stretnutí v bratislavských kinosálach si ho vďaka spolupráci s DAFilms.sk užili online aj ľudia na celom Slovensku a podarilo sa nám sprístupniť program aj nevidiacim a nepočujúcim divákom a diváčkam, ľuďom bez domova a seniorom v Domove tretieho veku. Naším zámerom je prinášať kvalitné dokumenty a dôležité témy pre všetkých bez rozdielu,“ zhodnotila riaditeľka festivalu Eva Križková.

Dva víťazné filmy
O víťazných filmoch 23. ročníka medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet rozhodovala odborná porota v zložení: Irena Taskovski z predajnej a produkčnej spoločnosti Taskovski Jedensvetvitazi resizeFilm, generálny riaditeľ Corso Film Erik Winker a český režisér Jindřich Andrš, ktorý minulý rok na Jednom svete získal hlavnú cenu za dokument Nová šichta. Keďže sú dva víťazné filmy, porota sa rozhodla venovať Igorovi Ivankovi za ukrajinsko-slovenský dokument Fragile Memory cenu honorovanú sumou 2 000 eur od partnera festivalu, advokátskej kancelárie Detvai Ludvik Malý i Dlmu. Autorka druhého víťazného filmu Návštevníci, Veronika Lišková si odniesla plastiku od slovenskej sochárky Márie Tóthovej. „Ďakujem, že finančná odmena išla Igorovi Ivankovi, pretože putuje tam, kde je to teraz najviac potrebné,” povedala vo svojej ďakovnej reči.

„Igor Ivanko v dokumente Fragile Memory majstrovsky prepája svoju lásku k filmovej tvorbe a lásku k svojmu starému otcovi, VeronikaLiskovaKvet Nguyen resizevýznamnému ukrajinskému kameramanovi,“ zhodnotila porota a dodáva: „Pred tým, ako jeho starý otec úplne stratí pamäť kvôli Alzheimerovej chorobe, zbiera jeho spomienky prostredníctvom zreštaurovaných starých ukrajinských filmov a rodinných archívov. Diváci sú svedkami dojímavého dialógu medzi dvoma generáciami filmárov, ktorý je umocňovaný blízkosťou a bezpodmienečnou láskou. Dokument veľmi elegantným spôsobom spája krásny a takmer stratený archívny materiál s veľmi osobnými stretnutiami režiséra so starým otcom. Pritom tento skutočne krásny dokument rozpráva o kúzle filmovej tvorby, ako aj o tom, na čom najviac záleží: na láske k najbližším.“ Film Fragile Memory si môžete pozrieť opäť v sobotu 12. novembra od 12.00 hod. online na stránke festivalu www.jedensvet.sk. Po skončení festivalu bude film aj v katalógu portálu DAFilms.sk, kde si ho môžete pozrieť časovo neobmedzene.

Druhý víťazný dokument Návštevníci režisérky Veroniky Liškovej si diváci a diváčky mohli pozrieť bezprostredne po slávnostnom odovzdávaní cien Jedného sveta v bratislavskej A4ke. Podľa slov poroty: „Návštevníci sa začínajú ako antropologická štúdia života v Arktíde, no čoskoro sa premenia na hlboký osobný príbeh Zdenky – antropologičky, ktorá skúma tému Domova a jeho vnútorné významy. Prostredníctvom majstrovskej práce s kamerou, zvukom a precíznou réžiou veľmi minimalistickým spôsobom otvára a zahŕňa mnohé zložité vrstvy témy. Kladie otázky, čo znamená domov a vlasť, odkiaľ sa berie pocit spolupatričnosti, ako rozmýšľať o tom, čo je vaše alebo naše, čo sa prijíma a neprijíma, víta alebo nevíta. V kombinácii s poéziou arktickej environmentálnej reality, kde sú viditeľné najväčšie humánne výzvy našej doby, Veronika a jej tím vytvorili vizuálne úchvatný viacvrstvový film, ktorý je emocionálny aj analytický, bez kompromisov v silnom výtvarnom prejave.“

Špeciálne uznanie
MarekKubos resizePorota Jedného sveta tento rok udelila aj špeciálne uznanie dokumentu Mareka Kuboša +- 90, ktorý mal na festivale premiéru. Ako prezradila odborná porota: „Špeciálne uznanie dávame filmu, ktorý je hravým, súčasným, kolegiálnym filmom oslavujúcim kinematografiu a jej najväčšie hodnoty, ako sú aj ľudské spojenie a spolupráca alebo ľudská jednota v rozmanitosti. Cítime, že film vyniká tvorivým prístupom a prihovára sa nielen filmárskej komunite na Slovensku, ale ukazuje aj širokej verejnosti a verejným inštitúciám, aké dôležité je kultúrne dedičstvo filmu.“

DAFilms Award
MiraErdevicki resizeTento rok mali súťažné snímky možnosť získať aj cenu DAFilms Award. Promo balíček k uvedeniu filmu na portáli DAFilms.sk v hodnote 3000 eur získal dokument Odchádzania režisérky Miry Erdevički, ktorý práve vstupuje do slovenskej kinodistribúcie.

Slávnostným ceremoniálom sa festival Jeden svet neskončil
Od 28. novembra bude na filmovom portáli DAFilms.sk sprístupnená online kolekcia šiestich krátkych dokumentov, ktorá vznikla v rámci projektu My Street Films SK. Tento projekt angažuje začínajúcich filmárov a filmárky, ktorí absolvovali niekoľkomesačný tvorivý proces pod vedením filmových profesionálov. Vybrané filmy jedného sveta si v rámci projektu Jeden svet v komunitách budú môcť pozrieť diváci v rôznych kinách a kultúrnych centrách na Slovensku v priebehu celého nasledujúceho roka.

Foto: Kvet Nguyen

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.