Pani Fletcherová (Mrs. Fletcher)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Panni11 resizePredstavovanie rozvedených žien po štyridsiatke a ich života nepatrí medzi tie najfrekventovanejšie témy zobrazované na filmových plátnach a televíznych obrazovkách. V dobe obrovského množstva televíznych seriálov však majú možnosť tvorcovia predstaviť potencionálnemu publiku témy najrôznejšieho charakteru a žánru, čo je, samozrejme, iba dobre. Mimochodom cieľová skupina série z produkcie spoločnosti HBO Pani Fletcherová hľadá svojho cieľového diváka práve medzi štyridsiatničkami, ktoré sa veľmi jednoducho stotožnia s problémami vystresovanej Evy v podaní Kathryn Hahn.

V dobe, keď sa pomaly polovica manželstiev končí rozchodom, nie je jej momentálny sociálny štatút ničím neobvyklým. Seriál si však užijú nielen rozvedené ženy s tínedžerom na krku, ale v podstate každý s otvorenou mysľou. Len sa dá očakávať, že práve zrelé ženské publikum bude pociťovať voči hlavnej Pani2 resizehrdinke väčšiu empatiu. Eva žije po rozvode v rodinnom dome so svojim synom Brendanom. Ide o typického mladého grázlika využívajúceho príťažlivý vzhľad k dosiahnutiu vlastných cieľov, najmä u spolužiačok na strednej škole. Neštíti sa ani šikany voči samotárskemu spolužiakovi. Nejde však o žiadnu jednorozmernú karikatúru, scenár na základe predlohy tvorcu seriálu a zároveň spisovateľa Toma Perrottu si z nikoho nerobí srandu a nesnaží sa prvoplánovo zaraďovať svoje postavy do typologicky jasne daných škatuliek. Každá postava prechádza určitým vývojom, rovnako ako aj vzťahy medzi nimi a nie v každom prípade končí všetko predvídateľne, rozumej jasným happy endom. V centre záujmu je, samozrejme, Eva, nakoniec však pri žiadnej dejovej línie nebudete mať pocit, že ide o líniu vedľajšiu, pretože postavy navzájom medzi sebou neustále integrujúPani4 resize a ide o relatívne ucelený spoločný príbeh istej skupiny postáv.

Eva sa musí zmieriť s tým, že jej syn odchádza na vysokú školu, čo vo väčšine prípadov znamená odchod z domáceho hniezda. Zrazu sa ocitá sama v dome, musí sa tak zmierovať so samotou a hľadá nové záujmy. Jedným z nich je aj sledovanie porna na internete, čo neznie až tak šokujúco. Je však škoda, že sa pri tom Eva zo začiatku tvári akoby o podobných stránkach v živote nepočula. Seriál sa však rýchlo rozbehne a podobných mierne rozpačitých momentov je tu minimálne. Okrem scenára je to zásluhou najmä vynikajúcej Kathryn Hahn. Z nej sa medzičasom stala pomerne populárna herecká hviezda, ktorá častokrát zatieni v scéne ďalšie herecké kolegyne, ako sme videli napríklad v dvoch priemerných filmoch zo série Matky rebelky. Pohľadná a sympatická herečka predvádza skvelý výkon, Pani8 resizevzhľadom na dôležitosť všetkých dejových línií však nejde o takzvanú one man show, v tomto prípade one woman show, dôležité sú všetky postavy, ich vzťahy aj vývoj deja.

Problematickým momentom môže byť oná, v súčasnosti vo veľkom presadzovaná politika absolútnej rasovej, genderovej a sexuálnej korektnosti. Pani Fletcherová ale aj vzhľadom na rôznorodosť postáv nepôsobí ako reklama na toleranciu za každú cenu, ale tieto prvky prirodzene zapadajú do charakteru diela a toho, čo nám chcú tvorcovia prostredníctvom svojich postáv sprostredkovať. Eva skrátka hľadá nové podnety pre akýsi nový začiatok ďalšej etapy vlastného života a spoznávanie takzvanej inakosti v konečnom dôsledku len posilňuje otváranie nových obzorov ženy, ktorá predchádzajúcich dvadsať rokov prežila zrejme v až príliš konzervatívnom a stereotypnom móde. Plnenie si vlastných snov patrí medzi tie Pani resizenajpríjemnejšie činnosti života každého jedinca. Samozrejme, vždy v takom prípade dochádza aj k nepríjemnostiam, konfrontáciám a problémom a Mrs. Fletcher nie je výnimkou.

Seriál ponúka celkovo sedem epizód, pričom po finále si poviete, že ešte ani zďaleka nebolo povedané a vyrozprávané všetko. Možno preto vám bude síce dielo pripadať zovreté, ale nie ukončené a budete mať dojem, že celkové hodnotenie bude objektívnejšie až po ďalšej sérii. Máme tu tak síce na prvý pohľad sériu určenú pre špecifické publikum, vďaka výbornej herečke v hlavnej úlohe, dobre obsadených ďalších úlohách a inteligentnému scenáru si ju užije každý divák obľubujúci drámu z každodenného života obohatenú o komediálne prvky.

Pani6 resizePaní Fletcherová (Mrs. Fletchet, TV seriál), USA, 2019
Dĺžka: 3 h 25 min. (Minutáž: 27–33 min.)
Manažér projektu: Tom Perrotta
Režie: Gillian Robespierre, Nicole Holofcener, Liesl Tommy, Carrie Brownstein
Predloha: Tom Perrotta (kniha)
Scenár: Jessi Klein, Tom Perrotta, Eric Ledgin, Elle McLeland, Kate Thulin
Kamera: Jeffrey Waldron
Hudba: Craig Wedren
Strih: Jennifer Lilly, Mark Sadlek, Debra F. Simone
Zvuk: Ed Carr
Scénografia: Sara K. White, Ron von Blomberg (set dekoratér)
Kostýmy: Leah Katznelson, Dana Covarrubias
Producentka: Kathryn Hahn
Hrajú: Kathryn Hahn, Owen Teague, Jackson White, Casey Wilson, Domenick Lombardozzi, Jas-mine Cephas Jones, Cameron Boyce, Brian J. Carter, Jordan Loew, Josh Pais, Kelly Lamor Wilson, Doris McCarthy, Jen Richards, Bill Raymond, Sheila Tapia, Neil Casey, Chris Henry Coffey, Tania Khalill, Katie Kershaw, Ifádansi Rashad, Gabrielle Hespe, Josh Hamilton, Christine Evangelista, Elle McLeland, Natasha Estrada, Michael Torpey, Mellini Kantayya, Erica Nicole Lance, Meghan Roberts, Becca Lish
Distribúcia: Home Box Office
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.