Vianočná kronika (The Christmas Chronicles)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vianocna resizePri nostalgickom sledovaní videozáznamov z predchádzajúcich Vianoc, kedy ešte všetci členovia rodiny Pierceovcov žili pekne spolu, si malá Kate (DarbyCamp) všimne tajomnej ruky vkladajúcej pod stromček darček. Zatiaľ, čo brat Teddy (Judah Lewis) ju od jej prvotnej teórie odrádza, nechce sestre ničiť jej ilúzie o existencií Santa Clausa. Veď ona tiež nikdy mame (Kimberly Williams-Paisley) neprezradila jeho zločinné pokusy s kamarátmi. Stará videokamera s objektívom vtesnaným do diery vo dverách je namierená tak, aby prípadného návštevníka nakrútila priamo pri čine. Stačí si len počkať...

Rok 2018 znamenal pre rodinu tvrdú ranu. Otcovi (Oliver Hudson) – požiarnikovi sa stala osudnou jedna záchranná akcia. Mama – lekárka je na poslednú chvíľu zavolaná k naliehavému prípadu, a tak musia súrodenci tráviť vianočnú noc sami doma. Spoločný zábavný plán prichytiť Santu pri čine je tiež šancou napraviť ich mierne narušené vzťahy. Netrvá dlho a dupot nôh na streche oboch prinúti vyjsť pred dom a vidieť na vlastné oči, ako ich nevídaný návštevník Vianocna2 resizeskáče zo strechy na strechu. Nad cestou sa tiež vznášajú Santove sane, tak prečo sa do nich neukryť a neodhaliť ešte pár ďalších tajomstiev?

Vianočná kronika v réžií disneyovského animátora a režiséra prvého celovečerného filmového stvárnenia počítačovej hry Angry Birds Claya Kaytisa je príjemnou nostalgickou pripomienkou rodinných dobrodružných komédií z 80. a 90. rokov. Scenár Matta Liebermana a Davida Guggenheima hravo kombinuje známe príbehové klišé vianočných príbehov s očakávanou, ale neškodnou dávkou sentimentu a dopĺňa ich o akýsi aktualizovaný, diváckym očakávaniam sa vzpierajúci pohľad na santaclausovskú „mytológiu“. Pričom občas zaznie aj pár svižných, potenciálne pamätných replík. Stredobodom pozornosti sa tak stáva spod rúška tajomstva odhaľovaná charizmatická osobnosť, zábavne stvárnená Kurtom Russellom. Nehovorí „Ho-ho-ho!“ – to je fake news. Chodí každý deň do „fitka“. Neje cukry, ani iné sacharidy – teda s výnimkou štedrého večera, keď ho v každom navštívenom dome čaká sušienka a pohár mlieka. Reklamné billboardy mu napriek tomu pridávajú na váhe štyridsať kíl... Keď objaví čiernych pasažierov vo vlastných saniach, preľakne sa tak, že si ani nevšimne, ako mu vietor odvial jeho čarovnú čiapku. Bez nej sa len tak nejakým komínom neprepchá. Vrece s darčekmi sa vytratí niekde nad Vianocna3 resizeChicagom – tisícky kilometrov od domova malej dvojice. A pri kolízií s oproti letiacim lietadlom sa jeho sobí záprah odtrhne od saní. Všetko vyústi do pomerne drvivého núdzového pristátia.

Postavy súrodencov Teddyho a Kate samé o sebe nie sú natoľko zaujímavé, ako pomerne originálne len v základných kontúrach tradičné vykreslenie Santu Clausa. Príjemným aspektom filmu je ale snaha čo najviac sa vyhýbať moderným technológiám, čím malých protagonistov zbavuje určitej prvoplánovej otravnosti. Takmer nikto nechodí v ruke s mobilom a nefotí všetko okolo seba, ani to hneď nezdieľa na sociálnych sieťach – čo je pre súčasný film malý zázrak. Kamera, ktorú súrodenci používajú, je pre pripomenutie dávnych spomienok na milovaného otca ešte na digitálne videokazety. Kým Teddy pred vlastnými emóciami viac-menej uniká, kde sa len dá, Kate sa pokúša udržať si svoje spomienky čo najdlhšie pri živote. Vianoce sú pre ňu dôležitým sviatkom a pokus o ich záchranu je zároveň pokusom udržať blízkych pokope. Hoci sú obaja herecky ideálni do podobného typu príbehu – optimistická Darby Camp, ktorej sa pred očami prakticky plnia tie najtajnejšie sny, vďaka väčšiemu priestoru venovanému jej postave scenárom dominuje nad spočiatku pochybujúcim, tak trochu frustrovane rebelujúcim Judahom Lewisom.

Najviac stereotypných prvkov v deji je spojených práve s týmito detskými postavami. Absencia rodičov v príbehu až na pár scén je, samozrejme, akousi jeho Vianocna4 resizearchetypálnou nevyhnutnosťou. S príchodom Santa Clausa a zoznamovaním sa s jeho subjektívnym pohľadom na každoročné prežívanie vianočných sviatkov, príbeh eskaluje na pútavejšiu úroveň. Po vyhrážkach, že od tej chvíle budú Teddy a Kate navždy na zozname neposlušných, dôjde na osudové uvedomenie si, do akého problému vlastne svet dostali. Ak teraz všetci traja nespoja svoje sily a všetko hneď nenapravia, hrozí, že sa zo sveta vytratí kúzlo Vianoc. A čo v takom prípade? „Pamätáte si čo sa stalo v stredoveku? Všetky tie vojny?“ znie Santova varovná replika.

Kamera Dona Burgessa sleduje vianočné zdobenie v interiéri a exteriéry, či štylizované kostýmy Luisa Sequeira. Nachádza odlišnosti medzi domovom ústrednej dvojice a ulicami Chicaga, kde prebieha aj pomerne efektná, dynamická akcia. Koledy sa striedajú s citlivo emocionálnymi melódiami aj vhodne dobrodružnou hudobnou kulisou Christophea Becka. Lety na Santových saniach sa striedajú s naháňačkou v ukradnutom aute zatiaľ, čo protagonistov prenasleduje polícia – aj to patrí k zúfalému pokusu o záchranu Vianoc. Veď auto bolo ukradnuté priamo jednému zo zlodejov zo zoznamu počas roka najviac neposlúchajúcich... A dôjde aj na odvážny, neveľmi úspešný kaskadérsky kúsok, o ktorom by bolo dobré pred pani Clausovou (Goldie Hawn v krátkom hereckom cameu) navždy pomlčať.

Vianocna5 resizeSanta Claus vo Vianočnej kronike totiž občas úplne vypadne zo svojej idealisticky korektnej osobnostnej škatuľky, ktorú mu dopomohli stvoriť predchádzajúce filmové stvárnenia. Hoci je jeho príbeh v prvom rade určený detskému divákovi, dokáže intertextovými odkazmi na staršie populárne komédie upútať aj dospelejšie publikum. Ako z iného sveta tak pôsobí Santovo elvisovské hudobné číslo so zlodejmi, násilníkmi a prostitútkami vo väzení (všetko, samozrejme, v rámci korektnosti mládeži prístupného filmu), aj tajomné zákutia rozľahlého magického sveta vo vnútri strateného vreca s darčekmi. Ten je divákovi predstavený v tom správnom dramaturgicky najvďačnejšom momente. Je plný malých škriatkov – pomocníkov, roztomilosťou sa vo svojej CGI animovanej podobe pohybujúcich niekde na hrane medzi Mimoňmi a Gremlins. Obzvlášť stojí za to jeden oháňajúci sa okolo seba motorovou pílou, keď do jeho sveta prenikne nežiaduci votrelec. Na prebytočný vianočný sentiment tento raz skrátka nezostáva veľa času. Pre radosť diváka však tvorcovia nezabúdajú ponúknuť poctivé žánrové remeslo.

Vianocna6 resizeVianočná kronika (The Christmas Chronicles), USA, 2018
Dĺžka: 104 minút
Réžia: Clay Kaytis
Scenár: Matt Lieberman
Kamera: Don Burgess
Hudba: Christophe Beck
Scénografia: Paul D. Austerberry, Patricia Larman (set dekoratér)
Kostýmy: Luis Sequeira
Producenti: Michael Barnathan, Chris Columbus, David Guggenheim, Mark Radcliffe
Hrajú: Kurt Russell, Judah Lewis, Darby Camp, Kimberly Williams-Paisley, Goldie Hawn, Oliver Hudson, Lamorne Morris, Lauren Collins, Martin Roach, Danielle Bourgon, Steven Van Zandt, Kari Wahlgren, Debra Wilson, Vella Lovell, Tony Nappo, Elizabeth Phoenix Caro, Ish Morris, Debi Derryberry
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.