Barbari (Barbaren/Barbarians, TV serial)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Snímka resizeVzostup nemeckých seriálov je záležitosťou posledného desaťročia. Kým v roku 2015 sa na filmovom festival Berlinale konala panelová diskusia na tému : Čo potrebujú nemecké seriály pre medzinárodný úspech ? a zdá sa, že Nemci už majú po úspechu seriálu Deutschland (2016-2020) , ktorý sa dočkal aj americkej distribúcie, už jasnejšie. Dokázali to na niekoľkých žánroch, sci fi seriáli Dark a zabodoval i skvelý Babylon Berlin, označovaný ako neo-noir akčná dráma.

To, čo v tomto žánrovom rozvrhu chýbalo, bol hlbší záber do minulosti, zrejme inšpirovaný i obrovským úspechom írsko-kanadského seriálu Vikingovia (2013-2019). Do režisérskej stoličky producenti pozvali Stephena St. Legera, ktorý je pod niektoré diely Vikingov podpísaný. Doplnila ho Barbara Eder, podľa jej filmografie je zjavné, že režírovala skôr akčné kriminálky než staroveké kapitoly germánskej histórie. Hneď na začiatku treba povedať, že táto Barbari6 resizekombinácia nevyšla a Barbari vychádzajú s diagnózou neduživého a podvyživeného stvorenia. Podiel viny na tom majú aj scenáristi, zrejme sa snažili, ako to už býva, zaujať vzdelané publikum a zároveň ženy v domácnosti so základným vzdelaním. Inak si neviem vysvetliť koncepciu s realistickým historickým rámcom, bitkou v Teutoburskom lese z roku 9. n.l. , kde spojené germánske kmene porazili a zmasakrovali tri rímske légie, do ktorej je vložená neúnosne dominujúca tragická love story medzi istou Thusneldou (Jeanne Goursaud) a Folkwinom (David Schutter). Zvládnuť štrukturálne konflikt otca Varusa (Gaetano Aronica), veliteľa rímskej armády a jeho syna Arminia (Laurence Rupp), pôvodom Cheruska ( jeden z germánskych kmeňov) , odvedeného v detstve do Ríma práve z tohto teritória, bolo nad ich sily. Nerozohrávajú ich vzájomné vzťahy viac, než na úrovni očakávaných schématických riešení na ose dôvera - zrada a sám Arminius alebo aj Hermann, nemá dostatok priestoru na rozvinutie vnútornéBarabari7 resizeho konfliktu medzi človekom, vychovaným na kultivovanom rímskom fóre vo večnom meste a jeho protivníkom, Germánom z bažín a primitívnych lesných sídel.

Správca provincie Germania Publius Quinctillius Varus, rovnako i Arminius sú historické postavy a ich rodinná väzba je fikciou. Arminius, syn vládcu (reika) Charuskov germánske kmene zjednotil, jeho otec Segestes (Bernhardt Schutz), ktorý ho v chlapčenskom veku odovzdal Rimanom ako rukojemníka, spácha samovraždu, aby Arminiovi uvoľnil veliteľskú pozíciu. Varus takého riešenie podporuje, sľubuje si od neho účinnejšie ovládanie Germánov. V seriáli prichádza Arminovou rukou na bojisku Varus o život. V reáli porazil Arminia až rímsky vojvodca Germanikus, ale vďaka odporu zjednotených kmeňov sa ich Barbari3 resizeúzemie nikdy nestalo rímskou provinciou. Odoakar a jeho pokorenie Ríma príde k slovu až v 5. storočí, Rímska ríša sa pod tlakom germánskych kmeňov z východu rozpadáva v roku 476.

Nemôže chýbať ani feministický akcent, Thusnelda tiež chytí do ruky meč a z lúčnej devy sa stáva krvilačná bojovníčka s hrozivým make upom a s pomstou na perách. Tento efektný, ale málo dôveryhodný strih je ornamentom, svedčiacim o ambícii kráčať vo vikingských stopách. Thusneldu v úvode chce otec vydať za potenciálneho spojenca Hagdana z kmeňa Chattov. Je hrubý a šacuje ju ako zviera na trhu, chce vidieť jej panvu a zuby. Prečo pri tomto ponížení nechytí odvážne do rúk meč a nebráni svoju česť by scenáristi a režisér asi vysvetľovali dosť zložito. V hereckom obsadení je zaujímavé meno Nikolai Kinski, syn známeho nemeckého excentrického herca Klausa Kinského. V seriáli bol Barbari2 resizePelagiom, pobočníkom správcu provincie Varusa.

Potenciál stretnutia dvoch civilizácií a ich mocenský zápas, bol vysoký, ale žiadal si hlbší pohľad na obe strany. Rimania tu vystupujú ako bezohľadní vládcovia, berú chudákom Germánom posledné sústo, rekvirujú všetko, čo má štyri nohy. Až na nejaký suvenír, presýpacie hodiny ,ktorý prinesie z Ríma otcovi Arminius, tu o nejakých kultúrnych kontrastoch nie je reč. Germánska archaická realita je prezentovaná tiež zjednodušene, asi podľa predstáv, odvodených z odvodeného. Aj keď si mnohé treba predstaviť, predsa len sa čosi o spôsobe života a náboženskom myslené starých Germánov čosi vie. V seriáli to ale nehľadajte.

Barbari10 resizeBarbari (Barbaren/Barbarians  TV seriál), Nemecko, 2020
Dĺžka: 4 h 40 min. (Minutáž: 42–52 min.)
Réžia: Barbara Eder, Stephen St. Leger
Kamera: Christian Stangassinger
Hudba: Ali N. Askin, Maurus Ronner
Strih: Charles Ladmiral, Christoph Brunner, Ueli Christen
Scénografia: Thomas Stammer
Masky: Rita Balla
Hrajú: Gaetano Aronica, Jeanne Goursaud, Jeremy Miliker, Laurence Rupp, David Schütter, Bernhard Schütz, Eva Verena Müller, Sergej Onopko, Florian Schmidtke, Nicki von Tempelhoff, Marlon Boess, Nikolai Kinski, Mathis Landwehr, Sinha Gierke, Urs Rechn, Attila Árpa, Valerio Morigi
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.