Pestúnka na zabitie: Krvavá kráľovná (The Babysitter: Killer Queen)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Pestunka resizePokračovania to nemajú nikdy jednoduché. Prekonať, či aspoň nepodliezť tieň svojho predchodcu býva nezriedka náročné, keďže originálny nápad už sám osebe nestačí. V správnych rukách to však nie je neriešiteľná úloha a viacerí tvorcovia nás o tom presviedčajú dodnes. Škoda len, že to nie je aj prípad Pestúnky na zabitie: Kravavá kráľovná.

Americký režisér Joseph McGinty Nichol, známejší pod pseudonymom McG, rozhodne nepatrí medzi miláčikov filmovej kritiky. V roku 2017 však až nečakane zabodoval snímkou The Babysitter, ktorá je dodnes jeho najlepšie hodnotenou záležitosťou. Hororová a poriadne čiernohumorná komédia o mladom chlapcovi, ktorý zistí, že jeho opatrovateľka je členkou satPestunka2 resizeanistického kultu, uspela i u divákov a tým si na Netflixe vybojovala právo ďalšieho dielu. No a tu niekde sa asi ukrýva jadro problému, pretože samotná látka nie je natoľko nosná, aby utiahla viac filmov.

Ak sa pozrieme na prvú časť triezvym pohľadom, objektívne treba priznať, že nejde o žiadne kinematografické dielo. Ide o klasickú komédiu, plnú bláznivých situácií, tentoraz však obohatenú aj o menšiu dávku gore scén, ktoré sa vďaka svojej absurdite nedajú brať vážne. Nechýbalo ani viacero narážok na rôzne kultové snímky a celkovo sa dá povedať, že videoklipovo ladený McG sa v tejto téme našiel. Ako hororovejšia variácia na Sám doma so správne démonickou Samarou Weawing to v zásadePestunka7 resize fungovalo a aj s hlavným hrdinom, v škole šikanovaným outsiderom, sa dalo vcelku poľahky stotožniť.

Pokračovanie sa dejovo posúva o dva roky dopredu. Cole (Judah Lewis) stále bojuje s prízrakmi minulosti a s výnimkou svojej susedky a najlepšej kamarátky Melanie (Emily Alyn Lind) sa mu nepodarilo nikoho presvedčiť o svojej pravde. Rodičia si s ním už nevedia rady a rozhodnú sa ho umiestniť na psychiatrickú školu, na čo sa Cole rozhodne reagovať útekom na víkendovú párty k jazeru. Veľmi rýchlo sa však ukáže, že príjemného odpočinku si tam veľa neužije, skôr naopak. A áno, znova v tom bude mať prsty ten istý satanistický kult, čo ho terorizoval v jeho vlastnom dome.

Aj v pokračovaní sa na režisérske Pestunka6 resizekreslo posadil McG, pričom za kameru sa zase vrátili všetci kľúčoví herci. Dôvodov, prečo sa nepodarilo zopakovať úspešný recept je však hneď viacero, pričom ten hlavný treba jednoznačne hľadať v scenári. Briana Duffielda tentoraz nahradil sám režisér v spolupráci so seriálovo zameranom Danom Laganom a je otázne, či to bola správna voľba. Pestúnke na zabitie: Kravavá kráľovná slúži ku cti, že sa nesnaží iba o obyčajnú variáciu toho istého v iných kulisách a hlavne svojim záverom sympaticky rozvíja pôvodnú mytológiu. No kým sa k nemu divák dostane, nezriedka sleduje iba na seba mechanicky vrstvené scény, ktoré sa snažia za každú cenu tromfovať predošlý diel.Pestunka3 resize

Z filmu sa skrátka trochu vytratil pôvodný šarm a hoci scenár uháňa dopredu adekvátnym tempom, klasickú schému oživuje iba tým, že sa vyložene predháňa v šialených nápadoch. K nim patrí napríklad aj návrat mŕtvych antagonistov z jednotky, lebo prečo nie... Všetko to síce dáva zmysel v širšom kontexte, respektíve pri pohľade na pravidlá fiktívneho sveta, ale jednoducho povedané, už to nie je taká zábava ako minule. Moment prekvapenia bol skrátka iba jeden, no ten si tvorcovia vyplytvali pred troma rokmi a nedokázali ho plnohodnotne nahradiť.

Všetkého je tu síce viac ako v „správnom“ sequeli – postáv, gore scén, dokonca aj minutáž tPestunka10 resizeentoraz trochu nabobtnala, no to rozhodne nie sú atribúty, ktoré samo o sebe zaručujú úspech. Viacero staronových postáv pritom zapadlo do diania veľmi dobre a poteší nielen zvýšený priestor pre talentovanú Emily Alyn Lind, ale aj nováčik v podaní Jenny Ortegy. Fanúšikovia jednotky určite zaplesajú i nad celkovo mierou krvavosti, takže o vyloženej nude sa nedá hovoriť. No vzhľadom k záverečnému vypointovaniu, ktoré robí hrubú čiaru za udalosťami oboch filmov, je až na škodu, že autori naznačujú cez potitulkovú scénu, že všetkému nemusí byť koniec. A osobne by som bol teda radšej, keby bol. Nabudúce to už totiž nemusí fungovať ani v rovine guilty pleassure a detto bez titulnej opatrovateľky.

Pestunka5 resizePestúnka na zabitie: Krvavá kráľovná (The Babysitter: Killer Queen), USA, 2020
Dĺžka: 101 minút
Réžia: McG
Scenár: McG, Dan Lagana
Kamera: Scott Henriksen
Hrajú: Judah Lewis, Samara Weaving, Jenna Ortega, Emily Alyn Lind, Andrew Bachelor, Robbie Amell, Bella Thorne, Hana Mae Lee, Ken Marino, Leslie Bibb, Chris Wylde, Carl McDowell, Maximilian Acevedo, Juliocesar Chavez, Jason Rogel, Jennifer Foster
Strih: Martin Bernfeld
Scénografia: Patrick M. Sullivan Jr., Andi Brittan (set dekoratér)
Producenti: McG, Zack Schiller, Mary Viola
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.