Veľká (The Great, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Velka resizeV roku 2006 sme mali na filmovom plátne možnosť vidieť film Sofie Coppola Maria Antoinetta, ktorá tradičnú historickú drámu ozvláštnila leitmotívom rockovej hudby reflektujúcej vnútorný svet mladej budúcej francúzskej kráľovnej. O dvanásť rokov neskôr do kín prichádza ďalšia netradičná historická dráma absurdného gréckeho režiséra Yorgosa Lanthimosa Favoritka.

Práve tieto dve originálne historické drámy znamenali to pre tento žáner obrovský zvrat a možno aj podnietili vznik desaťhodinového seriálu streamovacej spoločnosti HBO GO. Nudnú a zdĺhavú naráciu klasických historických drám tak vystriedali svieže snímky so šokujúcejšou a anarchickou reflexiou historických udalostí, v ktorých nie je núdza ani o trpkú komédiu s prudko sexuálnym podtónom. Úprimnosť má pravdepodobne veľa spoločného so skutočnosťou.

Velka1 resizeProstredníctvom pastelovo zafarbených záberov stretávame mladú Katarínu (Elle Fanning). V jemnom vánku pôsobí ako lesná víla plachtiaca vzduchom na kvetinovej hojdačke, čím nápadne pripomína postavu z Fragonardovej maľby. Je beznádejná, respektíve naivná, romantička, ktorej rodina stratila svoje šťastie. Z finančného hľadiska sa tak musí vydať za ruského kráľa Petra (Nicholas Hoult). Vzťah mladých manželov Kataríny a Petra je však prinajmenšom otrasný. Katarína postupne stráca všetky svoje ilúzie a naivitu vystrieda sofistikovanosť, túžba po reforme a možno tak trochu aj chuť po moci. No a z infantilného Petra s nulovou sebareflexiou zase (možno) zamilovaný hlupák.

Ich extrémnu rozdielnosť dokonale popisuje scéna, kde Katarína popisuje stratu panenstva v nadnesenej kvetnatej reči, počas ktorej sa kamera uzatvára na večne žiariacu tvár Fanning a ružové lícne kosti, aby zvýraznila jej krásu. Na druhej strane, Peter túto „udalosť“ vidí ako multitasking, počas ktorého stihne prebehnúť aj dôležitá diskusia s komorníkom o kačkách. Pár nenachádza zhodu doslova v ničom. Velka2 resizeOd potreby vojny so Švédskom až po dôvtipnejšie veci, ako je Katarína, v Petrových očiach obyčajným looserom.

Tvorcovia The Great si na rozdiel od Marie Antoinetty nezakladajú na časových a historických udalostiach sprevádzaných miernymi odchýlkami. Už samotný titulok alibisticky proklamuje, že ide o „príležitostne skutočný príbeh“. Takto už v expozičnej časti, vlastne v každej časti, divákom i všetkým kritikom a historikom naznačuje, že mnoho z toho, čo sledujeme, je hyperbolou či paródiou. Takáto práca s historickou drámou umožňuje reflektovať svet s nadhľadom a ľahkosťou, čím nepôsobí tak nepríjemne a bezútešne ako Lanthimosova Favoritka.

Velka3 resizeMusím však podotknúť, že celý tento optimizmus pramení v castingu hlavných protagonistov. Fanning je doslova explicitným stelesnením éterickej rozprávkovej princeznej, čo možno pramení aj z jej predošlých hereckých rolí, napríklad Maleficent (2014 a 2019), animovanej Baleríny (2016), ale aj z filmu Woodyho Allena Daždivý deň v New Yorku (2019). Fanning tak pôsobí ako jej postava Spiacej krásavice, ktorej jedinou úlohou ako ruskej panovníčky sú stupidné hry, nevzdelanosť a trávenie dní malichernosťou. Našťastie, postava Kataríny je zábavná, svieža a v rámci jej túžby zosadiť Petra z trónu prostredníctvom štátneho prevratu a vládnuť Rusku aj inšpiratívna a cieľavedomá. Našťastie.

Aby sme nevyzdvihli iba ženskú hlavnú rolu, postava Houltovho Petra taktiež stojí za viac ako povšimnutie. Mladý herec pôsobí, že ho jeho úloha náramne baví. Sebavedomo sa premáva v otrasných kožených nohaviciach a správa sa ako ruský ekvivalent rockovej hviezdy. Je neuveriteľne namyslený a hedonistický, až kým mu istá udalosť neotvorí oči a on uvažuje o možnej zmene. Ale je často ťažké brať ho vážne.

Velka6 resizeObsadenie je skutočne ďaleko nadpriemerne zábavné. Medzi Fanning a Houltom je dosť humoru, aby sa otvorili a dali do pohybu aj vážnejšie témy. Akonáhle sa séria pokúsi zapojiť do politických machinácií vojny so Švédskom či vnútorných sporov v krajine, humor jednoducho úplne nefunguje. Avšak, podľa môjho názoru, bolo cieľom vytvoriť odľahčenú paródiu hraničiacu s extrémom na danú dobu.

Síce nám nie je úplne jasné, na koho je táto séria zameraná. Pre dospievajúcich fanúšikov je príliš úchvatná, pre dospelých možno príliš bláznivá na to, aby zotrvali. Pre mňa osobne, funguje priam dokonale. Preto stojí nielen za zmienku i aj za pozretie.


Velka10 resizeVeľká ( The Greast, TV seriál), Austrália,  Veľká Británia, 2020

Dĺžka: 10 hod. (Minutáž: 60 min.)

Manaažér projektu: Tony McNamara

Réžia: Matt Shakman

Scenár: Tony McNamara

Kamera: John Brawley, Anette Haellmigk

Hudba: Nathan Barr

Strih: Anthony Boys, Nicolas Gaster

Scénografia: Francesca di Mottola, Kave Quinn

Kostýmy: Holly Waddington

Hrajú: Elle Fanning, Nicholas Hoult, Florence Keith-Roach, Sebastian De Souza, Sacha Dhawan, Phoebe Fox, Bayo Gbadamosi, Adam Godley, Douglas Hodge, Louis Hynes, Gwilym Lee, Charity Wakefield, Teresa Mahoney

Distribúcia: Netflix

Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.