Penny Dreadful: Mesto anjelov (Penny Dreadful: City of Angels, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Peny resizeV roku 2014 uzrel svetlo sveta hororovo ladený seriál Penny Dreadful a počas troch rokov svojho vysielania si stihol nájsť viacero fanúšikov. Dokázalo pokračovanie s názvom Penny Dreadful: Mesto anjelov nadviazať na jeho úroveň?

Hneď na úvod je však potrebné zdôrazniť, že Penny Dreadful: Mesto anjelov nie je klasickým pokračovaním. Je skôr spin-offom, ktorý nemá s pôvodným seriálom až tak veľa spoločného. Za oboma projektami stojí ako hlavný tvorca John Logan (známy v brandži ako scenárista posledných bondoviek, Gladiátora, alebo Sweeneyho Todda: Diabolského holiča z Fleet Street) a jediné čo ich spája je prítomnosť herca Roryho Kinneara, ktorý sa však vracia v Peny2 resizeúplne odlišnej roli a do istej miery i nadprirodzené prvky, či miestami temnejší ton.

Kým prvý seriál sa odohrával vo viktoriánskom Londýne a bral si na mušku známe knižné postavy ako Frankensteinovo monštrum, Dorian Gray, či Dracula, novinka z dielne Showtime je zasadená do úplne odlišného prostredia, pričom výrazne sa zmenila aj doba. Nová zápletka je zasadená do slnečnej Kalifornie tridsiatych rokov dvadsiateho storočia a ústredným dejiskom je – ako už čiastočne napovedá aj samotný názov – známe mesto Los Angeles. Práve na tomto mieste sa totiž začne odohrávať mocenský boj, v ktorého centre stoja mnohými opovrhovaní americkí občania mexického pôvodu, bezškrupulózny politik s mimoriadne vysokými ambíciami, pochybná náboženská Peny3 resizeorganizácia a dokonca i nacisti.

 K prvej spomínanej skupine patrí í Santiago "Tiago" Vega (Daniel Zovato), prvý detektív mexického pôvodu v LAPD ako jeden z hlavných hrdinov príbehu. Spolu so svojim postarším prideleným kolegom Lewisom Michenerom (Nathan Lane) je poverený vyšetrovaním zdanlivo rasovo orientovanej vraždy jednej z vplyvných losangelských rodín. Samotný prípad je však o niečo komplikovanejší, ako sa sprvoti javí, hoci policajný náčelník tlačí na jeho rýchle uzavretie a pravý vinník ho v podstate ani nezaujíma. Kriminálna rovina je však iba jednou z mnohých a scenár sa ďaleko viac venuje postávam, ich vnútorným motiváciám, túžbam, Peny4 resizeči ich vlastným démonom. Dôležitú pozíciu v deji zohráva i Tiagova rodina, vrátane jeho matky, dvojice bratov a mladšej sestry.

Do víru udalostí pritom výrazne zasahuje aj nadprirodzený prvok. Spoza tieňov totiž ťahá nitky Magda, sestra svätice smrti, známej ako Santa Muerte, ktorá sleduje vlastné ciele a snaží sa docieliť čo najväčší chaos. Dokáže na seba vziať rôzne podoby a ako týraná nemecká imigrantka Elsa, osobná asistentka Alex, alebo členka mexického gangu Rio nenápadne ovplyvňuje významné osoby vo svojom okolí. Všetky štyri postavy inak stvárnila anglická herečka Natalie Dormer (Hra o tróny) a hoci sa dá polemizovať tým, či by sa by sa nenašli i vhodnejšie predstaviteľky jednotlivých rolí, ona sama zrejme odovzdáva svoje maximum. Svojim spôsobom patrí Magda k najzaujímavejším seriálovým Peny6 resizecharakterom posledného roku a je zábavné sledovať, ako šikovne manipuluje osoby, aby vykonali všetko podstatné za ňu.

 Predsa len pomalšie tempo, kde sa nikto nikam výraznejšie neponáhľa je každopádne vykúpené skvelou retro atmosférou, obecne i výbornými hereckými výkonmi. Celkovo sa je na čo pozerať a s každou pribúdajúcou časťou je vidieť, ako premyslený je scenár a ako do seba všetko hladko zapadá. Hoci znie premisa a všetko okolo nej ako zaručený recept na tortu od psíka a mačičky, John Logan a jeho tím držia opraty pevne v rukách a dianie sa im nikdy nerozpadá. Známy producent a scenárista v jednom je podpísaný rovno pod šiestimi časťami a jeho autorský rukopis je skutočne cítiť.

 Najväčší klad seriálu je však súčasne i jeho najväčším negatívom. Peny7 resizeVýrazná odlišnosť od pôvodného Penny Dreadful je totiž tŕňom v oku viacerých fanúšikov, ktorí čakali podobne budovanú brakovú atmosféru, či väčšie množstvo nadprirodzených bytostí z mexicko-amerického folkóru. A ničoho z toho sa im v tomto spin-offe nedostáva, pretože jeho tvorcovia sa skrátka rozhodli, že nebudú hrať za každú cenu na istotu. Osobne to však dokážem oceniť a hoci originál dokázal zarezonovať behom trojice sezón o niečo viac, Mesto anjelov to nemá našliapnuté vôbec zle. Neostáva tak nič iné len veriť, že dostane ešte šancu sa poriadne predviesť.

 

Peny12 resize

 

 

 

Penny Dreadful: Mesto anjelov (Penny Dreadful: City of Angels, TV seriál), USA, 2020
Dĺžka: 7 h 10 min. (Minutáž: 43 min.)
Manažér projektu: John Logan
Réžia: Sheree Folkson, Paco Cabezas, Sergio Mimica-Gezzan, Roxann Dawson, Daniel Attias
Scenár: John Logan, Jose Rivera, Vinnie Wilhelm, Colin Liddle, Tatiana Suarez-Pico
Kamera: John Conroy, Pedro Luque
Hudba: John Paesano
Strih: Iain Erskine, Benjamin Howdeshell, Victor Du Bois, Tad Dennis
Zvuk: Nick Offord
Scénografia: Maria Caso, Brent David Mannon (set dekoratér)
Masky: Valerie Jackson
Kostýmy: Christie Wittenborn
Producent: Paco Cabezas
Hrajú: Natalie Dormer, Daniel Zovatto, Adriana Barraza, Jessica Garza, Rory Kinnear, Nathan Lane, Johnathan Nieves, Santino Barnard, Sebastian Chacon, Michael Gladis, Julian Hilliard, Lorenza Izzo, Thomas Kretschmann, Amy Madigan, Ethan Peck, Adam Rodriguez, Lin Shaye, Dominic Sherwood, Hudson West, Scott Beehner, David Figlioli, Lindsay Musil, Kerry Bishé, Darin Cooper, Dawn Noel, Brad Garrett, Brent Spiner, Brian Dennehy, Hansel Ramírez, Mason Trueblood
Distribúcia: HBO
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.