The Peanut Butter Falcon

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Dakota2 resizeSúčasná globálna pandémia dáva možnosť divákom upriamiť pozornosť aj na inokedy prehliadané menšie filmy, aké sa našim kinám posledné roky, či už skôr desaťročia, viac menej vyhýbajú. Špeciálny problém má u nás určite aj americká nezávislá kinematografia. Tá je v európskych kinách vždy doslova zmetená vlnou hollywoodskych blockbusterov a artovo založené kiná dávajú priestor viac európskej tvorbe, snáď aby bola distribúcia, čo sa týka štatistiky, viac vyvážená.

Samozrejme, nemáme na mysli „zavedené značky“, ako napríklad bratov Coenovcov či Jima Jarmuscha, ale skôr tvorbu málo známych autorov, ktorí by si taktiež zaslúžili našu pozornosť. Je pritom neprehliadnuteľným faktom, že účasť v Dakota5 resizepodobne malých snímkach, akým je aj The Peanut Butter Falcon, nikdy neodmietnu známe tváre, ani veľké filmové hviezdy. V novinke autorskej scenáristickej a režijnej dvojice Tyler Nilson a Mike Schwartz máte možnosť vidieť hercov, ako Shia LaBeouf, Dakota Johnson, Thomas Haden Church alebo Bruce Dern. Podľa všetkého ich presvedčil svojrázny scenár plný britkých dialógov, čierneho humoru, zdravého „sedláckeho“ rozumu a, samozrejme, aj veľkého srdca. Ale nebojte sa, aj napriek priamočiarej a nie príliš originálnej zápletke nejde o žiadne prvoplánové žmýkanie diváckych sĺz. O čo teda ide?

 

Dakota3 resizePodivná existencia Tyler žije zo dňa na deň a živí sa chytaním rýb. Po smrti brata však už nie je naďalej vlastníkom licencie, a tak sa jeho obživa stáva protizákonná. To sa nepáči konkurenčnej rybárskej skupinke a tá sa rozhodne Tylera od jeho tajného rybolovu v miestnom rybníku raz a navždy odstrihnúť. Medzi chlapmi dôjde k pomerne drastickej konfrontácií a tá neostane bez následkov. Tyler je nútený opustiť miestny kraj. Paralelne sledujeme príbeh Zaka, dvadsiatnika s downovým syndrómom, momentálne žijúceho v opatrovateľskom ústave. Napriek tomu, že sa mu tunajšie vedenie snaží všemožne pomáhať, Zak sa cíti ako vo väzení a opakovane sa pokúša o útek. Nakoniec sa Dakota4 resizejeden z jeho pokusov končí úspešne a neprekvapivo sa jeho príbeh prepojí s tým Tylerovým. Vývoj deja prekvapí iba málokoho, spočiatku zdržanlivý postoj oboch diametrálne odlišných ľudí sa mení na úprimné priateľstvo. Sú si Tyler a Zak vážne tak vzdialení, ako by sme mohli vyčítať z ich spoločenského postavenia a zavedených hierarchických škatuliek daných spoločnosťou? Zakov útek, samozrejme, neostane bez odozvy a po jeho stopách sa vydáva mladá opatrovateľka Eleanor. Áno, ani tu nemôžeme očakávať žiadne scenáristické inovácie a šokujúce zvraty. Z osamelých jedincov sa postupne stáva silná trojka. Dakota6 resizeCieľom však nie je iba samotná cesta, ako to často pri road movies chodí, ale aj návšteva istého bývalého slávneho wrestlera.

 

Dôležité v tomto prípade tak nie je o čom film rozpráva, ale ako o tom rozpráva. Stokrát vypovedaná pravda pôsobí v danom režijnom prevedení a pri hereckých výkonoch všetkých zúčastnených nesmierne úprimne, sviežo a autenticky. Najviac priestoru dostáva Shia LaBeouf, ktorý sa už dávno dokázal vymaniť z pozície tínedžerskej star série Transformers, v čom mu dopomohol najmä Lars von Trier, keď mu ponúkol hlavnú Dakota7 resizemužskú úlohu v Nymfomanke. Úloha sympatického voľnomyšlienkára a milovníka života mu sedí dokonale. Príjemne prekvapí aj Dakota Johnson. Tá má síce menej priestoru, ale pôsobí v mužskej spoločnosti ako príjemné osvieženie a namiesto napätia pridáva medzi dvoch chlapov skôr iskru a ich spoločné dobrodružstvá sú pre všetkých zúčastnených ešte príťažlivejšie.

 

Nejde však iba o klasickú „feel good indie“ záležitosť od začiatku do konca, počiatočné problémy sa do sujetu vracajú ako bumerang a majú, samozrejme, aj vyústenie v priebehu Dakota8 resizetretieho, veľmi originálne vymysleného aktu. The Peanut Butter Falcon môžu cynici vyčítať istú predvídateľnosť, neoriginalitu, popravde ale najviac budú frflať tí, ktorí si nedokážu užiť život plnými dúškami, respektíve na jeho užívanie potrebujú predovšetkým finančné prostriedky. Berte tento milý film aj ako recept na to, ako si spestriť aj vlastný život a ako argument, že k tomu skutočne nie je potreba stráviť celý víkend v nákupnom centre.

 

Dakota resizeThe Peanut Butter Falcon, USA, 2019
Dĺžka: 93 minút
Réžia: Tyler Nilson, Mike Schwartz
Scenár: Tyler Nilson, Mike Schwartz
Kamera: Nigel Bluck
Hudba: Zachary Dawes, Jonathan Sadoff, Noam Pikelny, Gabe Witcher
Strih: Nat Fuller, Kevin Tent
Scénografia: Gabrael Wilson
Kostýmy: Melissa Walker
Producenti: Albert Berger, Christopher Lemole, Lije Sarki, Ron Yerxa,
Hrajú: Shia LaBeouf, Dakota Johnson, Zack Gottsagen, Bruce Dern, John Hawkes, Jon Bernthal, Thomas Haden Church, Mick Foley, Deja Dee, Yelawolf, Jake Roberts
Distribúcia: Amzon Prime Time, Epix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.