Dvaja pápeži (TheTwo Popes)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Dvaja resizeV kapitole o náboženstve kladie americký kultúrny geograf Jared Diamond vo svojej knihe Svet, který skončil včera (2014)  zaujímavú otázku, týkajúcu sa jeho zmyslu. Vynakladá sa naň veľa času a prostriedkov, ktoré by mohli byť investované do nejakých ziskových aktivít.

“Keby náboženstvo neprinášalo nejaké veľké reálne prínosy, ktoré by tieto náklady vykompenzovali, tak by každá ateistická spoločnosť, ktorá by sa náhodou vyvinula, mala jasnú konkurenčnú výhodu a musela by nad spoločnosťami s nábožensktvom vyhrať na celej čiare…” Spory a dohady o zmysle a potrebe náboženstva sa vedú neustále bez jasných Dvaja4 resizeodpovedí na otázku, aká je tá univerzálna potreba, sprevádzajúca ľudský svet od jeho počiatkov až podnes.

 

Viac než o potrebe viery sa vo filme brazílskeho režiséra Fernanda Meirellesa Dvaja pápeži hovorí o jej predstaviteľoch, reprezentantoch cirkevnej inštitúcie, ktorá vznikla a existuje, aby zaistila trvanie a obsah katolicizmu i kresťanstva, jedného z najrozšírenejších svetových náboženstiev.

 

Dvaja pápeži je film, založený na diskusii pápeža Benedikta XVI. a kardinála José Bergoglia v momente, keď sa svätý otec  po ôsmych rokoch (zvolený bol v roku 2005) rozhodne abdikovať a zavolá si teda do svojej letnej rezidencie svojho najvážnejšieho konkurenta. Ten má letenku z Argentíny kúpenú dokonca predtým, než dostane od pápeža správu. Chce mu odovzdať Dvaja6 resizesvoju vlastnú rezignáciu z postu kardinála a arcibiskupa.  

 

Dvojica aktuálneho a budúceho pápeža pojednáva veci viery rozdielne, aj keď chcú obaja najvyššie posty v cirkvi opustiť. Dôvody kardinála sa týkajú stavu, kedy cirkev neplní svoju funkciu, lebo sa neprispôsobuje  realite. Pápež oponuje. ”Zmena je kompromis”, hovorí. "Život, ktorý nám dal je  celý zmenou," kontruje kardinál. "Ste následníkom svätého Petra a ten bol ženatý”, dovršuje obhajobu svojich postojov kardinál  Bergoglio. Celibát neexistoval až do12. storočia a anjeli? Do piateho. A teraz je všade toľko anjelov ako holubov. V prírode sa mení všetko. Odpoveďou pápeža je 2000 ročný boj o tradíciu a jej zachovanie. Dvaja5 resizeNesúhlasí so žiadnymi argumentami ohľadne celibátu, rozvodov, kontroly pôrodnosti a tak ďalej. "Nechcete byť arcibiskupom. Chcete vôbec ostať kňazom?”, pýta sa Bergoglia. Zdá sa, že rozkol po rozhovore v záhrade je vážny. Ale len na chvíľu. Zídu sa po večeri a dialóg pokračuje .

 

Rozdiely sú nielen v názoroch. Argentínskemu hosťovi servíruje sestra večeru, obľúbené jedlo pápeža, bavorské knedlíky v omáčke. Žiadne nadšenie nevyvolajú. Výraznú pozornosť venuje autor scenára Anthony McCarten (napísal i scenáre k filmovým hitom Bohemian Rapsody, Najťažšia hodina alebo Teória všetkého) kultúrnemu pôvodu oboch svätých mužov. Nemec je Dvaja8 resizedôsledný a dbá na každý detail, je naučený povedzme inštitucionálnemu rešpektu. Hrá na klavír skladbu svojho obľúbeného skladateľa Bedřicha Smetanu. Argentínec by sa rád pozeral na futbal a navyše sa priznáva, že relaxuje pri tanci, ako inak, pri tangu. Je spontánny, rád načúva hlasu svojho srdca.

 

Film sa zameriava viac na život kardinála, počas rozhovoru s pápežom sa vo forme spomienok objavujú jeho jednotlivé úseky. Veľmi sugestívna je scéna, keď František namiesto schôdzky so svojou priateľkou Amáliou vojde do kostola. Jeho vnútorný hlas je silnejší ako svetský plán. Stretne v ňom kňaza a ten mu ponúkne spoveď. Rozhovor v spovedeľnici sa vracia k Bergogliovmu rozhodnutiu stať sa kňazom. Nastupuje k jezuitskému rádu a Dvaja9 resizejeho postoje sú výrazne konzervatívne. Josephovi Ratzingerovi  rozpráva aj o svojich vzťahoch k junte. Snažil sa pred jej brutalitou zachrániť kňazov aj za cenu kompromisov. Vyjednával s jedným z predstaviteľov armády, admirálom Masserou. Nepomohlo to,  nasledovali masové popravy a José Bergogliovi to po obnovení demokratickej vlády v roku 1983 prinieslo vyhnanstvo. Musel odísť kamsi do hôr.

 

Ak by sme mali nejakým spôsobom  vyjadriť podiel pozornosti a sympatií voči obom postavám, na prvý pohľad je zrejmé, že sa viac sympatií venuje kardinálovi, ktorý sa nakoniec  stáva pápežom Františkom. Jeho traktovanie úradu, chovanie a  verejne komunikované názory z neho urobili jednu z najpopulárnejších svetových osobností. Dokonca v Írsku, kde je Dvaja2 resizepočet  sexuálnych škandálov katolíckych kňazov asi najvyšší, dosahuje takmer 80%. Triumf na záver filmu je jednoznačný.

 

Všetko je na tomto filme oslňujúce,  dokonalý scenár, herecké  výkony, réžia i kamera. Pritom ide o rozhovor dvoch starých mužov a ich prechádzky po záhrade alebo v salóne pápežovej rezidencie. Vizuálnu silu i hĺbku dodáva rozprávaniu samotné vatikánske prostredie, režijne uchopené s porozumením pre zmysel a obsah filmu. Koncepcia drobných, ale významotvorných detailov, využitá tu s humorom, tu s akousi dodatočnou interpunkciou je skvelá. Obe figúry sú odkryté s taktom, dôstojne a pritom až s dojímavou otvorenosťou pre ľudsky obyčajné črty a Dvaja3 resizecharakteristiky. Na záver spolu fandia pri televízii futbalovým tímom, pojedajú pizzu a pijú Fantu. Nič sa na ich svätosti nemení, sú len viac dojímaví a snáď milovanejší, teda aspoň vo filmovej verzii.

 

Cestu nového pápeža Františka k veriacim i zásadným otázkam viery už sedem rokov poznáme. Prichádza okrem iného s návrhom na obmedzenie celibátu a z rezidencie bývalého pápeža Ratzingera sa ozve mohutný protest. Možno materiál na ďalšie pápežské diskusné intermezzo.

 

Dvaja7 resizeDvaja pápeži (The Two Popes),Veľká Británia, Taliansko, 2019
Dĺžka: 125 minút
Réžia: Fernando Mereilles
Scenár: Anthony McCarten
Kamera: César Charlone
Hudba: Bryce Dessner
Strih: Fernando Stutz
Hrají: Anthony Hopkins, Jonathan Pryce, Juan Minujín, Luis Gnecco, Cristina Banegas, María Ucedo, Renato Scarpa, Sidney Cole, Achille Brugnini, Federico Torre, Germán de Silva, Lisandro Fiks, Libero De Rienzo, Willie Jonah, Vincent Riotta, Daph Mereu, Nicola Acunzo, Cecilia Dazzi, Walter Andrade, Thomas D. Williams, Pablo Trimarchi, Lore
Uvádza: Netlix
Foto: ČSFD.cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.