Turnaj snov

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Sen resizeRumunskí dokumentaristi Adina Popescu a Iulian Manuel Ghervas ponúkajú vo svojom treťom autorskom počine s ľahko ironickým názvom Turnaj snov malé okienko do zákulisia rumunského dedinského futbalu, pričom je ich film zábavný i dojemný zároveň. Ide totiž o svojskú poctu poslednej futbalovej lige, kde hráčom ani trénerom skutočne nejde o žiadne peniaze (ako aj trénerovi v jednej zo scén pripomína jeho pragmatickejšie založená manželka, že to za tých 50 eur mesačne nestojí), ale hrá sa len z lásky k samotnému športu.

Ghervas s Popescom debutovali roku 2009 filmom Children of Uranium a roku 2013 nakrútili dokument o čínskych prisťahovalcoch v Bukurešti pod názvom Bukurešť: Rok draka (ten je momentálne dostupný na streamovacej platforme HBO Max). V treťom filme siahajú po divácky atraktívnej téme, akou futbal Sen2 resizebezpochyby je, no na rozdiel od väčšiny športových dokumentov neponúkajú motivačné zábery na veľké športové talenty, ani na tvrdých bojovníkov šplhajúcich sa od nuly do vysneného cieľa, ale umožňujú nahliadnuť do šatní príležitostných futbalistov, s ktorými by mohli hrať rovnocennú partiu azda aj viacerí filmoví diváci.

V úvode sa zoznamujeme s trénerom v skromne pôsobiacej rumunskej dedinke a sme svedkami nenúteného rozhovoru s ďalším funkcionárom amatérskeho klubu snažiacim sa napchať starú lajnovačku do neveľkého automobilu. Nahliadneme do súkromného života starnúceho trénera a vzápätí sa zoznamujeme aj s jeho tímom. O tom, že to nemá ľahké, svedčia aj časté výhovorky chlapcov, ktorí sa nedostavili na futbalový tréning, či už pre rodinnú oslavu (a s tým súvisiacou konzumáciou Sen3 resizealkoholických nápojov) alebo účasti na diskotéke, v prípade ktorej je však opäť prítomný onen „diabol alkohol“. Zdá sa, že chlapci nedokážu brať pôsobenie v klube, ktorý je na samom chvoste poslednej rumunskej ligy (a z ktorej už nemožno ďalej zostupovať), úplne vážne, no napriek týmto slabôstkam v ňom naďalej zotrvávajú. Azda je napokon radosť z hry silnejšia než iné ľudské pokušenia, a možno je v tom aj úcta k zanietenému trénerovi, ktorý verí, že výhra jeho neustále prehrávajúceho tímu visí niekde v ovzduší. Možnosť ukázať svoje (dosiaľ neobjavené) kvality nakoniec rumunskí hráči dostávajú na „turnaji snov“, kde sa okrem nich zúčastnia aj amatérske tímy zo Slovenska, Česka a Poľska. Celý turnaj sa má odohrávať v malebnej slovenskej dedinke Snežnica, kde sa medzi ihriskom a tribúnou vynímajú koľaje a pozorujúcich fanúšikov občas Sen4 resizepreruší idúca lokomotíva.

Pre tunajšieho diváka bude azda najzaujímavejší prechod z rumunských reálií do sveta slovenskej domoviny. Rumuni sú u nás privítaní slivovicou, chlebom i soľou, pričom nikto nerieši jazykovú bariéru a starosta si pokojne odrecituje svoju úvodnú reč v rodnom jazyku. Túto bariéru napokon pomáha prekonať angličtina, ale i to iba v prípade mladšieho osadenstva výpravy, napríklad v milej scéne, v ktorej je mladý rumunský futbalista zaujatý pôvabom slovenských dievčat a skúša s nimi (celkom úspešne) nadviazať akýkoľvek slovný kontakt. Starší účastníci osadenstva sú skôr zaujatí rozdielmi medzi slovenskými a rumunskými vulgarizmami, ktoré dôkladne sumarizujú pri spoločnej vatre. Tréner si však láme hlavu jediným – Dokážu na tomto medzinárodnom turnaji jeho chlapci zdolať aspoň jeden tím?

Sen5 resizeTurnaj snov azda nie je nijak štylisticky výrazným dokumentom, je však mimoriadne sympatický svojimi ľudovými postavičkami a priamočiarym rozprávaním bez experimentovania a zbytočných odbočiek. Ide o skutočne čistý a láskavý dokumentárny pohľad do života obyčajných ľudí, ktorých spája spoločná futbalová vášeň. A na záver je jasné, že aj na spodku tabuľky poslednej rumunskej ligy je dostatok priestoru pre tých, ktorí chcú snívať svoj futbalový sen, čo dobre odzrkadľuje záber na dojatého otca, ktorému syn farbisto opisuje svoju gólovú žatvu na Slovensku so svojim nehynúcim snom, že sa raz stane profesionálom hráčom. „Ty sa raz staneš veľkým futbalistom,“ dodáva muž s nefalšovanou otcovskou vierou, že sa po jeho boku rodí ďalší futbalový talent.

Turnaj snov, (Slovensko, Rumunsko), 2022
Dĺžka: 72 minút
Réžia: Adina Popescu, Iulian Manuel Ghervas
Scenár: Adina Popescu
Kamera: Iulian Manuel Ghervas, Oliver Záhlava
Hudba: Adrián Čermák
Strih: Peter Kordač, Anton Fabian
Zvuk: Dušan Kozák, Bohumil Martinák
Produkcia: Claudiu Mitcu
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 10. novembra 2022
Foto: Forum Film

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.