Máriin raj (Marian paratiisi)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Maria2 resizeFínski scenáristi Jan Forsstrom a Anna Viitala siahli po téme, založenej na reálnych okolnostiach, sprevádzajúcich existenciu Hnutia Akerblom zo začiatku 20. storočia. Názov mu dala jeho zakladateľka Mária Akerblom. Už ako dvanásťročná  mala v tranze prorocké vidiny a jej schopnosť postupne pritiahla veľkú skupinu ľudí. Vznikla kresťanská sekta, sídilaca vo vile Toivola kdesi v južnom Fínsku.

V úvode filmu je Mária obklopená organizovanou skupinou oddaných veriacich. Jednou z nich je dedinské dievča Salome. Máriu zbožňuje a obdivuje bez akýchkoľvek pochýb. Jej výnimočné prorocké schopnosti zrejme vynášajú, veriaci vstupujú do sekty i so svojimi majetkami a Mária tak skôr pripomína dobre situovanú meštiacku paničku. Salome ju sprevádza Maria resizepočas nákupov a plní rolu slúžky. Na jednej z pochôdzok si všimne na ulici dievča, zrejme príležitostnú prostitútku Mali. Zblížia sa a Mali nájde vo vile po nejakom incidente útočisko. Vidí postupne i to, čo dôverčivej Salome uniká. Mária a jej spoločník sú obvinení z vraždy policajta a ocitnú sa pred súdom. Ten ich uzná za vinných a Máriu vezú vlakom do väzenia. Ujde im a skrýva sa v tajnom úkryte vo vile. Dôkazy o nekalej činnosti sekty sa množia a odvážna Mali skončí uväznená v podzemí. Pri pokuse o útek sa jej stopy strácajú a Salome privolá políciu. Pričiní sa o neslávny koniec svojej modly.

Pri sledovaní príbehu nie je úplne jasné, ktorá línia rozprávania je dominantná a čo vlastne tvorí jeho funkčný ídeový pôdorys. Režisérka Zaida Bergroth mala ambíciu vizuálne sprítomniť Maria3 resizerovinu spirituality v  božích proroctvách. Tie Mária odovzdávala v tranze počas spánku. Jej svetské angažmá túto rolu dôsledne spochybňuje a vidíme ju zároveň ako šarlatánku, mávajúcu pred súdom papierom o jej  lekársky potvrdenom panenstve. Do tohto konceptu sa vo fragmentoch vpisuje príbeh precitnutia z náboženského omámenia Salome za asistencie jej priateľky Mali. V množstve náznakov sa stráca aj kompaktnejší portrét Márie a výsledný dojem je rozpačitý. Filmu chýba sústredená dramatická stavba. Má skôr literárny epický rozsah, vrstvený do viacerých Maria5 resizeúrovní.

Dej filmu je situovaný do roku 1920, tri roky po vyhlásení nezávislosti a skončení občianskej vojny medzi konzervatívcami, podporovanými Nemeckom a ľavičiarmi, podporovanými komunistickým Ruskom. Fínsko bolo súčasťou Ruského impéria od roku 1809 ako Fínske veľkokniežactvo. Historické súvislosti sa vo filme príliš nepretriasajú. Nie je celkom jasné, odkiaľ pochádzali ozbrojené útoky na komunitu i samotnú Máriu. V jednej scéne sa Mali prihovára Salome rusky, čo je náznak nedávnej minulosti. Rovnako sa autori príliš nevenujú objasneniu  obvinení z kriminálnej činnosti a jej politického pozadia.

Film Máriin raj je druhým titulom režisérky zo severského Maria8 resizeportfólia spoločnosti Film Europe. Pred niekoľkými rokmi uviedla jej film Miami (2017) príbeh dvoch sestier, ktoré si na dlh gangsterom zarábajú na úteku, tancom po lokáloch. Kým fínskej kinematografii dominovalo takmer desaťročie meno Aki Kaurismakiho, ponuka z krajiny tisícich jazier sa v posledných rokoch zvýšila. Zaida Bergroth je však zatiaľ jedinou predstaviteľkou ženských režisérok na našich plátnach z tejto filmovej destinácie. Iste by sa na nich nestratili pôsobivé komorné drámy Saary Cantell, alebo filmy Selmy Vilhunen, ktorej krátky film Musím sa o všetko starať? bol v roku 2014 nominovaný na Oscara.

Maria9 resizeMáriin raj (Marian paratiisi), Fínsko, Estónsko, 2019
Dĺžka: 110 minút
Réžia: Zaida Bergroth
Scenár: Jan Forsström, Anna Viitala
Kamera: Henri Bolmberg
Strih: Samu Heukkilä
Hudba: Timo Kaukolampi
Hrajú: Pihla Viitala, Tommi Sorpela, Saga Sarkola, Elina Knihtilä, Satu Tuuli Karhu, Jan Korander, Satu Helena Mikkelinen a ďalší
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 13. februára 2020
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.