Dve a pol kačky (Duck Duck Goose)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Dve12 resizeJe veľa dobrých animovaných filmov pre najvďačnejšie publikum – deti. Majú radosť z každého nového príbehu a hádam niet vďačnejších divákov. No nie vždy sa však podarí tvorcom ich najvtipnejšie a najlepšie zabaviť. Je to možno aj prípad filmu Dve a pol kačky Christophera Jenkinsa.

O čo vlastne v tejto  snímke ide? Gunár Peng svojou nadutosťou a nešikovnosťou spôsobí chaos vo svojom údolí. Vďaka tomu dve malé kačiatka Chi a neustále hladný Chao, sa oddelia od svojho kŕdla. Peng si medzičasom  poraní Dve resizekrídlo, takže nemôže odletieť s ostatnými na juh pred prichádzajúcou zimou. To spojí dohromady malé káčatka a Penga, aby sa vydali na spoločnú dobrodružnú cestu. No nie je to bez problémov, lebo neustále ich prenasleduje strašný a zlomyselný kocúr a do cesty im prídu aj iné prekážky.

Aj tentokrát tvorcovia pri písaní príbehu stavili na dlhé roky overenú rozprávačskú kartu. Takže opäť sa nestretávame s ničím novým a originálnym, čo by vyniklo a snímke Dve7 resizejednoznačne prospelo. Postavy aj príbeh sú ako keby vybraté z katalógu s návodom: Ako bezpečne nakrútiť animovaný film, ktorý vráti investíciu. Takýto prístup k realizácii príbehu najviac škodí, pretože drvivá väčšina divákov videla v iných filmoch, lepšie a vtipnejšie napísané postavy aj lepšiu dejovú zápletku.

Distribučný text tvrdí, že film prináša pre malých aj veľkých divákov jedno „nebezpečenstvo“ - môžu sa smiať tak veľmi až dostanú husiu kožu. Toto tvrdenie je dosť prehnané. Snímka Dve3 resizemá zopár humorných sekvencií, ale skutočne len zopár. Neviem, či je také smiešne pozerať sa na zvratky, prasačie zadky a smiať sa na prdoch... Nakoniec posúďte sami.

Dve a pol kačky je síce koprodukciou Číny a USA, je však citeľné, že ju autori tvorili predovšetkým pre čínskeho diváka. Čínsky trh sa v aj Hollywoode stáva čoraz viac lukratívnejším, tak nie je prekvapením, že dej sa odohráva v čínskej prírode a postavy majú čínske mená. To pravdepodobne ovplyvnilo aj spomínaný Dve8 resizeštýl humoru.

Jediná pozitívna vec, ktorú si pozorný divák všimne, sú naozaj veľmi krásne a dobre odvedené animácie pozadia. Niekedy dokonca ťažko rozoznateľné od reálnej prírody. Animácia zvieracích postáv aj ich pohyb je pomerne prirodzený, ak neberieme do úvahy, že konajú a niekedy sa správajú ako ľudia. Najslabšou časťou sú ľudské postavy. Vytvárajú Dve2 resizenepríjemný kontrast medzi hyper realistickým pozadím a jasnou animovanou postavou človeka. Našťastie,  týmto scénam je venovaný len naozaj krátky čas.

Žiaľ, opäť je to animovaná snímka, na ktorú sa rýchlo zabudne, pretože nepriniesla vôbec nič nové ani originálne. Minutáž 88 minút je akurát, ale v tomto prípade by stačilo hádam aj menej.

Dve10 resizeDve a pol kačky (Duck Duck Goose),USA, Čína, 2018)
Dĺžka: 88 minút
Réžia: Christopher Jenkins
Scenár: Rob Muir, Christopher Jenkins
Strih: Lisa Linder
Hudba: Mark Isham
Slovenský dabing: Roman Pomajbo, Zuzana Šebová, Marek Fašiang, Lukáš Latinák a ďalší
Distribúcia: Bontonfilm
Premiéra v SR: 19. apríla 2018
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.