Lego Ninjago (The LEGO Ninjago Movie)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

LNJ-TRL-0755Ako nám prednedávnom dokázal aj americký digitálne animovaný rodinný film Baby šéf, princíp hry v hre či rozprávania v rozprávaní je veľmi vďačný a do značnej miery spasiteľný. Ak filmový príbeh rozpráva dieťa – alebo ak je film záznamom či rekonštrukciou detskej hry – je dovolené všetko. Nečakané zvraty, nezmyselné riešenia, šialené nápady, voľné prelínanie žánrov, infantilné popkultúrne hračky, dadaistické skratky, miešanie animácie s hranými obrazmi, porušovanie zásad dramaturgie, prírodných zákonov i samotnej logiky. Lego Ninjago to využíva naplno.

Legendárna dánska plastová skladačka sa za šesť desaťročí stala fenoménom. Už desiatky rokov posilňuje svoj komerčný úspech aj exploatovaním sveta rodinnej filmovej zábavy.  Animované Lego rozpracováva bizarné nápady, imituje, reinterpretuje. Jestvujú lego-videoklipy k populárnym pesničkám, plastovú podobu získali Hviezdne vojny, Jurský park, Indiana Jones, Harry Potter, Piráti Karibiku, Pán prsteňov, celá kavalkáda komiksových a filmových superhrdinov, dokonca aj parafráza Apocalypse Now Francisa Forda Coppolu. Lego-klip majú britskí komici Monty Python (Camelot Song), animáciou Lega vznikol aj príbeh kreslených Simpsonovcov. V roku 2014 Christopher Miller a Phil Lord, tvorcovia hravého animovaného filmu Oblačno, miestami fašírky, prišli s dobrým nápadom spraviť z populárnych legových postavičiek hrdinov animovaného filmu. Dostali tak k dispozícii celý veľký popkultúrny svet. Ich Lego príbeh novátorsky spojil svet detských i dospelých fantázií pri hre s dánskou stavebnicou so svojráznym spôsobom animácie.

LNJ-TRL-0656Aj tohtoročný celovečerný Lego Batman si zachoval čosi zo základného princípu Lego príbehu. Zdanlivo sa jedná o sled starostlivo vybraných najčastejších, základných, najotravnejších batmanovských stereotypov, klišé a kánonov, humorne zveličených, negovaných alebo inak znesvätených. Tiež sa ponáša na detskú alebo detinskú hru s Legom, v ktorej je všetko možné, netreba dodržiavať žiadne pravidlá – okrem radostnej bezstarostnej hravosti a spontánnosti. Lego Batman má toľko významov, inotajov, motívov a ideových línií, koľko divák dokáže interpretovať. A nič zlé sa nedeje ani v prípade, ak vie z plátna odčítať iba dej alebo len jednotlivé gagy. Zabávať sa môže aj v tom prípade.

Teraz sme sa v tom istom roku 2017 dočkali i ďalšieho legofilmu. Radostné prekvapenie, očarenie pocitom novosti, originality i hravej bláznivosti dávno pominulo, stále však ide o výnimočnú zábavu. Lego Ninjago mieša princípy z oboch predchádzajúcich filmov. Bláznivú detskú a detinskú fantáziu, odvíjajúcu sa od ninjovskej edície populárnej dánskej stavebnice, rámcuje akcia živých hercov: stretnutie ázijského chlapca a starinára v typickom filmovom obchodíku plnom čudesných orientálnych artefaktov. Filmový príbeh potom možno považovať za starinárove rozprávanie alebo za chlapcovu interpretáciu. Buď teda za rozprávanie dospelého človeka, určené dieťaťu a zámerne infantilizované, alebo za detinské rozprávanie dieťaťa, odrážajúce nevinnými úprimnými očami svet, v ktorom aj kráľ môže byť nahý.

LNJ-TRL-1324Hoci film je kompletne animovaný digitálne, forma zostáva vyslovene legová: figúrky sú očividne plastové, so znakmi výliskov z výroby i so škrabancami a zlomeninami, spôsobenými opotrebovaním pri hre. Majú obmedzenú pohyblivosť, mimiku i gestikuláciu, ale možno ich modifikovať, napríklad pridávať či uberať im končatiny. Časť mimiky nahrádza zámerne neumelá animácia kresieb na hlavách. Legové panáčiky a skladačky sú zasadené do realisticky animovaných prostredí. Aj akčné scény sú parafrázou detských hier s obľúbenou stavebnicou, neprinášajú veľa nového a často skĺzajú do nezrozumiteľnosti, hraničiacej s chaosom. Tak, ako keď sledujete hrajúce sa dieťa a nemáte potuchy, čo sa mu odohráva v hlave, takže nechápete, čo robí a jeho hra je pre vás nezrozumiteľná, nepochopiteľná, bez logiky a pravidiel, odnikiaľ nikam.

Príbeh verne kopíruje chaos, spôsobovaný v detských hlavách filmovou a televíznou komerciou, podporovanou tematickými stavebnicami Lego. Stereotypy ázijských bojových filmov sa veselo krížia s klišé komiksových príbehov o superhrdinoch, vedeckou i nevedeckou fantastikou, rozprávkami, horormi, akčnými komédiami aj rodinnými psychologickými drámami. Detské fantazírovanie zabezpečuje potrebný nadhľad – nikdy si nie sme istí, čo autori myslia vážne a čo zo žartu. V podstate však vážne neberú nič, ani film či samých seba. Ako v predchádzajúcich častiach série, ani tentoraz nie je núdza o sofistikované popkultúrne vtipkovanie a sprisahanecké požmurkávanie na dospelé publikum. Vzťah otca Garmadona so synom – Zeleným ninjom Lloydom – je, ako vlastne celý film, pikantnou zmesou nebetyčnej hlúposti a geniality.

NJG-MSTR-0007Lego Ninjago, ako predošlé legofilmy, spája to najnižšie s tým najvyšším do nečakaného celku. Samostatnou kapitolou, ktorá sa však – rovnako ako v oboch predchádzajúcich prípadoch – stráca v slovenskom preklade, je výber hercov v originálnom znení. Jackie Chan, Dave Franco, Justin Theroux, Olivia Munnová a ďalší svojimi hlasmi odkazujú na konkrétne fenomény filmovej a televíznej zábavy, na čom sa zakladá nejeden vtip, no vlastne i celá jedna významová vrstva. O tú, žiaľ, prichádzame. Našťastie aj v dabovanej verzii zostalo dosť humoru i napätia, šialenstva i vznešenosti.

Deti predškolského veku, ktoré sa doma hrávajú s Duplo Legom, si ešte film nevedia vychutnať. Ideálnym divákom je ten, kto dokáže hravosťou a predstavivosťou oživiť svoje legové výtvory. Bez ohľadu na vek. Svedčí o tom i spontánny výkrik asi osemročného chlapca počas premiéry, adresovaný blahobytnému pánkovi v obleku, s plešinou a okuliarmi: „Hen, oco, veď takú stavebnicu máš doma!“

LNJ-TRL-0825Lego Ninjago nijako nedokáže zamaskovať svoj hendikep: totiž, že prichádza ako tretí v poradí. Na vzniku snímky sa podieľalo osem hlavných a desiatky vedľajších, v titulkoch neuvádzaných scenáristov. Režiséri boli hneď traja. Napriek tomu originálnosť klesla na minimum, nové nápady, formy aj hlbšie plány chýbajú celkom. Stále ide o vysoko nadštandardnú zábavu, lenže bez prekvapenia i bez presahu. A zdá sa, že publikum tvorcom ich ľahkovážny prístup zráta.  Kým Lego Príbeh utŕžil vo svetových kinách 469 miliónov dolárov a Lego Batman 311 miliónov, tržby Lego Ninjago dosiahli po troch týždňoch od uvedenia do svetých kín iba 64,5 miliónov, čo ešte stále nie je ani výška rozpočtu.

Lego Ninjago (Dánsko-USA 2017)
The LEGO Ninjago Movie
97 minút.
Scenár: Bob Logan, Paul Fisher, William Wheeler, Tom Wheeler, Jared Stern, John Whittington, Hilary Winston, Bob Logan, Dan Hageman, Kevin Hageman. Réžia: Charlie Bean, Paul Fisher, Bob Logan. Výtvarník: Felicity Coonan, Charlie Revai. Strih: David Burrows, Garret Elkins, Ryan Folsey, Julie Rogers, John Venzon. Hudba: Mark Mothersbaugh.
LNJ-TRL-2135V pôvodnom znení účinkujú: Jackie Chan, Dave Franco, Fred Armisen, Kumail Nanjiani, Michael Pena, Abbi Jacobson, Zach Woods, David Burrows, Alex Kauffman, Justin Theroux, Olivia Munn a ďalší.
V slovenskom znení účinkujú: Tomáš Horváth; Ivan Krúpa; Peter Krajčovič; Marian Labuda ml.; Zuzana Kyzeková; Matúš Krátky; Jozef Vajda; Alena Pajtinková; Ján Morávek a ďalší.
Slovenská premiéra 21. septembra 2017
 
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.