Špunti na vode

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Spunti resizeZápas o divácky trhák vo filme Špunti na vode pokračuje pokusom o dôsledné kopírovanie overeného modelu rodinnej komédie, ktorý do análov českého filmu uviedla v roku 1982 Marie Poledňáková filmom S tebou mě baví svět. Máme tu otcovskú trojku, Igora (Jiří Langmajer), Davida (Hynek Čermák) a Ondru (Pavel Liška) s húfom vydarených detí a testom ich rodičovských stratégií. Zimnú lyžovačku vystriedala letná plavba po rieke.

Nie je to voľba dobrovoľná, vyprovokujú ju naštvané matky, Tatiana Vilhelmová, Anna Polívková a priateľka bratranca Ondru Jana Kvantiková. Než k výletu dôjde, musí vybuchnúť komín a stratí sa obľúbené morča. Všetko v Spunti7 resizepríbehu viacmenej funguje, dobré herecké obsadenie i zodpovedajúci detský casting podporujú dobre napísané, vtipné dialógy i situačná vynachádzavosť, až na epizódy s tínedžerským dorastom. Mladí muži, obtierajúci sa o takmer pätnásťročnú Ondrovu dcéru sú z registra, stojaceho o triedu nižšie než všetko, čo s rodinkami v kanoe absolvujeme. Sú v roli nutnej prekážky, bez akejkoľvek dômyselnejšej charakteristiky.

Rámcom príbehu je zlatá svadba rodičov (Arnošt Goldflam a Dana Syslová) bratov Igora a Davida. Prilieta na ňu z Kanady bratranec Ondra i so svojou mladučkou priateľkou Zlaticou. Tá sa prekvapene dozvedá, že Ondra má dospievajúcu dcéru. O Spunti2 resizeotcovi dlho len počúvala a línia ich vzťahu postupuje od nedôvery a hnevu k záverečnej harmónii. Svadba sa slávi na záver, optimistický a veselý, ako inak. O poznanie menšie scenáristické nasadenie sprevádza trojicu žien. Vydávajú sa na cyklistickú jazdu krajinou a z diaľky sledujú lodičky. Je to taký oslí môstik, aby  ich diváci celkom nestratili z dohľadu. Opilecká epizóda v miestnej krčme, kde sa mamky rozveselia sériou borovičiek, nemá vtip ani výraznejšiu funkčnosť. Rovnako to platí so zastávkou na ranči svalnatého slovenského majiteľa, aj keď koníky sa do obrazu idyly vlastne hodili. Sexuálny harasment Spunti12 resizepri jazere, kde na Zlaticu zaútočí koncentrovaná esencia hormónov, pôsobil rovnako unavene ako celá zážitková séria feministických epizód. Zrejme žiadny overený manuál nebol po ruke.

Ak si stručne pripomenieme najúspešnejšie české divácke filmy, jednoznačne víťazia rozprávky a v závese nasledujú romantické komédie hollywoodskeho typu Všetko, alebo nič  ako najúspešnejšia ukážka rewritu (Na Slovensku považovaný za slovenský, v Česku za český film -  Vyberte si ?,  poznámka redakcie.) Zbytok tvoria pokusy o hybridné elixíry, trochu Trošku, Poledňákovej, štipka literárnych Vieweghovských špílcov, doplnená pôžičkami z televíznej sitkomovskej zábavy. Tituly Bláznivá ženská na krku, Spunti4 resizePadesátka, alebo Ako sa zbaviť nevesty majú ďaleko do komediálnej klasiky, ale blízko k ľudovej zábave, kde je hrubozrnnosť nahrubo zatretá kvázi luxusným make upom v podobe žurnálových bytových interérov alebo nablýskaných áut. Núdzou tu trpia len scenáristické počiny. Na Slovensku hrajú hlavnú rolu ambiciózne sociálne drámy, ktoré sa pohli k intenzívnejšej estetizácii a novým fenoménom diváckej pozornosti je politický thriller, čo s ohľadom na omamný spoločenský efekt nie je najhoršia voľba. Ku komédiám je zdá sa, ešte ďaleko. Možno sa nájde nejaký scenárista, ktorý objaví Pacha, hybského zbojníka alebo Neveru po slovensky. Uvidíme.

Spunti3 resizeAk by sme mali rýchle a stručne pomenovať to, čo Špuntom na vode okrem scenáristickej originality chýba, sú to predovšetkým emócie. Tie zrejme v českom prostredí „páchnou blbostí“. Vládne ironický odstup a v pozadí sa akosi mimovoľne odohrávajú mocenské rodinné zápasy. Tie tuším nechýbajú vôbec nikde. „Last but not least“ je i poézia, ktorá sa pri plavbe na letnej rieke priam na plátno pýtala. Film nedopadol na dno, ale ani nešplhal na vrchol. Zastal v zdravom priemere, a to vzhľadom na to, čo sme za posledných desať rokov absolvovali, nie je málo.

Spunti11 resizeŠpunti na vode (Špunti na vodě), Česká republika, 2017
Dĺžka: 85 minút
Réžia: Jiří Chlumský
Scenár: Marcel Bystroň
Kamera: Pavel Berkovič
Strih: Vasilis Skalenakis
Hudba: Ondřej Brousek
Hrajú: Hynek Čermák, Anna Polívková, Táňa Vilhelmová, Jiří Langmajer, Pavel Liška, Jana Kvantinková, Filip Antonio, Viktor Antonio, Antonín Holoubek, Karolína Morschlová, Karolína Kočí, Nelly Řehořová, Kateřina Coufalová, Dana Syslová, Arnošt Goldflam a ďalší
Distribúcia: Magic Box Slovakia
Premiéra v SR: 13. apríla 2017
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.