150 miligramov ( La fille de Brest/ 150 Milligram)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Miligram resizePri mene režisérky, scenáristky a herečky Emmanuelle Bercot si mnohí iste spomenú na jej vynikajúci herecký výkon vo filme Môj kráľ - cena za najlepší herecký výkon v Cannes (2015). Teraz prichádza do našich kín, v rámci Týždňa francúzskeho filmu, snímka 150 miligramov o nekalých praktikách vo farmaceutickom priemysle.

Emmanuelle Bercot (1967) upozornila na seba krátkometrážnou snímkou Les vacances, za ktorú dostala v Cannes  cenu poroty od krátkometrážnej jury. V roku 1999 sa jej ušla druhá cena Cinéfondation sa snímku La puce . Za film Clément získala cenu Un certain regard (Istý pohľad) a ako som už spomenula za úlohu vo filme Môj kráľ cenu za herecký výkon. Dalo by sa povedať čo film to cena. Za film Polisse Césara za najlepší pôvodný scenár (2012), Césara MIligram2 resizeza najlepší pôvodný scenár a najlepšiu réžiu filmu Hlavu hore (2016) a za 150 miligramov Césara za najlepší adaptovaný scenár. Najväčší úspech však mala práve s filmom 150 miligramov na festivale v San Sebastiane kde získala vlani Zlatú mušľu za najlepší film a takisto Cenu solidarity asociácie Guipuzcoan (asociácia združujúca darcov krvi). Režisérka snímku nakrútila podľa autobiografickej knihy Irène Fachon, ktorá v nej opisuje svoj boj s farmaceutickou firmou, ktorá nechcela pripustiť, že liek Mediator spôsobuje vážne poruchy srdca.

Nepoviem nič nové keď konštatujem, že za z jeden z najlukratívnejších biznisov sa ráta obchod s liekmi, potom nasleduje kozmetika a na prvom mieste sú zbrane. No o tých radšej pomlčme. Nemožno však zabudnúť ani na obchod s bielym mäsom a drogami, ale tie sú nelegálne. Spomínaná Miligram4 resizetrojica (vrátane zbraní) je legálna. A práve preto by mala byť pod neustálou kontrolou. Dokonca aj zbabrané kozmetické výrobky môžu vážne poškodiť, nie to ešte lieky. Irêne Fachon (Sidse Babett Knudsen) pracuje ako pneumologička v nemocnici v Breste a zistí súvislosť medzi úmrtiami pacientov užívajúcich Mediator. Liek je na trhu už tridsať rokov a nikto nepredpokladá, že by mohol mať nežiaduce účinky. Žiaľ, jeho škodlivosť sa zdá byť viac ako istá, liek sa navyše predpisoval aj na chudnutie a nielen na cikrovku, na čo bol určený. Žena je uvzatá, tvrdohlavá a ide za svojim. Vie, že má pravdu, len ju treba dokázať. Spriaznenú dušu nájde u kolegu Antoina Le Bihana (Benoȋt Magimel), lekára, ktorý sa zaoberá výskumom. I keď sú spojitosti pre tým lekárov z Brestu jasné, majú zo začiatku málo dôkazov. Antoine robí čo môže, ale pre krátkosť času prvú bitku prehrajú. Keď ani po druhý raz neuspejú, Irène Miligram5 resizenapíše knihu o tomto márnom boji, ktorej podtitul súdne napadnú a musia ho zalepiť. Húževnatá lekárka má aj silného tajomného spojenca, ktorému hovorí Père Noël (Olivier Pasquier), ktorý jej všemožne pomáha. Tlak na lekárov z Brestu, pohŕdanie pre údajnú provinčnosť, je však zo strany farmaceutickej firmy Servier veľmi silný. Neštítia sa vyhrážok, podrazov a nechcú za nijakú cenu priznať svoju vinu už aj preto, že nedávno mali veľký škandál s iným liekom. Hlavná hrdinka začína mať málo spojencov, dokonca aj Antoine nechce o nej viac počuť, lebo mu svojou tvrdohlavosťou v boji pravdu a zdravie pacientov prekazila sľubne sa rozvíjajúcu kariéru a musí sa odsťahovať s rodinou do Kanady. Irène začína váhať a nebyť podpory, až neuveriteľne tolerantného manžela a rodiny vôbec, možno by Miligram3 resizeto aj vzdala. No, našťastie, sa tak nestane.

Vzbura jedinca proti systému, v ktorom ide o obchod, veď farmaceutický priemysel  ním nesporne je, má v tomto prípade morálny aspekt. Lekárke a celému týmu ide predovšetkým o zdravie pacienta, čo je ich základným poslaním. O to otrasnejšie je zistenie, že výrobcovia liekov nemajú všetci na zreteli to čo by malo byť pre nich prvoradé – pacient a jeho zdravie. Nikto netvrdí, že lieky vyrábajú len bezohľadní obchodníci, ktorým je zaujímavý predovšetkým zisk, drvivá väčšina (aspoň dúfam) myslí na pacientov. Žiaľ, nájdu sa aj jedinci, ktorým nič nie je sväté, a práve proti takým vagabundom hrdinka filmu bojuje za úplný zákaz užívania tohto lieku. Toľko špinavostí, čo vedenie firmy Servier dokáže vyprodukovať, by zlomilo nejedného človeka, nie to ešte ženu takmer osamotenú v tomto skoro neprehľadnom na prvý pohľad stratenom procese.

MIligram8 resizeFilm 10 miligramov, pôvodný názov Dievča z Brestu ( La fille de Brest), je podľa mňa oveľa výstižnejší ako ten, pod ktorým sa uvádza, zaznamenáva všetky dôležité okamžiky v tejto kauze, a to priam s matematickou presnosťou,  chronologicky a nezabúda ani na prienik do života hrdinky. Ukazuje ju ako normálnu ženu, nijakú krásavicu, matku rodiny, milujúcu manželku, ale veľmi silnú osobnosť, ktorá má svoje silné, ale aj veľmi slabé stránky, dni plné obáv a pochybností o zmysle svojho konania. Obsadiť do tejto úlohy dánsku herečku Sidse Babett Knudsen, bola viac ako šťastnú. Uchopila sa svojej úlohy vierohodne, predstavuje lekárku Fachon ako ženu mimoriadne sympatickú, veselú i smutnú, tvrdohlavú i pochybujú. Veríme jej boju za správnu vec a fandíme jej. Samozrejme, na takúto vojnu musí mať človek veľmi silné rodinné zázemie. Manžela jej hrá, s prehľadom a pochopením pre jej úsilie Patrick Ligardes, bez podpory ktorého by to celé nezvládla. Výborným partnerom na tento boj bol aj váhajúci, ale predsa len zodpovedný Antoine Le Bihan v úlohe lekára – výskumníka, ktorému aféra takmer zruinovala kariéru. Hrá ho s maximálnym nasadením výborný Benoȋt MIligram6 resizeMagimel. Skoro som ho nespoznala, až po chvíli som v ňom uvidela šarmantného mladíka z filmu Klaviristka Michaela Hanekoho, len, bohužiaľ, o 25 kíl ťažšieho, čo však jeho herectvu neuškodilo. Celkovo sa dá povedať, že celý ansámble zahral svoje party na výbornú, nezabúdajúc ani na Oliviera Pasquiera v úlohe tajomného radcu Père Noël.  

Snímka 150 miligramov - nakrútená podľa skutočných udalostí a okorenená o prvky thrilleru - udrží diváka v napätí celých 128 minút.  Dej sa rozbieha zo začiatku pomaly, ale čoskoro naberie tempo, tak príznačné pre Bercotovej filmy, a do konca nezľaví z neustáleho napätia. A čo je najpodstatnejšie téma je výsostne aktuálna a nikoho nenechá na pochybách, že takéto praktiky by sa nemali prehliadať. Trest si zaslúži aj ten čo ich robí, aj ten kto je ľahostajný. Je to jasná výzva, predostretá so solídnym profesionálnym filmovým majstrovstvom a Zlatú mušľu v San Sebastiane si zaslúžil. A veru nie vždy tak môžeme súhlasiť s verdiktom poroty ako v tomto prípade.

Brest resize150 miligramov (La fille de Brest/150 Milligram), Francúzsko, 2016
Dĺžka: 128 minút
Réžia: Emmanuelle Bercot
Scenár: Emmanuelle Bercot, Séverine Bosschem, Romain Compingt, Irene Frachon Kamera: Guillaume Schiffman
Strih: Julien Leloup
Hudba: Martin Wheeler
Hrajú: Sidse Babett Knudsen, Benoît Magimel, Charlotte Laemmel, Isabelle de Hertogh, Lara Neumann, Patrick Ligardes, Olivier Pasquier, Philippe Uchan, Gustave Kervern, Pablo Pauly, Myriam Azencot a ďalší
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 30. marca 2017
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.