Aj dvaja sú rodina (Demain tout commence)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Dvaja resizeMeno tohto francúzskeho režiséra nie je v našich zemepisných šírkach veľmi známe. No napriek tomu sa Hugo Gélin môže pýšiť filmovým ocenením Cézar za najlepší debut, ktorý získal za snímku Comme des freres z roku 2012. Tvorca, okrem spomínaného debutu a najnovšieho diela, nakrútil predtým len dve krátkometrážne snímky a, samozrejme, svoj najnovší film  Aj dvaja sú rodina. Ten je podľa mnohých remakeom filmu Bez návodu mexického režiséra Eugenia Derbez.

Dej filmu je rozdelený na dve časti. V prvej sa ocitneme v roku 2008, kde vidíme život Samuela (Omar Sy) – bezstarostného mladíka, ktorý je kapitánom malej jachty na Azúrovom pobreží. Ale to všetko len do chvíle, keď sa Dvaja2 resizeobjaví  Angličanka Kristin (Clémence Poésy) – milenka, s ktorou strávil noc pred pár mesiacmi. Neprichádza však sama, v ruke drží malé bábätko – Gloriu (Gloria Colston). Tú mu vloží do rúk a vzápätí utečie. Samuel v nádeji, že matku nájde, cestuje do Londýna, aby ju vyhľadal a malé bábätko jej vrátil. Výsledkom jeho hľadania sa stane len filmový producent Bernie (Antoine Bertrand), ktorý sa stane ich záchranou a blízkym priateľom. V druhej časti sa dej veľmi rýchlo posúva dopredu – vidíme ako malá Gloria rastie a ocitáme sa v súčasnosti. Samuel pracuje ako filmový kaskadér a jeho dcérka zažíva výchovu, akú by jej závidelo nejedno dieťa. Časom jej však čoraz viac začne chýbať mama. Všetko sa zmení, keď Kristin priletí po Dvaja7 resizeôsmych rokoch do Londýna...

Režisér francúzsko – anglickej komédie so sociálnym podtextom sa v tejto snímke zameral predovšetkým na vzťah otca a dcéry. Už samotný názov Aj dvaja sú rodina hovorí o stále aktuálnej téme rodičovstva a výchovy. Posolstvo je teda jasné – rodinu nemusia tvoriť len otec s matkou. Tvorca nám to zreteľne dokazuje aj cez komickú postavu ich rodinného priateľa Bernieho, ktorý sa netají svojou homosexuálnou orientáciou a s výchovou Glorie pomáha.

Film sa nakrúcal v dvoch lokáciách, na Azúrovom pobreží a v Dvaja9 resizeLondýne, pričom Azúrové pobrežie reprezentuje nespútanosť Samuelovej povahy a jeho divokého životného štýlu. More, slnko a nekonečné párty, to všetko hovorí o voľnosti a bezstarostnom živote, ktorý tam vedie mnoho mladých ľudí bez záväzkov. Na strane druhej tu je Londýn plný farieb - čo je celkom paradox, pretože mnohí z nás vieme, že je skôr pochmúrnym mestom plným daždivých dní. A to je práve to, čo chcel režisér dosiahnuť, že aj na takom mieste, ako je Londýn sa dá nájsť celá škála najrôznejších farieb. Lokácie boli vyberané z môjho pohľadu veľmi precízne a požadovaný efekt bol dosiahnutý. Spomenula by som aj ich apartmán, ktorý bol doslova rozprávkovým kráľovstvom. Obrovský plyšový Dvaja10 resizeslon v prízemí bytu, šmýkačka s guličkami z horného poschodia, stena z lega v Gloriinej izbe a, samozrejme, maják, ktorý sa zapol po prijatí emailu od jej matky.

Tu sa dostávame k pointe filmu, že všetko sa dá prežiť. Nie som si však veľmi istá, či sa dá tomuto príbehu uveriť. Matka Kristin, ktorá len tak zverí opateru svojho dieťaťa cudziemu človeku, akoby jej bolo úplne jedno, čo sa stane s jej dcérou, je menej uveriteľná. Po rokoch sa objaví a bez odkrytia jej minulosti a dôvodu, prečo vlastne opustila svoje dieťa sa chce opäť včleniť do Gloriinho života. Nedozvieme sa prečo tak konala, ale možno to nebolo ani ambíciou tohto filmu. Takisto mi príde neuveriteľné, že sa Samuel po toľkých rokoch v Anglicku Dvaja5 resizenenaučí jazyk a súd, teda systém, mu bez problémov vyhovie. Celkom vytrhnutá z kontextu ostala aj scéna s tanečnými prvkami, ktorá tam celkom nezapadla. Rozumiem „funky“ štýlu, ktorý si film nesie, no bola úplne zbytočná.

Práca s emóciami je na tomto filme najsilnejšia, a tak mu môžeme odpustiť aj niektoré prešľapy. O to viac však mrzí, že zopár veci jednoducho nemôžno ignorovať – niekoľko zásadných otázok nie je vyriešených a teda dvojhodinová stopáž je pridlhá. Na konci dochádza k pátosu, ktorý je na druhej strane zvládnutý veľmi dobre. Takže, ak hľadáte nenáročný rodinný film, Aj dvaja sú rodina je nepochybne ten správny výber.

Dvaja11 resizeAj dvaja sú rodina (Demain tout commence),Francúzsko, Veľká Británia, 2016
Dĺžka: 118 minút
Réžia: Hugo Gélin
Scenár: Igor Gotesman, Hugo Gélin, Mathieu Oullion, Jean-André Yerles
Kamera: Nicolas Massart
Strih: Valentin Feron, Grégoire Sivan
Hudba: Rob Simonsen
Hrajú: Omar Sy, Clémence Poésy, Antoine Bertrand, Gloria Colston, Anna Cottis, Barrie Martin, Attila G. Kerekes, Ashley Walters, Clémentine Célarié, Alice David, Raquel Cassidy, Cécile Cassel a ďalší
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 9. marca 2017
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.