Lego(r) Batman vo filme (The Lego Batman Movie)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

LGB-TRL-BC-0024Pre niektorých sú filmy, animujúce stavebnicu Lego a jej príznačné figúrky, novým objavom. Iní tvrdia, že snímka Lego® Batman vo filme len opakuje a rozmieňa na drobné všetko, čo sa osvedčilo vo filme Lego príbeh z roku 2014. Pravda je však taká, že legofilmy sú tu s nami už pol storočia. Vznikli ako hra a stali sa biznisom.

Animované Lego rozpracováva bizarné nápady, imituje, reinterpretuje. Jestvujú lego-videoklipy k populárnym pesničkám, lego-filmy nakrútené podľa Star Wars, príbehov Indiana Jonesa, dokonca aj parafráza Apocalypse Now Francisa Forda Coppolu. Lego-klip majú britskí komici Monty Python (Camelot Song), animáciou Lega vznikol aj príbeh kreslených Simpsonovcov. Tak prečo nie Batman?

lego-batman-movieV časoch, keď sa československé deti hrali s kovovou stavebnicou Merkur, omladinu na západ od železnej opony opantali dánske plastové skladačky, časop doplnené aj o figúrky. Dieliky Merkura bolo treba k sebe zručne upevňovať skrutkami a matičkami, čím si československá mládež pestovala potrebné pracovné zručnosti, také dôležité pri budovaní beztriednej spoločnosti. Zahnívajúcim Západniarom stačilo kocky Lega k sebe len pritisnúť. Jedno mali obe stavebnice spoločné: poskytovali nekonečne veľa možností, všetko záviselo len od fantázie. Lenže na Západe mali aj cenovo dostupné videoprehrávače. A kamery. K stavaniu z Lega a hraniu s legovými figúrkami pribudlo ich oživovanie animáciou.Aj tá si však vyžadovala hravosť, tvorivosť a fantáziu. Pretože fyzika nepustí. Hmota je hmota, dieliky skladačky nemôžu ľubovoľne meniť farbu a tvar. Figúrky majú len zopár základných kĺbov, a nahrubo namaľovanú tvár, žiadnu zložitejšiu mimiku ani gestikuláciu od nich menožno čakať. A to je práve výhoda: divák je zmierený s tým, že si mnohé musí dotvárať a domýšľať.

LGBTAj stavebnica Lego sa v posledných desaťročiach uberá podobným smerom ako filmová zábava: zákazník je pán, neslobodno ho zaťažovať nárokmi, musí dostať všetko dostatočne pripravené, aby sa nemusel namáhať premýšľaním a fantáziou. Pribúdajú jednoúčelové špeciálne dieliky, tematické súpravy. No filmová komercia ide oveľa ďalej: divák nemusí nič vedieť, nič poznať, môže v kinosále vypnúť všetko okrem prvej signálnej sústavy. Nepotrebuje nič dotvárať, dešifrovať,  interpretovať. Dostáva hotovú instantnú zábavu. S rozvojom technológií sa film vyvíja od abstrakcie ku konkrétnosti, od mnohoznačnosti k doslovnosti, od symbolov, náznakov a metafor k technicky čoraz dokonalejšiemu, obsahovo a emocionálne však prázdnemu detailnému zobrazovaniu všetkého. Nezanedbateľná časť publika to miluje, no zmyslom kinematografie by hádam nemalo byť vytváranie dokonalej imitácie reality. Aj preto je stále dosť takých, ktorým sa výpravné komerčné veľkofilmy, najmä tie o superhrdinoch, zdajú čoraz smiešnejšie a hlúpejšie.

Čo to má spoločné s Legom? No predsa to, že Lego je v podstate veľmi podobné komiksu. Abstrahuje. Štylizuje. Aktivizuje. Vyžaduje si predstavivosť a hravosť, schopnosť vidieť, chápať, interpretovať skratky a náznaky.

LGB-TRL3-1361Pätnásť rokov po celovečernom hranom debute 2wks, 1yr sa Lego Batmanom k réžii pre kiná vrátil Chris McKay, známejší ako tvorca televíznych animovaných seriálov Moral Orel, Titan Maximum a Robot Chicken. Medzi mnohými scenármi boli aj Seth Grahame-Smith (Temné tiene, Abraham Lincoln: Lovec upírov), Chris McKenna (American Dad!) a Jared Stern (Pán Popper a jeho tučniaky, Susedská hliadka). Chlapci sa hrali so zjavnou radosťou a napísali predlohu, ktorá nemilosrdne, no zároveň s hlbokými sympatiami paroduje nielen batmanovský mýtus, ale celé superhrdinské univezum, celý americký zábavný priemysel, producentov, tvorcov i konzumentov, individualizmus, samoľúbosť, aroganciu a ďalšie hodnoty, ktoré vraj dnes opäť robia Ameriku veľkou.

Lego Batman si zachoval čosi zo základného princípu Lego príbehu. Tiež sa ponáša na detskú alebo detinskú hru s Legom, v ktorej je všetko možné, netreba dodržiavať žiadne pravidlá – okrem radostnej bezstarostnej hravosti a spontánnosti. A práve ten nevinný naivný detský prístup všetko ospravedlňuje, robí presvedčivým, autentickým. Tak, ako v inom nedávnom americkom animovanom filme Buchty a klobásy dokázal odôvodniť, ospravedlniť, ba spraviť funkčným a opodstatneným bezuzdnú vulgárnosť, obscénnosť a nechutnosť.

LGB-TRL3-2775Tak ako skladačka a najmä panáčikovia s minimálnou mimikou i pohyblivosťou, je masívne štylizovaný, maximálne zjednodušený, až do špiku sujetových kostí osekaný príbeh, o rozprávaní ani nehovoriac. Zdanlivo sa jedná o sled starostlivo vybraných najčastejších, základných, najotravnejších batmanovských stereotypov, klišé a kánonov, humorne zveličených, negovaných alebo inak znesvätených. Vďaka takémuto princípu sa Lego Batman stáva prístupným pre najrôznejšie typy publika. Fanúšikov superhrdinov z batmanovského univerza skôr poteší ako urazí. Už dnes nadšene diskutujú o tom, odkiaľ pochádza ktorý motív, resp. čo z Batmanovho komiksového, seriálového i filmového sveta film cituje, parafrázuje alebo paroduje. Tých, ktorí čaru maskovaných komiksových hrdinov nepodľahli, zasa poteší výsmech, neľútostné odhaľovanie nedostatkov, chýb, trápnych stereotypov, smiešnych klišé a celkovej absurdnosti fenoménu superhrdinov.

Naopak – obraz je monumentálny a efektný. Napokon, nejde predsa o animáciu skutočných plastových ckladačiek, ale o plnokrvnú digitálnu záležitosť. Kým na tvaroch a pohyboch objektov zostáva film verný tvrdému plastu, svetlo, efekty, štruktúry i pohyb „kamery“ sa nenechávajú ničím obmedzovať. Do slovenských kín film vstúpil vo všetkých mysliteľných formátoch – 2D, 3D aj veľkoplošný 3D IMAX.

LGB-CC-0001Tunajší distributér si zaslúži mimoriadnu pochvalu za to, že nás neukrátil o hlasy hollywoodskych hviezd prvej veľkosti , ktoré narozprávali postavičky: Ralph Fiennes, Zoë Kravitz, Channing Tatum, Rosario Dawson, Jonah Hill, Zach Galifianakis, Michael Cera, Seth Green, Mariah Carey, Eddie Izzard a ďalší. No ani slovenský dabing nie je márny, dokonca možno povedať, že má svojské, jemne úchylné čar, ktoré konvenuje celkovému vyzneniu filmu.

Skrátka – animácia Lega je svojím spôsobom nový druh filmového jazyka, azda aj poetiky. Ako dieťa z Andersenovej rozprávky, môže slobodne usvedčovať kráľa z toho, že je nahý. Stačí sa optikou Lega pozrieť na ľubovoľný filmový žáner – a neomylne zbadáme poriadne zveličené všetky nedostatky no i kvality.

LGB-TRL-WM-87572Lego® Batman vo filme má toľko významov, inotajov, motívov a ideových línií, koľko divák dokáže interpretovať. A nič zlé sa nedeje ani v prípade, ak vie z plátna odčítať iba dej alebo len jednotlivé gagy. Zabávať sa môže aj v tom prípade. Iná vec je, keď už divák stratil či vypudil vnútorné večné dieťa, atrofoval mu zmysel pre humor, alebo ak je výplodom novodobej komerčnej filmovej zábavy a ničomu zložitejšiemu ako prízemnému, do najmenších podrobností vykreslenému prvému plánu nedokáže porozumieť. Taký divák sa v tomto filme veľmi rýchlo stratí a bolo by lepšie, ak by si zvolil vhodnejšiu zábavu na svojej úrovni. Napríklad hrané filmy o superhrdinoch.

Lego® Batman vo filme (USA-Dánsko-Austrália 2017)
The Lego Batman Movie
104 minút.
Scenár: Seth Grahame-Smith, Chris McKenna, Erik Sommers, Jared Stern, John Whittington. Réžia: Chris McKay. Výtvarník: Grant Freckelton. Strih: David Burrows, John Venzon, Matt Villa. Hudba: Lorne Balfe. Účinkujú: Jenny Slate, Will Arnett, Ralph Fiennes, Zoë Kravitz, Channing Tatum, Rosario Dawson, Jonah Hill, Jemaine Clement, Zach Galifianakis, Michael Cera, Seth Green, Mariah Carey, Eddie Izzard, Doug Benson a ďalší.
Slovenská premiéra 9. februára 2017
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.