Účtovník (The Accountant)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Uctovník3 resizeGavin O´Connor je bezpochyby špecialista na tie správne chlapské filmy. Umožnil nám (niektorým opäť) prežiť americký hokejový zázrak na domácej olympiáde v roku 1980 v Lake Placid (Hokejový zázrak, 2004) s Kurtom Russelom v hlavnej úlohe, ponúkol intímny a drsný pohľad na život policajtov a mafiánov v New Yorku vo filme Hrdosť a sláva už s celou plejádou hviezd z roku 2008, premietaného aj v našich kinách, a naposledy zabodoval športovou drámou Bojovník: brat proti bratovi (2011) s Tomom Hardym a Joelom Edgertonom.

Rovnako aj do svojho najnovšieho filmu Účtovník obsadil vychytenú mužnú hollywoodsku hviezdu. Tentokrát prijal možnosť predstaviť sa v patrične drsnej polohe (po Batmanovi v. Supermanovi) svalovo objemnejší Ben Affleck. Ucftovnik7 resizeDrámy Hrdosť a sláva a Bojovník: brat proti bratovi by sme s pokojným svedomím mohli označiť adjektívom sociálne, ťaživými témami dnešných problémov sa tak neprekvapivo venuje aj v Účtovníkovi. Ten je však viac menej čistokrvným akčným thrillerom, i keď k slovu sa dostanú aj dramatickejšie rodinné záležitosti. Je táto zmena žánru prínosom, alebo sa O´Connor utopil v thrillerových klisé?

Úvodná sekvencia nám predstavuje malého Christiana ako zázračné dieťa, s výnimočným matematickým talentom, avšak trpiaceho autizmom. Vzápätí sa presúvame do prítomnosti a Uctovnik11 resizeoboznamujeme sa s jeho profesionálnou činnosťou. Stal sa z neho účtovník, vlastniaci malú kanceláriu v menšom meste. Jedná sa však o kryciu firmu, Christian (Ben Affleck) pracuje pre najnebezpečnejších svetových finančných žralokov, respektíve mafiu. Jeho činnosť sa ani zďaleka neobmedzuje na suché rátanie čísiel, stal sa z neho prvotriedny nájomný zabijak. Istý deň si ho najme firma zaoberajúca sa robotickými systémami, pretože v ich finančných záznamoch sa objavili podozrivo veľké čierne diery. Christian sa spája so zamestnankyňou firmy (Anna Kendrick) a o niekoľko sekvencií neskôr im pôjde o život. Do hry sa zapája ministerstvo financií, dlhodobo sa snažiace Uctovnik9 resizeChristiana identifikovať, ako dôležitého nepriateľa štátu a nájsť ho. Paralelne sledujeme niekoľkých nájomných zabijákov, likvidujúcich spočiatku divákom neznáme, ale na pohľad dôležité persóny. Jednu z obetí identifukujeme ako zamestnanca spomínanej firmy....

Ako z popisu deja vyplýva, sujet Účtovníka nepatrí medzi priamočiare trilery, kde uteká hlavný hrdina po celú stopáž filmu s krásnou hrdinkou pred nebezpečnými svalnatými lotrami, pracujúcimi pod ďalšími lotrami v drahých oblekoch a s plešinami, kde sa na konci všetko vyrieši v prospech spravodlivosti. I keď v hrubých obrysoch a jednou vetou prerozprávaná hlavná dejová linka s touto charakteristikou Uctovnik resizekorešponduje, Účtovník je omnoho komplikovanejší, "zašmodrchanejší" a naháňa až príliš veľa zajacov naraz. Ako som naznačil, paralelne sledujeme tri dejové línie, pričom si ani pri jednej nie sme od začiatku istí, o čo protagonistom ide, akým spôsobom sa na konci vzájomne prepoja a čo z toho vyplynie. Situáciu navyše komplikujú pravidelné flashbacky hlavnej postavy, odkrývajúce jej minulosť ako tvrdú výchovu po taktovkou prísneho otca. Na otázku prečo sa tak deje, dostaneme odpoveď až v samotnom závere. Aby toho nebolo málo, postupom času sa pozeráme na jeden konkrétny flashback očami viacerých postáv.

Uctovnik5 resizeZnie to veľmi zaujímavo, divácky príťažlivo a divácky je rozhodne Účtovník veľmi vďačným  filmovým  dielom. Problém však nastáva, keď sa všetky dejové línie a flashbacky začínajú rozmotávať a zapadať do jedného veľkého puzzle obrazu, s každým dielikom na svojom mieste. Tento veľký obraz si potom môžeme rozdeliť na viaceré časti. V strede plátna vidíme tvár toho, kto stojí za finančnými podvodmi, v dolnom ľavom a pravom rohu prepojenie postáv z jednej línie s postavami v rôznych kombináciách z línie druhej a tretej a v pravých rohoch vidíme, ako sa kto s kým nečakane "zbratríčkoval" a či ich nespája aj nejaké to rodinné puto. Prirovnanie k maľbe nevyužívam iba Uctovnik8 resizenáhodou, vo filme má dôležitú funkciu istý Pollockov obraz. Je to, ako si kúpiť puzzle bez obrázka na krabici a po zložení skladačky neuvidieť tajne očakávanú panorámu Paríža pri západe slnka, ale povedzme Bratislavy vrátane kúsok Petržalky.

Účtovník sa zrejme snaží naviazať na sedemdesiatkové thrillery typu Tri dni Kondora (Sydney Pollack, 1975), čomu by nasvedčovala aj účasť povinného, pre príbeh málo podstatného ženského elementu. Ale zatiaľ čo Pollack využil Faye Dunaway ako parťáka, ktorému rozpráva Redford to, čo potrebuje divák vedieť a monológy sú v takomto prípade, ako Uctovnik4 resizezdroj informácií nefungujú, Affleck ani nemá čo pre dej podstatné Kendrickovej povedať. Tá je tu potom čisto iba za estetický prívesok. Bohužiaľ, O´Connor nedokáže ani svižnou réžiou zakryť logicky nie príliš uveriteľné sekvencie. Hrdina napríklad prichádza na miesto záchrany v poslednom možnom momente, bez ohľadu na isté časové nezrovnalosti s predošlou sekvenciou, a tak podobne. Je mi ľúto, že odpovede na pokladané otázky vo filme sa ukážu ako mnohokrát videné v iných thrilleroch, alebo rodinných drámach a Účtovník nedokáže Uctovnik6 resizedostáť vysoké očakávania chytro rozohranej hry mačky s myšou. Napriek výhradám dokáže film strhnúť, jeho atmosféra je adekvátne svojmu deju depresívna, a ten veľmi rýchlo odsýpa. Je však pravdepodobné, že budete na jeho konci mierne sklamaní, ako po nedávnych podobných puzzle hádankách Dievča vo vlaku (Tate Ttaylor) a Deviaty život Luisa Draxa (Alexandre Aja). Akoby dnes Hollywood dokázal síce inovatívne rozprávať a vyjadrovať sa k problémom doby, ale výsledok musel stále zapadať do osvedčených stereotypov a klišé.

Uctovnik12 resizeÚčtovník (The Accountant), USA, 2016
Dĺžka: 128 minút
Réžia: Gavin O´Connor
Scenár: Bill Dubuque
Kamera: Seamus McGarvey
Strih: Richard Pearson
Hudba: Mark Isham
Hrajú: Ben Affleck, Anna Kendrick, J.K. Simmons, Jon Bernthal, Jeffrey Tambor, John Lithgow, Michael Beasley, Boualem Hassaine, Ron Prather, Jason MacDonald, Ron Yuan, Alison Wright, Nick Arapoglou, Jason Davis, Cynthia Addai-Robinson, Jean Smart, Andy Umberger a ďalší.
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR:  27. októbra 2016
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.