Sinister 2

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Sinister10 resizeVo svete filmu existujú počiny, ktoré sa hodnotia veľmi ťažko. Jedným z nich je aj pokračovanie vynikajúceho a temného hororu Sinister z roku 2012. V ňom sa do starého opusteného domu nasťahoval so svojou manželkou a dvoma deťmi úspešný spisovateľ a autor detektívok Ellison Oswalt.

Na povale domu nájde krabicu so starou premietačkou a podomácky vyrobenými filmami, na ktorých sú zachytené ohavné vraždy amerických rodín, spáchané vo veľkých časových rozostupoch. Elliot postupne zistí, že všetky Sinister8 resizemasakre spolu súvisia a púšťa sa do nebezpečného pátrania, za čo celá jeho rodina zaplatí životom rukou malej Ashley posadnutej záhadným Bughuulom.

Dej druhej časti Sinister 2 nás režisér Ciarán Foy zavedie do života osamelej matky deväťročných dvojičiek Dylana a Zacharyho, Courtney Collinsovej, ktorá je na úteku pred svojim násilníckym manželom. Nešťastnou zhodou okolností sa prisťahuje do domu, o ktorom bývalý policajt z prvej časti (mimochodom veľmi talentovaný herec James Ransone, jediná postava, ktorá sa objaví v oboch dieloch filmu), dnes poloprofesionálny súkromný detektív, zistí, že terčom ďalšieho Sinister9 resizeBughuulovho útoku je práve spomínaný dom, a tak sú Courtney a jej dvaja synovia v nebezpečenstve.

Ústredným motívom aj v dvojke ostávajú vraždiace deti, ktoré si svoje zavraždené rodiny nakrúcajú na starú videokameru. V jednotke však tento motív fungoval o čosi lepšie, pretože tu od začiatku vieme, kto je za vraždy zodpovedný a celé to tajomné čaro okolo záhadných vrážd je akoby neprítomné. Bughuul paradoxne dostal oveľa menej priesotru ako v prvej časti, čím sa nám dej skôr zamotá a na povrch namiesto odpovedí vyplávajú ďalšie otázky. To môže Sinister11 resizebyť pre tvorcov zámienkou a dôvodom, aby nám o pár rokov priniesli ďalšiu časť. Dúfam, že si dajú na čas a zlepia logické trhliny v scenári, pretože v miestach, kde sa prvý Sinister len rozbiehal a kde atmosféra hustla do nepredstaviteľných rozmerov, dvojka stráca dych aj keď šliape na plné obrátky. Nastáva tu presne situácia, na ktorú si divák tak povediac privykol, a čo je škoda, viac či menej dobrovoľne ju očakáva pri každom sequeli úspešného projektu: rapídny pokles kvality.

Kým v prvom Sinistri som si po väčšinu stopáže zbožne prial, Sinister12 resizeaby už konečne niekto prehovoril a na plátne sa zjavila okrem Elliota aj iná postava, ktorá s ním bude viesť dialóg, aby sa tam nedialo nič hrôzu naháňajúce, dvojka ma svojím nudným dejom a pomalou prvou polovicou miestami uspávala a podvedome som dúfal, že sa chystá niečo veľké. Minimalistický soundtrack z prvého dielu nahradila hudba, ktorá sa snaží vykresliť strašidelnú atmosféru, no malo to skôr opačný efekt. Až Sinister6 resizedvadsať minút pred koncom režisér Ciarán Foy výrazne pritlačí na pílu, tempo odvíjania príbehu sa značne zrýchli a napätie graduje. Avšak v momente, keď čakáte, že hustnúca atmosféra, ktorá posledné minúty naberala na obrátkach, vyvrcholí v grandiózne finále, príde nečakaný sek a napätie je fuč. Namiesto ďalšieho videofilmu o zmasakrovaní celej rodiny najmladším dieťaťom, prichádza na pomoc záchranca - bývalý policajt - ktorý Zacharymu prekazí eho nakrúcanie, a tak vidíme len ukrižovanie a upálenie tyranského otca.

Sinister resizeDruhý diel je po scenáristickej stránke až zarážajúco slabý. Je vidieť absenciu scenáristu a režiséra prvého dielu Scotta Derricksona, ktorý sa, nanešťastie, vzdal spolupráce na druhom Sinistri pre pracovnú vyťaženosť na inom projekte. Zábery sú niekedy až príliš naťahované a atmosféra ani z ďaleka nedosahuje kvalitu jednotky. Uprieť však filmu nemôžem originalitnu v spôsoboch vyvražďovania rodín, ktoré sa na prekvapenie neopakujú a stále privodzujú znechutenie a pocit strachu. Ani to však nezachráni druhý Sinister pred slabým hodnotením.

Sinister7 resizeSinister 2, USA , 2015
Dĺžka: 97 minút
Réžia: Ciarán Foy
Scenár: Scott Derrickson, C. Robert Cargill
Kamera: Amy Vincent
Strih: Timothy Alverson, Ken Blackwell, Michael Trent. Hudba: tomandandy
Hrajú: James Ransone, Shannyn Sossamon, Lea Coco, Robert Daniel Sloan, Dartanian Sloan, Tate Ellington, Ethan Hawke, Juliet Rylance, Michael Hall D'Addario, Clare Foley, Victoria Leigh a ďalší.
Distribúcia: Barracuda Movie
Premiéra v SR: 10. septembra 2015
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.