Griswoldovci (Vacation)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Griswoldovci2 resizeFilmom Griswoldovci (v origináli Vacation) sa Hollywood snaží vrátiť zašlú slávu starým filmovým prázdninovým klasikám o typicky americkej rodinke na výlete autom po Spojených štátoch. Skvelý Chevy Chase si na nich doslova vybudoval kariéru geniálneho situačného komika a jeho prázdninové filmy zostanú v pamäti všetkých vyznávačov dobrých komédii ešte veľmi dlho.

Práve preto ma veľmi potešilo jeho malé cameo, ktoré ale, bohužiaľ, bolo jedným z veľmi mála vtipných momentov v celom filme. Tvorcovia svoj zámer neurobiť z filmu remake, ale akési pokračovanie s dospelým synom z Griswoldovci6 resizepôvodných filmov, v niektorých momentoch nedokázali dodržať, keďže sa objaví dosť scén verne kopírujúcich dianie v origináloch. Osobne mám pôvodné filmy o rodinke Griswoldovcov veľmi rád, preto som sa dosť obával, či dobrodružstvo novej generácie nebude potupou predošlých snímokj. Moje obavy sa naplnili len z časti, pretože bez filmovej hviezdy 80. rokov Chevyho Chase to už síce nie je ono, no Ed Helms slušne preberá jeho štafetu v roli otca a organizátora rodinného výletu do Walley Worldu naprieč USA. Keď hovorím “slušne preberá štafetu” môžete to brať naozaj vážne. Jeho výkon ničím neoslní a všetky jeho vtipy majú k Griswoldovci12 resizedokonalosti ďaleko. Skutočne vtipných situácii a hlášok na zasmiatie je v komédii, dlhej hodinu a pol, žalostne málo.

Pokiaľ ste sa rozhodli ísť na film až po zhliadnutí traileru, prídete ešte o ďalšiu polovicu momentov, ktoré by vás inak rozosmiali, no po druhý krát už vtipné nie sú. Hodnotiť výkony hercov je problém, pretože v podstate nie je čo hodnotiť. Miestami som mal pocit, že ich nakrúcanie vyložene nebavilo. Na osemročnom chlapcovi, ktorý neustále šikanuje svojho Griswoldovci11 resizestaršieho brata a nadáva pred rodičmi nie je podľa môjho názoru nič vtipné a senáristi by sa mali zamyslieť, či je toto naozaj smer, ktorým sa chceli uberať. Celý čas mi vŕtalo hlavou ako je možné, že malý Kevin nedostal od otca výchovný pohlavok, prečo si jeho starší brat, James, nechá od neho skákať po hlave a bratsky mu neopláca jeho výstrelky a hlavne: Čo je to pre boha za auto? Paradoxne jediné vtipné situácie vznikali v spojení s autom - po kórejsky kričiaca a tak trochu rasistická GPS navigácia, otočenie vodičovho sedadla po stlačení funkcie na kľúči, dve sady spätných zrkadiel, ktoré si navzájom zavadzali atď. Práve kľúč od auta s množstvom nezmyselných funkcií, z ktorých nám, našťastie, všetky Griswoldovci7 resizenepredvedli (swastiku by som nestlačil ani ja) bol za väčšinu vtipu v aute zodpovedný. Zvyšok humoru sa spoliehal na zvracanie a fekálie, otrepané staré vtipy a hromadu nadávok. Nevyšlo. Dnes už asi budeme márne čakať na komédiu v starom šate, ktorá by skvelo fungovala aj bez enormného množstva sexuálnych, rasistických a iných narážok, penisov, neustáleho nadávanie (navyše z úst malého dieťaťa) a zabíjania.

Griswoldovci5 resizeMňa tento film načisto sklamal, veď najlepšie na ňom boli úvodné a záverečné titulky plné reálnych dovolenkových fotiek zachytávajúcich všemožné vtipné momenty. Najväčším problémom tejto komédie je, že je zbytočne agresívna. Veď bláznovstvá predchádzajúcej generácie Griswoldovcov sa obišli aj bez tohto prvku a bavia aj v súčasnosti na výbornú. Tento už rodinný film nepripomína ani z ďaleka.


Griswoldovci10 resizeGriswoldovci (Vacation), USA , 2015
Dĺžka: 96 minút
Réžia: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein
Scenár: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein
Kamera: Barry Peterson
Hudba: Mark Mothersbaugh
Hrajú: Ed Helms, Christina Applegate, Leslie Mann, Chris Hemsworth, Charlie Day, Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Keegan-Michael Key, Elizabeth Gillies, Regina Hall, Skyler Gisondo, Steele Stebbins, Miles Doleac, Kourtney Shales, Hunter Denoyelles, Marie Joelyn, Colin Hanks
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 27. augusta 2015
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.