Krycie meno U.N.C.L.E. (The Man from U.N.C.L.E)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Meno3 resizePo nedávnom Mission Impossible tu máme ďalší špionážny projekt inšpirovaný televíznym seriálom. Že vám ten názov nič nehovorí?  Seriál bežal v USA v rokoch 1964 - 1968. Celkovo sa dočkal 105 častí a v jeho úlohách žiarili Robert Vaughn (Sedem statočných), David McCallum (NCIS), či Hitchcockovský Leo G. Carroll. Viezol sa na narastajúcej popularite príbehov Jamesa Bonda, dal za zrod aj spin-ofu The Girl from U.N.C.L.E., ale to je už iný príbeh. Agenti Napoleon Solo a Illya Kuryakin sa po rokoch znova vracajú na výslnie, a to vďaka britskému režisérovi Guyovi Ritchiemu.

Zdá sa vám, že tento film asi nebude pre vás? Treba si položiť dve otázky. Máte radi špiónsku problematiku? Pripadajú vám nové bondovky suchopárne a radšej uprednostňujete šarm tých starších? Ak ste už na prvú z nich Meno4 resizeodpovedali záporne, radšej choďte do vedľajšej sály. Ak ste odpovedali na prvú kladne a druhú záporne, nič nie je stratené a ako oddychová zábava vás môže osloviť. Pokiaľ ste však odpovedali na obe kladne, máte z veľkej časti vyhrané. Ja som si Ritchieho comback užil náramne. Nejde pritom o žánrovú paródiu, akoby sa mohlo javiť a k čomu téma priamo zvádza. Nie, Krycie meno U.N.C.L.E. je rýdzou dobovou bondovkou, so všetkým, čo k nej patrí. A kupodivu vôbec nepôsobí hlúpo, či naivne.

Film do veľkej miery ťaží z dynamiky dvoch diametrálne odlišných charakterov. Napoleon Solo ako bývalý zlodej, sukničkár a špičkový agent CIA a llya Kuryakin ako agent Meno11 resizeKBG potýkajúci sa so psychotickými stavmi, ale o nič horší vo výkone svojej práce. Dej je zasadený do prvej polovice šesťdesiatych rokov dvadsiateho storočia, do doby, v ktorej vrcholí studená vojna. Nie je tak prekvapením, že títo dvaja si idú spočiatku po krku, ale netrvá to dlho a sú nútení uzavrieť prímerie. Aspoň dočasné, pretože ich šéfom to momentálne vyhovuje. S pomocou mechaničky Gabby Teller, dcéry jedného z nemeckých vedcov, sa vydávajú na misiu, s cieľom zabrániť predaju nukleárnych zbraní bývalým nacistom. Nebodaj ste nečakali niečo originálnejšie? Ale nebojte sa, dôjde aj na nejaký ten príbehový zvrat. Bude sa pochopiteľne Meno8 resizenapájať aj na pôvodný seriál a tých pár záujemcov televíznej histórie to možno aj ocení. Podstatné je však najmä to, že dejová kostra U.N.C.L.E funguje aj samostatne. Dejovo všetko šľape a hoci príbeh občas zvoľní, často len preto, aby naservíroval scénu typu “životný príbeh strýka Rudiho” alebo niečo podobne zaujímavé.

Napolena Sola si zahral Henry “Superman” Cavill a bola to Meno5 resizešťastná voľba. Menej známa tvár je do istej miery výhodou a zbytočne neodvádza pozornosť od roly. Jeho náprotivok Armie Hammer na tom nie je o nič horšie a celkovo sú obaja vynikajúco zohraní. V neposlednom rade netreba zabúdať na švédsky objav Aliciu Vikander, ktorá svojou prítomnosťou rozžiaruje jednotlivé scény a nepôsobí do počtu len ako pozlátko. Naopak, jej rola je pre vývoj zásadná a predpokladaná romantická podzápletka ostáva len podzápletkou.

Meno resizeGuy Ritchie sa nezaprie a hoci sa snaží evokovať retro štýl, vie byť aj patrične dynamický a moderný. Vkusne využíva predelenie obrazu na sledovanie viacerých scén naraz a pomáha si aj opakovanými zábermi vrhajúcimi iné svetlo na predošlé situácie. Technická stránka je na jednotku s hviezdičkou – od vizuálu, cez výpravu, kostýmy až po inštrumentálnu hudbu Daniela Pembertona a dobové hudobné hity – všetko ladí dohromady. Veľmi ľahko sa to dá zameniť za víťazstvo formy nad obsahom, ale úprimne je nutné vyčítať šesťdesiatkovej látke, že sa snaží byť šesťdesiatková v toľkých aspektoch, koľkých len môže?

Meno2 resizeTento rok je na špiónov pomerne bohatý. Už sme tu mali Kingsmanov,  Mellisu McCarthy, Ethana Hunta a U.N.C.L.E. (Keby vás zaujímalo, táto skratka znamená v originále United Network Command for Law and Enforcement, ale to sa dozviete až na úplnom konci) Ešte nás čaká dlho očakávaná Spectre a Spielbergov Bridge od Spies. Fanúšikovia si majú z čoho vyberať a jeden projekt je lepší ako druhý. Každý je pritom dostatočne jedinečný a ani Ritchieho novinka nezaostáva. Pokiaľ sa vydaria aj zvyšné dva, pôjde o ozaj kvalitný tematický rok.


Meno7 resizeKrycie meno U.N.C.L.E. (The Man from U.N.C.L.E),USA , 2015
Dĺžka: 116 minút
Réžia: Guy Ritchie
Scenár: Guy Ritchie, Lionel Wigram
Kamera: John Mathieson
Strih: James Herbert
Hudba: Daniel Pemberton
Hrajú: Henry Cavill, Armie Hammer, Alicia Vikander, Elizabeth Debicki, Luca Calvani, Sylvester Groth, Hugh Grant, Jared Harris, David Beckham, Christian Berkel, Misha Kuznetsov, Guy Williams a ďalší.
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 13. augusta 2015
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.