Rýchlo a zbesilo 7 (Furious 7)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Rychlo12 resizeAk ste v čase uvedenia prvého Rýchlo a zbesilo tipovali, že sa rozrastie na dlhú a neuveriteľne úspešnú sériu, tak ste mali výborný odhad. Ale toto nemohol skutočne očakávať asi nikto. Prvý diel bol v zásade skromný projekt, z toho však vyrástol nečakaný hit. No Vin Diesel sa odmietol zúčastniť pokračovaní, a tak to ostalo na bedrách Paula Walkera.

Dvojnásobný rozpočet však nepriniesol dvojnásobné zisky. Napriek tomu vznikla aj trojka, a to bez oboch protagonistov Hoci pozvoľný úpadok pokračoval, obroda mala prísť veľmi rýchlo. V štvrtom diely sa vrátili všetky dôležité postavy, Rychlo 2 resizevrátane oboch ťahúňov, v piatom k nim pribudol aj Dwayne Johnson a značka nabrala druhý dych. Aj po finančnej stránke ide o čoraz úspešnejšiu záležitosť, šestka atakovala celosvetovo hranicu 800 miliónov. Nie je vôbec nepravdepodobné, že aktuálny Furious 7 tento rekord zlomí. Aj vzhľadom na mamutí rozpočet to tvorcovia budú potrebovať. Dosť možno im k tomu pomôže aj tragické úmrtie Paula Walkera, ktoré z filmu spravilo ešte väčšiu udalosť sezóny a kvôli potrebným dokrútkam a zmenám v scenári bolo odsunuté až o rok. Odklady často nebývajú dobrým znakom, ale v tomto prípade išlo o vynútený krok a všetci fanúšikovia boli zvedaví, ako scenáristi zvládnu odchod Walkerovej postavy zo scény. Rychlo3 resizePredsa len išlo o veľkú ranu a bolo vidieť, že sa podpísala aj na jeho hereckých kolegoch.

 

Chronologicky sa Rýchlo a zbesilo 7 odohráva až po tretej Tokijskej jazde. Práve v ňom bola predstavená jedna z dôležitých postáv, ktorá svoje plnohodnotné účinkovanie ukončila šiestom diely. V rovnakej časti bol v krátkej scéne predstavený aj zaporák v podaní Jasona Stathama. Deckard Shaw je typ nepriateľa, akého si rozhodne nechcete poštvať proti sebe. Ústrednej partii okolo Dominica Torreta a Briana O´Connera sa to podarilo, keď sa“ vybláznili“ na  jeho mladšom bratovi. Deckard im na oplátku sľúbil pomstu a všetci veľmi Rychlo8 resizerýchlo pochopia, že to nie sú len plané slová. Preto sa znova dávajú dohromady, s cieľom nájsť ho skôr, ako nájde on ich. K tomu im môže pomôcť aj zákazka pre vládu. Dáva to zmysel? No ako sa to vezme...

 

Ak séria Rýchlo a zbesilo niečím nikdy nedisponovala, tak je to logika a uveriteľnosť. Nie je to asi úplne férové tvrdenie, pretože prvé diely sa o to ešte s väčším, či menším úspechom snažili. Tie novšie sú na opačnom póle. Scenáristi postupne rezignovali a začali vedome porušovať fyzikálne zákony, výdrž postáv sa posunula na úroveň superhrdinov a zápletky začali byť len spleťou akčných scén a dialógov o rodine, ktorá drží spolu za každých okolností. Šiesty diel bol doterajším vrcholom Rychlo5 resizea ten sedmička hravo prekonáva. Ak sa vám zdal byť Dieselov let vzduchom v predošlom filme prehnaný, tak vedzte, že tu lietajú vzduchom aj autá. Veta “Autá nelietajú“ pritom nezaznie len raz a jasne demonštruje prístup tvorcov. Podobných momentov tu nájdete mnoho a zážitok definitívne posúvajú na hranicu zrejme úmyselnej paródie, ktorú snáď nik nemôže brať vážne. Je to hlučná zábava, vedomá si svojich nedostatkov a ani sa to už nesnaží zakrývať, iba ak humorom. Miesto toho vsádza na to, čo jej ide najlepšie.

 

Justin Lin nepustil na režisérsku stoličku začínajúc Tokyjskou jazdou nikoho, ale Rýchlo a Zbesilo 6 už pôsobilo predsa len Rychlo4 resizetrochu vyčerpaným dojmom. V sedmičke ho nahradil James Wan, známy hlavne ako režisér kreatívnych nízkorozpočtových hororov. Trochu zvláštna voľba? Ani nie, čo dokázal aj Rozsudkom smrti, predtým jediným filmom mimo svoj „žáner“. Svoju kreativitu naplno dokazuje aj tu. Kamera nezvykle rotuje s hercami, súboje na telo pôsobia dravšie a živočíšnejšie a dokáže naplno ťažiť aj osobnejšie momenty. Pritom nemá problém plynulo preladiť na videoklipovú úroveň a nechať diváka sa len tak kochať vizuálnymi atrakciami. Jeho prístup je chvíľami v silnom kontraste s absurditou diania a chvíľami je zase klasickým naplnením šablóny série. Pôvodne síce tvrdil, že chce nakrútiť až sedemdesiatkový thriller, ale bolo úplne jasné, že s týmto skrátka nepochodí. Nakoniec to vlastne ani nevadí. Príjemnú rolu plnia v jeho podaní aj rôzne návraty do minulosti.

 

Rychlo7 resizeK stálej partii pribudli aj nováčikovia. Najviac si účinkovanie užívajú Jason Statham a Kurt Russell a nestráca sa ani Nathalie Emmanuel. Casting je celkovo silnou stránkou a naplno využíva aj fyzické dispozície jednotlivých hercov. Logicky tak nemôže chýbať súboj v podaní Dwayna Johnsona a Jasona Stathama, proti hrdinom sa postavia aj postavy stvárnené Tonym Jaa, či Rondou Rousey, svoje bicepsy odhalí aj Vin Diesel. Dôjde však na každého a takmer žiadny charakter nepôsobí nadbytočným dojmom. Takmer. To sa nedá povedať o Rychlo6 resizePaulovi Walkerovi. Ak ste čakali, že jeho priestor bude kvôli úmrtiu zredukovaný, tak ste boli ďaleko od pravdy. Užijete si ho viac než dosť, za čo podľa všetkého patrí poklona aj tvorcom vizuálnych efektov. Dočkáte sa aj očakávanej rozlúčky, a tá je zvládnutá obstojne.

 

Rýchlo a zbesilo po siedmykrát je vlastne len mohutným upgradom predošlej jazdy. Na niekoho už môže pôsobiť príliš prehnaným dojmom, ale asi je to najlepšie, čo mohli tvorcovia spraviť. Aj keď už sa nemajú veľmi kam posúvať    pochybujem, že pôjde o záverečný prírastok tak úspešnej značky.

 

Rychlo9 2 resizeRýchlo a zbesilo 7 (Furious 7), USA , 2015
Dĺžka: 140 minút
Réžia: James Wan
Scenár: Chris Morgan
Kamera: Marc Spicer, Stephen F. Windon
Strih: Leigh Folsom Boyd, Dylan Highsmith, Kirk M. Morri, Christian Wagner
Hudba: Brian Tyler
Hrajú:: Dwayne Johnson, Vin Diesel, Jason Statham, Paul Walker, Lucas Black, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Djimon Hounsou, Kurt Russell, Ludacris, Elsa Pataky, Nathalie Emmanuel, Tony Jaa, Ronda Rousey a ďalší.
Distribúcia: Barracuda Movie
Premiéra v SR: 2. apríla 2015
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.