Hacker (Blackhat / Cyber)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Hacker resizeMichael Mann nenakrúca filmy každý rok. Režisérsky matador, známy klasikami ako Posledný Mohykán alebo Neľútostnýsúboj, v novom miléniu postupne presedlal na digitálny formát. Výsledkom bola trojica Collateral, Miami Vice a Verejnínepriatelia, pričom u naposledy menovaného mu v tom nezabránila ani dobová problematika 30.-40. rokov minulého storočia. Po dlhých šiestich rokoch sa znova vracia na plátna kín a späť do prítomnosti.

Spomínate ešte na minirolu Kirka seniora z prvého Star Treku od J.J. Abramsa? Kto by bol vtedy povedal, že Chris Hemsworth bude o pár rokov stredobodom záujmu divákov? Kariéru mu naštartoval prvý Thor od Marvelu, v ktorom Hacker2 resizestvárnil titulnú postavu. Tú si zopakoval v megaúspešnej tímovke Avengers: Pomstitelia, Thor: Temný svet a tento rok ho uvidíme aj v Avengers 2: Vek Ultrona. Medzitým sa objavil aj v Snehulienke a lovcovi a v oceňovaných Rivaloch. Ani jeho filmová budúcnosť nevyzerá o nič horšie. Hlavná rola v novom Mannovom opuse je logickým vyústením kombinácie jeho charizmy a prirodzeného herectva, ktorým si získal mnoho fanúšikov.

Hacker (pôvodne známy pod názvom Cyber) pojednáva o tematike kyberterorizmu, ktorá je v dnešnej dobe veľmi aktuálnou a súčasne atraktívnou z hľadiska filmového spracovania. Je to vôbec prvýkrát, čo sa Mann púšťa do podobnej látky, o to však robí jeho meno celý projekt zaujímavejším. Pod vedením inej osoby mohol vzniknúť bežný Hacker7 resizehi-tech thriller, ale 71 ročná legenda je známa tým, že dokáže svojim projektom vtisnúť autentickosť, atmosféru a  výborne zvláda prácu s hercami. Hacker v tomto nie je výnimkou.

Aj napriek tomu ide o kontroverzne prijímanú záležitosť. Mnohí Mannovi priaznivci možno predsa len čakali o niečo sofistikovanejšiu zápletku a tou jeho novinka nedisponuje. Je takmer rovnako priamočiara ako Miami Vice a podobné sú aj charaktery, ktorých psychológia je zjednodušená. Nečakajte prepracovaný vzťah postáv na opačnej strane zákona. Hacker v Hacker10 resizeprvom a poslednom rade stojí na Chrisovi Hemsworthovi a ostatné postavy mu len prihrávajú. Ale dôstojne. Nejde však o one man show v pravom slova zmysle, jednotlivé scény sú každopádne rozžiarené jeho prítomnosťou.

Je vhodné spomenúť aj to, ako film pracuje s IT problematikou. Nejde na to príliš komplikovane, ale hackovanie pôsobí realistickejšie ako v iných filmoch. Je to asi najlepší možný kompromis, takže by teoreticky mali byť uspokojené oba tábory – počítačoví odborníci, aj laici. Samozrejme, pre ľudí z branže budú postupy filmových postáv pôsobiť stále veľmi zjednodušene a ostatní sa môžu strácať, ale nedá sa vyhovieť všetkým. Minimálne snaha sa však oceniť dá. Spomeňte si na Hacker3 resizeSieť so Sandrou Bullock, alebo Swordfish: Operácia Hacker, ktoré mali od reality ďaleko. Toto je odlišný prípad a problém kyberterorizmu razom nadobúda iné kontúry.

Čo neprekvapí, je až surový realizmus. Ten dokonale podtrhuje použitá technológia Anamorphic, ktorá bola vytiahnutá zo šuplíku prvýkrát od Neľútostného súboja. Obraz vďaka nej nevyzerá klasicky filmovo, ale o to živelnejšie a uhrančivejšie pôsobí dianie na plátne. Do trikového filmu by sa zrejme nehodila, kombinácia s výborným zvukom a hypnotickým soundtrackom od dvojice Harry Gregson-Williams a Atticus Ross každopádne dokáže divy. Aj akcia pôsobí presvedčivo a drsne, pričom vonkoncom nepripomína uhladené prestrelky. Hacker8 resizeDlhší čas sa ale atmosféra buduje prevažne cez príkazové riadky, až neskôr sa zlomí k tomu, čo klasický divák očakáva od začiatku. Kontrast medzi oboma časťami je trochu cítiť a scenár neprináša takmer žiadne veľké odhalenia. Ani motivácia kyberteroristu nie je nijak zvlášť komplikovaná a ak čakáte vyťahovanie kostlivcov zo skrine, nebudete uspokojení. Samotný záver taktiež neprináša pointu, ktorá by ráznym spôsobom zmenila váš pohľad. Vlastne je až s podivom, čo dokázal Mann vykresať z tak relatívne obyčajnej premisy. Stačia na to jeho klasické postupy, čo je len dôkazom jeho kvalít.

Ak hľadáte dôvod, prečo ísť do kina, existujú na to dva dôvody. Prvým je herecký predstaviteľ hlavnej úlohy, druhým je osoba v kolónke režiséra. Formálne ide o špičkovú vec, z hľadiska obsahu možno trochu čiernobiele. Vyberte si sami, čo má u vás prednosť, možno vám tá čiernobielosť sadne viac, ako sa nazdávate.

Hacker6 resizeHacker ( Blackhat / Cyber), USA , 2015
Dĺžka: 135 minút
Réžia: Michael Mann
Scenár: Morgan Davis Foehl, Michael Mann
Hudba: Harry Gregson – Williams, Atticusw Ross
Kamera: Stuart Dryburgh.
Strih: Jeremiah O'Driscoll, Stephen E. Rivkin, Leo Trombetta, Joe Walker.
Hrajú: Chris Hemsworth, Viola Davis, William Mapother, Wei Tang, Holt McCallany, Lee-Hom Wang, Archie Kao, Ritchie Coster, Michael Bentt a ďalší.
Slovenská premiéra 15. januára 2015
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.