Divergencia (Divergent)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Divergencia resizeNa začiatku bola kniha. Debutovala ňou  v roku 2011 vtedy  ešte len 23-ročná americká  autorka Veronica Rothová. Napriek tomu, že ju mnohí podozrievajú z inšpirácie bestsellerom inej autorky - Hry hladu (u nás knihu i film uvádzame ako  Hry o život), jej sci-fi trilógia Divergencia (medzitým sa rozšírila o tituly Rezistencia a Experiment) zaujala čitateľov na celom svete a vyšla aj v slovenčine. Upútala i  americkú filmovú producentku Vanessu Taylor, ktorá sa, medzi iným, podieľala aj na vzniku úspešnej TV-série Hra o tróny. Neváhala a prvú časť  bestselleru prepísala – spolu s Evanom Dauughertym - do podoby filmového scenára. Vďaka distribučnej spoločnosti Bontonfilm sa  výsledok v týchto dňoch dostáva  do našich kín.

Réžie sa ujal  americký režisér Neil Burger, ktorý sa pôvodne venoval hudobným videoklipom a reklamným spotom, kým v roku 2002 debutoval  celovečerným opusom Interview with the Assassin (fiktívnym dokumentom o tom, kto vlastne zavraždil prezidenta Kennedyho), ku ktorému si napísal aj scenár a za film získal niekoľko medzinárodných Divergencia 6 resizeocenení. V roku 2006 zaujal historickým návratom vo filme Iluzionista. O dva roky neskôr vo filme The Lucky Ones mapoval snahu trojice vojakov zaradiť sa do života po návrate z vojny. Kým v thrilleri Všemocný (2011) ho fascinovala sci-fi téma, ako pomocou drogy využiť mozog na sto percent. Z oblasti sci-fi je aj jeho najnovší film. Pojem „divergencia“ sa dá preložiť niekoľkými spôsobmi, v tomto prípade ako rozmanitosť, odklon, odchýlka, odlišnosť. A práve tá sa stane problémom hrdinky príbehu Beatrice, ktorá sa  neskôr rozhodne pre meno Tris (Shailene Woodley). Žije totiž v Chicagu budúcnosti, ktoré spustošila bližšie neurčená vojna. V dystopickom  - deformovanom svete (opakutopckého dokonalého sveta) je Divergencia 2 resizespoločnosť rozdelená do frakcií, ktoré vyznávajú rôzne hodnoty, ale vzájomne spolupracujú. Pravidelne sa uskutočňuje povinný rituál Obrad voľby, pri ktorom si šesťnásťroční vyberajú , kam chcú patriť. Tris, sa narodila vo frakcii Sebazaprenie , ktorej mottom je obetavosť v službe iným, ale rozhodla sa  pre nový život vo frakcii Neohrozených – svojskej polícii a armáde v jednom - aj za cenu, že sa bude musieť vzdať svojej rodiny – milujúcich rodičov a brata. Uznávané pravidlo totiž znie: „Frakcia je viac než  krv.“  Lenže už pri vstupnom teste sa dozvie, že je „divergentná“ - má predpoklady nie pre jednu, ale pre viacero frakcií, jej Divergencia 7 resizemyslenie nie je šablónovité, teda ťažko predvídateľné a manipulovateľné. Tým ohrozuje systém spoločnosti a tých, ktorí ju chcú ovládnuť. Preto divergentov neľútostne likvidujú. Tris  sa so svojím tajomstvom ocitne v situácii štvanej zvere. Nemôže nikomu dôverovať, ale zblíži sa s mladým mužom menom Štvorka (Theo James), ktorý vedie výcvik nováčikov. Keď však Tris zistí, že frakcia Informovanosť na čele s ctibažnou Jeanine (nečakaná  herecká kreácia Kate Winslet) chce prostredníctvom počítačovej techniky a simulačného séra ovládnuť a zneužiť Neohrozených, ako  nemysliacu armádu „robotov“ proti dovtedy vládnucej frakcii Sebazaprenie a zabiť aj jej rodičov, rozhodne sa konať.

 

Divergencia 4 resizeVäčšinu viac ako dvojhodinového opusu tvorí brutálny výcvik nováčikov, ktorí sa ocitajú na hranici fyzického i psychického kolapsu. Inteligentná, ale naivná  a netrénovaná Tris, patrí sprvu medzi najslabších. Postupne sa však svojou húževnatosťou a neustálou prácou na sebe  vypracuje na špičku. Navyše dostáva nielen lekcie z toho, ako prežiť, ale zároveň si začína uvedomovať  svoju identitu a začína chápať hodnotu ľudskosti, láskavosti, sebaobetovania, priateľstva, hlavne však slobodnej vôle. V tom je vari zakódované aj posolstvo filmu: Človek by mal zostať človekom.

 

Druhá vec je, čo si odčítajú z filmu mladí Divergencia 11 resizediváci. Dúfajme, že nie iba bláznivé vyskakovanie a naskakovanie z idúceho vlaku. O podobné akčné scény nie je vo filme núdza. Možno na úkor podrobnejšej psychologickej drobnokresby jednotlivých postáv. Zaujímavý je však motív strachu. Obava z neznámeho vedie aj pôvodne slušných ľudí k nenávisti k tým, ktorí sú zdanlivo iní. Pozoruhodné sú virtuálne scény, v ktorých sa Tris usiluje zvíťaziť nad svojimi démonmi – prekonať vlastný strach myslením. Všetko je predsa v hlave...

 

Divergencia 10 resizeDivák, ktorý nečítal literárnu predlohu sa môže trochu stratiť vo vzťahoch a iba akoby mimochodom načrtnutej motivácii jednotlivých postáv, ktorých je tu neúrekom. Napríklad priateľka Christna (Zoe Krawitz) či  Tori (Maggie Q), ktorá dohliada na testy  a prvá zistí Trisinu odlišnosť, alebo Eric (Jai Courtney), ktorý Tris neznáša od prvej chvíle.
Väčšina  divákov sa však asi  sústredí i tak predovšetkým na  ústrednú dvojicu, prípadne boj s Jeanine.

 

V úvode filmu sa v titulkoch objaví meno autora zaujímavej hudby Junkie XL. Ale Divergencia 3 resizezáverečnú pieseň “Beating Heart“ podľa informačných materiálov vraj zložila a naspievala čerstvá držiteľka ceny Brit Awards 2014 pre najlepšiu britskú speváčku Ellie Goulding. Objaví sa i maličký jazykový problém. Chicago budúcnosti sa delí na päť frakcií: Sebazaprenie, Neohrozenosť, Informovanosť, Harmónia a Otvorenosť. Film má české titulky, v ktorých sa líši preklad  jednotlivých názvov frakcií od slovenských v knihe (podobne ako v prípade série o Harry Potterovi). Napríklad frakciu  Informovanosť (v origináli „Erudite“) ,ktorá združuje bojovníkov proti nevedomosti, označujú titulky ako „Sčítalosť“ či frakciu Harmónia (v origináli Amity), kde sú najmä poľnohospodári, za frakciu Mierumilovných. Obsahovo však nejde o veľký posun, takže ak ste priaznivec žánru, môžete nad tým iba mávnuť rukou. Viac vás Divergencia 8 resizeznepokojí skutočnosť, že  scenár je svojím spôsobom istým kompilátom už známych motívov a situácií. Lenže to je konštatovanie, ktoré  môžeme opakovať pri rade filmov a kníh a koniec koncov už Šalamún vzdychal nad nedostatkom originality, keď vyhlásil: Nič nového pod slnkom.

 

Treba však oceniť, že režisér Neil Burger zúročil  svoje skúsenosti s videoklipmi a príbeh rozpráva v tempe a spôsobom, ktorý vás jednoducho vtiahne do deja, bez ohľadu na vekovú kategóriu. Priznám sa, napriek všetkým výhradám som sa pobavila a som zvedavá, či sa dočkáme filmového spracovania aj ďalších častí trilógie.  

 

Divergencia 12 resizeDivergencia (Divergent),USA, 2014
Dĺžka: 139 minút
Réžia: Neil Burger
Scenár Evan Daugherty, Vanessa Taylor
Kamera: Alwin H.Kuchler
Hudba: Junkie XL
Hrajú: Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet, Ashley Judd, Zoe Krawitz, Jai Courtney a ďalší
Premiera v SR: 8. mája 2014
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.