Kovboji a votrelci (Cowboys & Aliens)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

kovboji_votrelci0003Na pláni precitne muž (Daniel Craig). Nevie kde je, ani ako sa volá. Nič si nepamätá. Je poranený a na ruke má čudný náramok. Keď sa ho vzápätí pokúsi zajať trojica chlapov, bleskurýchle ich odzbrojí. Dostane sa do neďalekého mestečka Absolution, kde zosmiešni arogantného Percyho (Paul Dano), rozmaznaného syna najbohatšieho chovateľa dobytka - plukovníka Dolarhydea (Harrison Ford) a miestny šerif Taggart (Keith Carradine) ho s pomocou tajomnej Elly West (Olivia Wilde) uväzní ako hľadaného banditu Jakea Lonergana. Potom sa na mesto z nebies znesie hrôza.

Spočiatku to vyzerá ako príjemné spojenie tradičného westernu a klasickej hard science fiction. Na jednej strane kvintesenciálna westernová zostava: bezmenný pištoľník, krásna tajomná žena, bezohľadný dobytkár, ustráchaný barman (Sam Rockwell), so všetkým vyrovnaný kazateľ (Clancy Brown), šerif, ktorý práve našiel silu vzoprieť sa zlu a jeho malý vnuk (Noah Ringer). A Indiáni, ktorí nemajú žiadny dôvod milovať bielych dobyvateľov. Na druhej strane – tajomné, nepochopiteľné zlo. Zdá sa, že táto zmes kánonov príbehov z Divokého západu a z ďalekého vesmíru, minulosti a budúcnosti, bude pikantná, chutná a poteší.

kovboji_votrelci0000Popri atraktívnosti žánrov, jedinečnosti ich prepojenia a skvelom obsadení, kde viacero hviezd hrá proti svojim tradičným typom, láka i skutočnosť, že kameramanom bol Matthew Libatique. Svoje majstrovstvo dokázal v snímkach Iron Man a najmä Čierna labuť, ktorá mu vyniesla nomináciu na Oscara. Hudobný skladateľ Harry Gregson-Williams si vydobyl uznanie animovanými snímkami Mravec Z, Slepačí úlet, Shrek, Spláchnutý, ale aj hranou klasikou ako Cit slečny Smilly pre sneh, Skala, Kráľovstvo nebeské. Očakávania ešte vystupňovalo to, že medzi producentmi Kovbojov a votrelcov sú aj Ron Howard (Apollo 13, Grinch, Da Vinciho kód, Anjeli a démoni) a Steven Spielberg.

Jednoznačné nadšenie nevzbudzovala azda iba skutočnosť, že grafický román Cowboys & Aliens z roku 2006, ktorý mal hlbšie korene a sám bol výsledkom práce štyroch autorov vedených Scottom Mitchellom Rosenbergom, do podoby filmovej poviedky spracovali traja ďalší autori a na samotnom scenári sa ich podieľalo päť. Rozpaky mohol vyvolávať i režisér Jon Favreau. Jeho rodinné filmy Vianočný škriatok a Zathura – Vesmírne dobrodružstvo mu veľa priaznivcov nezískali, zato Iron Man a Iron Man 2 boli hity s pochvalnými kritikami i skvelými tržbami, takže na realizáciu Kovbojov a votrelcov mal dostatok prostriedkov. Výška rozpočtu sa odhaduje na vyše 160 miliónov dolárov.

kovboji_votrelci0002Dôvodov tešiť sa na Blízke stretnutia tretieho druhu a Votrelca spolu so Siedmimi statočnými v jednom filme bolo teda viac než dosť. Lenže v kinosále radosť vydrží iba do momentu, keď nám tvorcovia prvý raz (pomerne skoro) ukážu mimozemského protivníka westernových hrdinov. Nielenže zrušenie pikantnej tajomnosti zbaví pekne naštartovaný film kúzla a posadí ho na zadok, ale celý ho zároveň zvrtne čelom vzad. Zo sviežeho príbehu sa stáva tuctový, chvíľami nelogický, dokonca ťažkopádny a zdĺhavý, prízemný béčkový súboj Dobra so Zlom. Pričom Zlo rovná sa votrelci a Dobro všetci ostatní. To, čo vyzeralo ako koncepčne a funkčne použité žánrové kánony so silnou symbolickou hodnotou a možnosťami mnohorakého vysvetľovania, sa mení na otravné prvoplánové klišé. Z hrdinov sú figúrky bez charizmy a vlastne aj bez schopnosti hlbšie zaujať, zaangažovať diváka. Scenár ani réžia nedávajú hercom možnosť niečo na tom zmeniť. Z plukovníka Dolarhydea, ktorý spočiatku pôsobí ako fascinujúci westernový zloduch, sa dokonca vykľuje citlivý, spravodlivý a statočný dobrák!

kovboji_votrelci0004Múr medzi publikom a plátnom posilňujú aj westernová nadnesenosť v kombinácii s takmer úplnou absenciou humoru, lebo zvýrazňujú všetky nedostatky filmového rozprávania. To, že votrelci nie sú Votrelci (teda že nemajú dohromady nič spoločné s fascinujúcimi monštrami H. R. Gigera, ako ich poznáme z klasiky Votrelec Ridleyho Scotta a jej pokračovaní), hoci titul k tomu môže zvádzať, je len zanedbateľné mínus. Režisér bol údajne vystavený tlaku, aby film realizoval v módnom trojdimenzionálnom formáte, no odolal. Lenže nie je isté, či je to dobre, či by Kovboji a votrelci, takí akí sú – teda založení na vizuálnej atraktívnosti – predsa len nevyzerali lepšie v 3D. V Českej republike ich zaradilo do repertoáru aj veľkoformátové kino IMAX – pravda, vo formáte 2D (DMR).

Nápad, téma, námet, zmes žánrov i väčšina tvorcov a hereckého obsadenia boli prísľubom nadštandardne silného zážitku. Filmoví Kovboji a votrelci sú však napokon len tradičnou nenáročnou, vizuálne zaujímavou akčnou letnou zábavou s účasťou filmových hviezd. Blízke stretnutia tretieho druhu, Votrelec a Sedem statočných? Kdeže. Snáď Mackennovo zlato a Deň nezávislosti.

 

kovboji_votrelci0001

Kovboji a votrelci (USA 2011)
Cowboys & Aliens
118 minút
Námet: Scott Mitchell Rosenberg. Scenár: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof, Mark Fergus, Hawk Ostby, Steve Oedekerk. Réžia: Jon Favreau. Kamera: Matthew Libatique. Strih: Dan Lebental, Jim May. Hudba: Harry Gregson-Williams. Účinkujú: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, Sam Rockwell, Clancy Brown, Keith Carradinea ďalší.
Premiéra 25. augusta 2011
Foto: Tatrafilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.