Grand prix i Cena divákov pre film Horský vodca

Ka2logo resizeOd počiatočných myšlienok organizovaného vodcovstva vo Vysokých Tatrách uplynulo už 150 rokov. Podstata tohto remesla ostala nezmenená. Horskí vodcovia aj dnes denne sprevádzajú ľudí na najvyššie štíty Tatier. Nový film Pavla Barabáša ukazuje toto povolanie realisticky. Cítiť v ňom nielen dobrodružstvo, ale i nebezpečenstvo, únavu a smrť. Na jubilejnom tridsiatom ročníku Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade film Horský vodca ocenili diváci i porota.

Organizátorka festivalu Mária Hámor pri slávnostnom udeľovaní cien uviedla: „Trojčlenná porota sa rozhodla udeliť jednohlasne hlavnú cenu Grand prix práve Horskyvodca resizetomuto dielu, ktoré sa venuje histórii horského vodcovstva vo Vysokých Tatrách a osobným príbehom niektorých z tatranských vodcov. Barabášov Horský vodca zároveň získal aj Cenu diváka."

Na festival sa prihlásilo vyše 1300 titulov, z toho sa v súťaží premietlo 51 filmov z 15 krajín sveta, sedem zo Slovenska. Medzinárodná porota ocenenie filmu Horský vodca odôvodnila slovami: „Za citlivé zobrazenie vnútornej výpovede horských vodcov, ktorých práca je neobvykle fyzicky a psychicky náročná. S príbehom horských vodcov sa prelína história tejto profesie vo Vysokých Tatrách. Zmena osobných perspektív sa zaujímavo odráža v oku kamery.“

Pavol Barabáš na to reagoval: „Ani po toľkých dokumentoch nakrútených vo Vysokých Tatrách to pre mňa nebol jednoduchý film. Možno bude ťažké stotožniť sa s ním aj pre samotných vodcov. Pracoval som na ňom dlho, pár rokov a v niektorých fázach som aj ľutoval, že som si túto tému vybral. Dnes už viem, že tá energia vložená doňho sa nestratila.“

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.