Nový film Terezy Nvotovej Svetlonoc bude mať svetovú premiéru na prestížnom festivale

SVETLONOC stillNajnovší film režisérky Terezy Nvotovej s názvom Svetlonoc bol vybraný do súťaže 75. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Locarne, ktorý sa tento rok uskutoční v termíne od 3. do 13. augusta. Nvotovej snímka sa objaví v sekcii Concorso Cineasti del presente, ktorá sa zameriava na prvé a druhé filmy nádejných filmárov. Za posledných dvadsať rokov sa na tento prestížny festival dostali slovenské tituly iba dvakrát.

Film do slovenských kín uvedie 29. septembra distribučná spoločnosť Forum Film.

Svetlonoc je magická dráma s prvkami mystery a hororu, ktorá sa odohráva v divokých slovenských horách. Bez filtrov otvára intímny priestor žien a nebojí sa provokovať - násilie, sex, smrť, či drogy  ukazuje v nových kontextoch. Diváci sa tak vydajú na cestu plnú napätia, zvedavosti a vzrušenia aby nakoniec našli spolu s hlavnou hrdinkou slobodu a sebaprijatie.

"Svetlonocou by som chcela pomôcť budovať ženské sebavedomie a slobodu v spoločnosti, ktorá sa o rovnosti pohlaví odmieta čo len baviť." hovorí Tereza Nvotová, režisérka filmu.

Film sa nakrúcal na Slovensku a v hlavných úlohách sa predstavia Natália Germáni, Eva MoresIva Bittová. Film vznikol v koprodukcii BFILM a moloko film a bol podporený Audiovizuálnym fondom.

„Svetlonoc je výnimočná tým, že o ťažkých témach hovorí prostredníctvom pútavého príbehu. Nechce poučovať, chce pomôcť pochopiť a stotožniť sa.” hovorí Miloš Lochman, producent filmu, moloko film.

Dej: Osemročná Šarlota nešťastnou náhodou zhodí svoju majú sestru zo skaly. Keď si uvedomí čo spravila, zľakne sa a utečie z domu. Naspäť sa vráti až ako dospelá žena. Ubytuje sa v drevenici v horách, ktorej sa miestni dedinčania boja, pretože tam kedysi žila žena s povesťou bosorky. Šarlota na bosorky neverí, ale keď sa dozvie, že sa u nej vtedy našlo malé dieťa, začne sa o ten príbeh zaujímať a dúfať, že to mohla byť jej sestra, ktorá pád zo skaly prežila. Dedinčania však o tom odmietajú hovoriť a čoskoro začnú z bosoráctva podozrievať aj Šarlotu.

Tvorcovia filmu:

réžia: Tereza Nvotová
scenár: Barbora Námerová, Tereza Nvotová
kamera: Federico Cesca
strih: Pavel Hrdlička ml., Thibault Hague
zvuk: Marek Hart, Michaela Patríková, Ivan Horák
hudba: Pjoni, Rob
kostýmy: Andrijana Trpkovič
architekt: Tomáš Berka
producent: BFILM, moloko film
Obsadenie: Natália Germáni, Eva Mores, Zuzana Konečná, Marek Geišberg, Peter Ondrejička, Noël Czuczor, Jana Oľhová, Iva Bittová, Juliána Brutovská

Režisérka Tereza Nvotová je absolventkou pražskej FAMU žijúca v Prahe a New Yorku. Medzinárodné i domáce publikum zaujala svojim hraným debutom Špina (2017), ktorý mal premiéru na Medzinárodnom festivale v Rotterdame a získal viac ako 20 ocenení doma aj vo svete. Bol nominovaný na 8 Českých levov a českí filmoví kritici ho vyhlásili za najlepší film roku 2018. Bol uvedený na 40 festivaloch po celom svete.

Na svojom konte má niekoľko úspešných dokumentov, vrátane filmu Mečiar (HBO Europe), ktorý bol v roku 2017 najnavštevovanejším dokumentom v slovenských kinách a dostal sa do selekcie Európskej filmovej akadémie. Tereza zasadla v porote medzinárodných festivalov (FEST – New Directors | New Films Festival; Art film fest). Momentálne pripravuje film The Nurse v Hollywoodskej produkcii AGBO, slovensko-český film Otec a minisériu Convictions v koprodukcii s RTVS, ČT a ARTE.

https://www.terezanvotova.com/

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.