Slovenská delegácia uviedla na Festivale v Cannes študentský film Chlieb náš každodenný

Slovenska delegacia v Cannes zdroj FTF VŠMUNa Francúzskej riviére sa v prímorskom meste Cannes v týchto dňoch stretajú filmári a filmárky z celého sveta, aby predstavili svoje nové filmy prvému publiku. Festival v Cannes patrí medzi najprestížnejšie filmové podujatia a dostať sa do jeho programu je pre každú snímku obrovskou poctou. Slovenskému krátkometrážnemu filmu Chlieb náš každodenný sa to podarilo a festival ho zaradil do súťažnej sekcie La Cinef, v ktorej tento rok súťaží 16 snímok z 13 krajín.

Režisérka Alica Bednáriková, absolventka bakalárskeho stupňa štúdia na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave, sa pri tvorbe inšpirovala svojou vlastnou rodinou. Príbeh sa odohráva v trojgeneračnom dome na južnom Slovensku uprostred horúceho leta. Nečakaná návšteva vnučky Zoje rozbúri hladinu pokojnej rutiny. V tichej spoločnosti Boha a alkoholu rodina rozpletá svoju tragicko-komickú minulosť a (takmer) zamlčané tajomstvá. V hlavných úlohách sa vo filme objavujú Milka Zimková, Karol Čálik, Ondrej Kovaľ, Patrícia BalajováViktória Šuplatová.

Spoločne s režisérkou sa uvedenia v Cannes zúčastnila aj spoluscenáristka Diana Dzurillová, predstaviteľka hlavnej úlohy Patrícia Balajová, kameraman Roman Šupej a zvukový majster Jaroslav Pešek, všetci študenti či absolventi Vysokej školy múzických umení. „Z premiéry a vrúcnej odozvy festivalového publika sa tešíme. Bol to zážitok, aký sa neopakuje,“ hovorí za celú delegáciu Alica Bednáriková.

Festival v Cannes ukončí svoj aktuálny ročník v sobotu 28. mája 2022. Film Chlieb náš každodenný po jeho skončení čaká cesta po ďalších svetových festivaloch.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.