Stým predstavením cyklu Music & Film bude snímka s Nickom Cavom

Lumierelogo resizeDivácky obľúbený cyklus Music & Film v Kine Lumière opäť pokračuje. V stredu 11. mája o 17.30 hod. sa uskutoční jeho sté predstavenie, na ktorom sa premietne nový dokument režiséra Andrewa Dominika Nick Cave: This Much I Know To Be True (2021), ktorý mal svetovú premiéru na tohtoročnom Berlinale. Film zobrazuje nový rozmer dlhoročnej hudobnej spolupráce Nicka Cava a Warrena Ellisa a pred premietaním ho uvedie dramaturg cyklu MiroUlman.

„Film zachytáva výnimočný kreatívny vzťah Nicka Cava a Warrena Ellisa pri tvorbe posledných dvoch štúdiových albumov – sedemnásteho štúdiového albumu kapely Nick Cave & the Bad Seeds Ghosteen z roku 2019 a Cavovej spolupráce s Warrenom Ellisom v roku 2021 s názvom Carnage, ktorá je po sérii NICKCave resizespoločných soundtrackov ich prvým štúdiovým albumom ako dvojice. Zaznamenáva náladu a ducha tejto dvojice, ktorá sa presunula do novej, optimistickej fázy,“ hovorí dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman a dopĺňa, že album nahrávali počas minuloročného lockdownu. Vo filme diváci uvidia aj po prvýkrát naživo zahrané skladby z oboch albumov v sprievode ďalších spevákov a sláčikového kvarteta. Ako špeciálny hosť sa vo filme objaví spolupracovníčka a priateľka oboch tvorcov Marianne Faithfull.

Film predstavuje Nicka Cava nielen ako hudobníka, ale i ako umelca, manžela, otca, priateľa a občana. „Medzi výpoveďami o práci a živote ukazuje divákom malú dielňu premenenú na keramické štúdio, kde vytvára podoby diabla v rôznych fázach jeho života. Hovorí aj o blogu The Red Hand Files, kde sa ho fanúšikovia môžu pýtať na čokoľvek. Od hudby cez súkromie, politiku či náboženstvo,“ približuje snímku Ulman. Podľa neho je "Cave v tomto dokumente „oveľa zábavnejší ako v predchádzajúcich filmoch“.

Snímka sa nakrúcala v Londýne a Brightone počas jari 2021 pred spoločným turné Nicka Cava a Warrena Ellisa po Spojenom kráľovstve. Vo filme odznejú piesne Waiting for You, Galleon Ship, Ghosteen Speaks, Ghosteen a Hollywood z albumu Ghosteen a Hand of God, White Elephant, Albuquerque, Lavender Fields a Balcony Man z albumu Carnage. Film nie je prvou spoluprácu režiséra Andrewa Dominika s Nickom Cavom. Dominik režíroval už dokument One More Time with Feeling (2016), ktorý mal svetovú premiéru na MFF v Benátkach a neskôr sa premietal v 450 kinách na celom svete vrátane Kina Lumière.

Dokument Nick Cave: This Much I Know To Be True je už štvrtým filmom, ktorý uvádza cyklus Music & Film v Kine Lumière. „Zdá sa, že Kino Lumière je pre Cava druhým domovom. Na troch filmoch Nick Cave: 20 000 dní na Zemi, Nick Cave: One More Time with Feeling, Distant Sky – Nick Cave & The Bad Seeds Live in Copenhagen sme v rámci cyklu Music & Film privítali vyše tisíc divákov. Všetky predstavenia boli vypredané a One More Time with Feeling sme hrali za deň až päťkrát,“ hovorí Ulman.

Hudobný cyklus Music & Film uvádza Kino Lumière od júna 2013. Film Nick Cave: This Much I Know To Be True je jubilejná stá projekcia cyklu a v poradí 70. film, ktorý sa v ňom premietne. Podľa Ulmana „celkovo prišlo na filmy premietané v cykle Music & Film už 11 297 divákov, čo je priemerná návštevnosť 114 divákov na predstavenie. Je to štyrikrát viac ako je priemerná návštevnosť v slovenských kinách v posledných desiatich rokoch.“ Vstupenky na projekciu filmu Nick Cave: This Much I Know To Be True si je možné rezervovať alebo kúpiť za 11 € / 10 € / 9 € na stránke kina alebo v pokladni, ktorá je otvorená denne 30 minút pred začiatkom prvého predstavenia.

V najbližších týždňoch diváci v cykle Music & Film uvidia dokument Mick Fleetwood & Friends (2021) režiséra Martyna Atkinsa – jedinečný koncert na oslavu hudby zakladateľa skupiny Fleetwood Mac Petra Greena (26. 5.) a dokument o súkromnom živote a kariére Georgea Michaela nakrútený ešte pred jeho predčasným odchodom George Michael: Freedom Uncut pod režijným vedením Davida Austina a samotného umelca (23. 6.).

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.