Film Europe prinesie z Cannes niekoľko filmov z hlavnej súťaže

FilmEuropelogo resizeJeden z najprestížnejších filmových festivalov v Cannnes zverejnil oficiálny výber aktuálneho 75. ročníka. Spoločnosť Film Europe s veľkou radosťou zverejňuje, že z hlavnej súťaže privezie minimálne štyri filmy a jeden ďalší z nesúťažnej sekcie. Diváci budú môcť tieto filmy vidieť v rámci 9. ročníka prehliadky Be2Can, ktorá sa na Slovensku bude konať od 24. - 30.10. 2022.

„Deň vyhlásenia hlavnej súťaže je vždy veľký sviatok, zábava a risk zároveň. Vždy s napätím čakáme, či sa filmy, ktoré sme zakúpili pred rokom alebo dvomi na základe scenára alebo mena režiséra, objaví v hlavnej súťaži a my budeme môcť divákom doviesť to najlepšie z festivalového sveta. Máme veľkú radosť, že z Francúzskej riviéry prinesieme minimálne štyri filmy z hlavnej súťaže a budeme radi ak budú aj ďalšie. Teraz začína balenie kufrov do Cannes, ďalšie kolo rozhovorov na práva ostatných filmov a my sa tešíme, ako to dopadne,“ popisuje kreatívny riaditeľ Film Europe Dominik Hronec a dodáva: ”Zároveň je nám ľúto, že ani tento rok nie je v hlavnej súťaži nominovaný žiaden český alebo slovenský film.“

Iránsky režisér, v tejto chvíli žijúci v Dánsku Ali Abbasi, po absolútne nezabudnuteľnej trollskej krimi romanci Tina a Vore, ktorá získala cenu Un Certain Regard, pricháda s ďalšou dávkou svojho talentu v príbehu o Saeedovi, ktorý má svoje božské posolstvo – vyčistiť iránske ulice od skorumpovaných prostitútok pod názvom Holy Spider. Milovníci videohier ho budú poznať ako režiséra pripravovaného seriálu The Last of Us. V novom filme režisérky Claire Denis The Stars at Noon sa diváci prenesú do Nicaraguy s anglickým businessmanom a americkou novinárkou, ktorí sa usilujú dostať z krajiny, aby sa zachránili. Film bol nakrútený na motívy románu Denisa Johnsona. V hlavnej úlohe sa predstaví Margaret Qualley, ktorú diváci poznajú z Tarantinového filmu Vtedy v Hollywoode. Nezastaviteľná 75-ročná Claire Denis sa slovenským divákom predstavila už filmami High Life, Parchanti dobre spia alebo Nechce sa mi spať, minulý rok získala Strieborného medveďa za jej poslednú snímku Fire. Arnaud Desplechin po filmoch Klam, ktorý je práve v kinách, alebo Ismaelové prízraky prináša nový film o sestre a bratovi, v ktorom sa inšpiroval svojim vlastným životom a nezhodami v rodine. V hlavných úlohách filmu Brother and Sister si zahrajú Marion Cotillard (Ismaelové prízraky, Anette, Dva dni a jedna noc) a Golsifteh Farahani (Paterson, Bojovníčky slnka). Rumunský režisér Cristian Mungiu je divákom dobre známy filmami Skúška dospelosti, Za kopcami alebo 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni, úspešnými titulmi z Cannes, za ktoré získal Zlatú palmu, cenu za najlepšiu réžiu i za najlepší scenár. R.M.N. je aj preto veľmi očakávaný film tohto kľúčového predstaviteľa rumunskej novej vlny.

CommeZ resizeFilm známy aj pod názvom Final Cut bude otváracím filmom festivalu uvedú ho ako Z (comme Z). Režisér filmov Michel Hazanavicius Umelec, Obávaný a Hľadanie prichádza s komediálnym remakom slávnej japonskej snímky o nakrúcaní zombie filmu, kde štáb napadnú tí reálni. V hlavných úlohách diváci uvidia Romaina Durisa a Bérénice Bejo. Ďalšie filmy z festivalu v Cannes, ktoré Film Europe predstaví na prehliadke Be2Can v októbri, spoločnosť oznámi po skončení festivalu v Cannes, ktorý končí 28. mája.

Film Europe je mediálna spoločnosť, ktorá v Česku a na Slovensku distribuuje európske a festivalové filmy. Snímky je možno vidieť v slovenských a českých kinách, v online videotéke Edisonline, aj na televíznych staniciach Film Europe a Film Europe +. Film Europe tento rok plánuje otvoriť prvé butikové kino v Bratislave po vzore českého Edison Filmhubu v Prahe, kde diváci môžu vidieť to najlepšie z festivalového a európskeho filmu.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.