Letný filmový festival 4 živly skúma fenomény pravdy a lži

4zivlylogopng resizeViacero filmov zlatého fondu kinematografie, niekoľko úplných noviniek, ale aj tematický sprievodný program ponúkol 23. ročník Letného filmového festivalu 4živly. Od stredy 4. augusta až do nedele 8. augusta 2021 bude v Banskej Štiavnici a jeho témou bola Pravda a lož.

Na plátnach miestneho kina Akademik, mestského kultúrneho centra či amfiteátra s výhľadom na nočné mesto premietlo podujatie 21 celovečerných, 1 stredometrážny a 29 krátkych filmov. Nechýbali medzi nimi legendárne snímky Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, réžia: Stanley Kubrick, 1964), Šaráda (Charade, Stanley Donen, 1963), Zväčšenina (Blow Up, réžia: Michelangelo Antonioni, 1966) alebo Čínska štvrť (Chinatown, réžia: Roman Polanski, 1974).

Martinatajomstvolesa resizeV slovenskej predpremiére uvedie festival holandskú dokumentárnu snímku Dráma dievčaťa (Drama Girl, réžia. Vincent Boy Kars, 2020), v ktorej necháva režisér hlavnú hrdinku pred kamerou opakovane prehrávať výjavy z jej života. Rovnako predpremiérovo uviedli 4 živly aj rodinný film Martin a tajomstvo lesa (Mazel a tajemství lesa, réžia: Petr Okuropec, 2021), ktorý vznikol v česko-slovensko-nemeckej koprodukcii a skupinka skautov v ňom bojuje o záchranu lesa, kde zvykne tráviť leto. Oba filmy čaká v najbližších mesiacoch uvedenie v slovenských kinách.

4 živly ponúknu tiež unikátnu možnosť si na plátnach vychutnať animovaný film Vlkochodci Mocapravda resize(Wolfwalkers, réžia: Tomm Moore, Ross Stewart, 2020), ktorý bol pôvodne určený výhradne do online distribúcie. Jediným slovenským premietaním filmu Stavebná jama (Foundation Pit, réžia: Andrej Grjazev, 2020) festival potešil milovníkov a milovníčky angažovaných dokumentov.

Hneď v úvode premietnu výber filmov z finále súťaže Iné vízie SK, ktorú spoluorganizuje. V pásme, ktoré zostavila kurátorka Pavlína Fichta Čierna, sa stretli snímky balansujúce na pomedzí experimentálneho filmu, animácie a výtvarného umenia. Diela, ktoré sa dostali do finálneho výberu, čaká po festivale viacero premietaní na slovenských podujatiach či v kultúrnych centrách, kým bude PrednaskaVladimiraSnidla resizekoncom roka vyhlásená víťazná snímka.

Okrem filmového programu potešia 4 živly svojich návštevníkov a návštevníčky aj prednáškami na tému bezpečnosti na internete, diskusiami o vzťahu pravdy a moci, či o umeleckom preklade slovenskej literatúry, alebo návštevou známej Potulnej galérie, tentoraz s podtitulom „Čo všetko by mohla byť pravda, ale nie je“.24. ročník obľúbeného festivalu sa uskutoční v dňoch 10. – 14. augusta 2022, jeho tému organizačný tím oznámi na prelome rokov.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.