Emília Vášáryová slávnostne otvorila Kino pod hviezdami

Kinopodhviezdamilogo resizeOsobnosť slovenského filmu a divadla Emília Vášáryová uviedla v pondelok večer na Hlavnom námestí v Bratislave Kino pod hviezdami 2021. Okrem svojich filmových začiatkov zaspomínala aj na vznik Jakubiskovej Tisícročnej včely. Hlavným tohtoročným motívom Kina pod hviezdami je oslava stého výročia od vzniku prvého slovenského hraného filmu (Jánošík 1921). „Som rada, že tu môžeme hovoriť o slovenskom filme. Je to neuveriteľné, ale film a aj divadlo majú sto rokov,“ nadchla sa v úvode bývalá prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Emília Vášáryová.

Pri tejto výnimočnej príležitosti zaradila Slovenská filmová a televízna akadémia na úvod tohtoročného programu kultový film Juraja Jakubiska Tisícročná kinopodhviezdami resizevčela. „Keď bola premiéra filmu Tisícročná včela v Bratislave, premietali to v kine Slovan a bolo to neuveriteľné, pretože na lístky stáli dlhé rady ľudí, aby ho videli. Ten film je skvelý a pre mňa výnimočný aj preto, lebo celú výtvarnú stránku tvoril môj manžel. Zhotovil 7 až 8 tisíc kostýmov. Okrem toho ho natočil Juraj Jakubisko a ja jeho uznávam a som veľmi rada, že ho máme,“ vyjadrila sa ikona filmu a zaspomínala si aj na svoju najobľúbenejšiu postavu, ktorú kedysi stvárnila. „Film sa volal Námestie svätej Alžbety. Mala som vtedy asi 24 - 25 rokov a je to film, ktorý bol pre mňa najbližší, lebo som tam bola najviac sama za seba a nemusela som mať na sebe žiadne kostýmy, “ zaspomínala s úsmevom herečka.

Program Kina pod hviezdami bude pokračovať obľúbenými filmovými titulmi ako Učiteľka Jana Hřebejka, Loli Paradička otca a syna Staviarských a vyvrcholenie Kina pod hviezdami bude patriť už spomínanému Utekajme, už ide!.Touto snímkou Dušana Rapoša chce organizátor podujatia Slovenská filmová a televízna akadémia vzdať poctu Milanovi Lasicovi, ktorý si v ňom zahral svoju prvú väčšiu kinopodhviezdami2 resizeúlohu. „Na pána Milana Lasicu chceme spomínať s úsmevom. Pretože všade tam, kam chodil, rozdával úsmev. My sme ho mali veľmi radi a tak s úsmevom na neho chceme aj spomínať...“ vysvetlila prezidentka SFTA Wanda Adamík Hrycová.

Vďaka podpore primátora Bratislavy Matúša Valla, primátora Košíc Jaroslava Poláčka a župana Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku bude prehliadka slovenských filmov Kino pod hviezdami prebiehať až v dvoch mestách. Po Bratislave sa premiestni do metropoly Východu. Začiatok predstavení je vždy o 19:30 hod. a vstup je pre všetkých voľný.

Viac www.kinopodhviezdami.sk

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.