Najlepším filmom Oscarov je Krajina nomádov

Oscary resizeNakoniec sa tak veľké prekvapenie ani nekonalo. Až na to, že z 10 nominácii si odniesol film Mank len dve sošky, a to nie v hlavných kategóriách. Najlepším filmom sa očakávane stala Krajina nomádov režisérky Chloé Zhao. Získala ešte cenu za réžiu a Frances McDormand za úlohu v tomto filme svojho tretieho Oscara. Prvého dostala manželka Joela Coena za úlohu v jeho filme Fargo (nakrútený s bratom Ethanom) a druhého za snímku Tri billboardy kúsok za Ebbingom. Takisto očakávane sa stal najlepším hercom 83-ročný Anthony Hopkins za úlohu vo filme Otec, v ktorom hrá starého muža zápasiaceho s demenciou. A zároveň sa stal najstarším hercom, ktorý si druhého Oscara prevzal po 30 rokoch.

Novinkou na tohtoročných Oscarov, odohrávajúcich sa v noci z nedele na pondelok nášho času, bolo miesto konania. Slávnostný ceremoniál presunuli na Oscarspolocna resizestanicu, zúčastnilo sa ho obmedzené množstvo hercov a tvorcov, a to za prísnych bezpečnostných opatrení. Ani veľká prehliadka rób sa nekonala, herci a účastníci večera volili skôr civilnejšie oblečenie.

Chloé Zhao, režisérka čínskeho pôvodu bola zároveň druhou ženou, ktorá po Kathryn Bigelow získala vytúženú sošku. Zdôraznila, že ľudia sú vo svojej podstate dobrí a mala zatiaľ šťastie stretnúť sa len s tými dobrými. Najemotívnejším momentom bol však prejav Thomasa Vintenberga, ktorý sa rozplakal pri preberaní ceny za najlepší cudzojazyčný film Chľast. Film totiž začal nakrúcať len štyri dni po tom, ako mu zahynula 14- ročná dcéra Ida. Mimoriadnu radosť mala aj 73- ročná Kórejčanka Youn Yuh-jung, ktorá sa stala najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe vo filme Minari. Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe je Daniel Kuluuya za úlohu černošského aktivistu vo filme Judáš a čierny mesiáš. ChloeZhao resizeCenu za pôvodný scenár si odniesla takisto žena, a to režisérka a scenáristka Emerald Fennell za film Nádejná mladá žena.

Vieme, že peňazí je málo, treba šetriť kde sa len dá a keď je to nutné na rade je prvá vždy kultúra. Klasika! Nebyť ČT 2 a zahraničných staníc na Slovensku by ste Oscarovú noc márne hľadali. Dúfam, že aspoň nejakú skrátenú verziu si budú môcť slovenskí diváci pozrieť na niektorej našej TV stanici. To len na okraj. Inak by sme ešte radi pripomenuli, že sme o víťaznom filme Krajina nomádov na Filmpresse písali a takisto o ocenených snímkach Mank, Tenet, Ma Rainey – matka blues, Nádejná mladá žena, Chľast a animovanom filme Duša. Pozrite si podrobne zoznam víťazov.

Najlepší film
Krajina nomádov, réžia Chloé Zhao (Krajina nomádov/Nomadland)

Najlepší režisér
Chloé Zhao (Krajina nomádov)

Herec v hlavnej úlohe
Anthony Hopkins (Otec /The Father)

Herečka v hlavnej úlohe
FrancesMcDormand resizeFrances McDormand (Krajina nomádov)

Herec vo vedľajšej úlohe
Daniel Kaluuya (Judáš a čierny mesiáš /Judas and the Black Messiah)

Herečka vo vedľajšej úlohe
Youn Yuh-jung (Minari)

Adaptovaný scenár
Christopher Hampton, Florian Zeller (Otec)

Pôvodný scenár
Emerald Fennell (Promising Young Woman/Nádejná mladá žena)

Zahraničný film
VIntenberg resizeChľast (Drunk), réžia Thomas Wintenberg  (Dánsko)

Filmová pieseň
Hudba: H.E.R. Dernst Emile II, text: H.E.R a Tiara Thomas - Fight for You, (Judáš a čierny mesiáš/Judas and the Black Messiah)

Hudba
Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste ( Duša/Soul)

Zvuk
Young a Leo resizePhillip Bladh, Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michelle Couttolenc, Carlos Cortés, Carolina Santana (Zvuk metálu/Sound of Metal)

Kostýmy
Ann Roth (Ma Rainey – matka blues/Ma Rainey´s Black Botton)

Animovaný celovečerný film
Duša (Pixar)

Krátky animovaný film
If Anything Happens I Love You (Netflix)

Krátky hraný film
Two Distant Strangers

Hopkins resizeKamera
Erik Messerschmidt (Mank)

Dokument
My Octopus Teacher (Netflix)

Krátky dokument
Colette (Time Travel Unlimited)

Strih
Mikkel E.G. Nielsen (Zvuk metálu/Sound of Metal)

Kullauy resizeMasky
Matiki Anoff, Mia Neal, Larry M. Cherry (Ma Rainey – matka blues)

Výprava
Donald Graham Burt, Jan Pascale (Mank)

Vizuálne efekty
Andrew Jackson, Andrew Lockley, Scott R. Fisher, Mike Chambers (Tenet)

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.