Music & Film ponúkne Gombitovú, Tublatanku i Čertovo kolo

KInodomalogoKino Lumière oživuje svoj divácky obľúbený cyklus Music & Film, v marci ho predstaví v retro verzii. Vo virtuálnej kinosále projektu Kino doma uvedie tri filmy, ktoré priblížia hviezdy našej pop-music. Filmy o neprekonateľnej speváčke Marike Gombitovej či o kapele Tublatanka naživo uvedie hudobný publicista a dramaturg Juraj Čurný. Diváci sa môžu tešiť aj na dokument Bratislava – Čertovo kolo (1989) o legendárnom jednodennom česko-slovenskom hudobnom festivale z konca 80. rokov minulého storočia. Filmy budú uvedené v online premiére, cyklus otvorí film Tublatanka – Pravda víťazí (1989) v pondelok 1. marca o 20.20 hod.

Tublatanka – Pravda víťazí je „videozáznam koncertu skupiny Tublatanka, ktorý sa uskutočnil 16. septembra 1989 v amfiteátri na Búdkovej v Bratislave,“ približuje snímku dramaturg Miro Ulman, ktorý stojí za výberom unikátnych filmov v retro verzii cyklu Music & Film. „Film vyšiel na VHS pred Vianocami 1989 Tublatanka resizea bol beznádejne vypredaný. Potom bol dvadsať rokov považovaný za stratený. Našiel sa spolu s filmom Štefana Semjana Bratislava – Čertovo kolo medzi materiálmi prevezenými z Koliby do Slovenského filmového ústavu.“ Medzi dvanástimi piesňami Tublatanky vo filme zaznejú i hity Žeravé znamenie osudu, Dnes, Láska, drž ma nad hladinou či Pravda víťazí.

„Keď som sa pustil do príprav filmu s Tublatankou, vôbec som netušil, že počas zostrihu sa udejú epochálne historické zmeny... Vypukla Nežná revolúcia,“ spomína na vznik filmu jeho režisér Ladislav Kaboš. „Keď sme mali za sebou pár sto strihov, išli sme na Václavák na demonštráciu. Spolu s tisíckami ľudí sme štrngali kľúčmi a počúvali prejavy z balkóna Melantrichu. Práve sme strihali ústrednú skladbu Pravda víťazí. Vložili sme do nej silné zábery študentskej demonštrácie na Národnej triede. Ulice zaplnili davy, demonštrácie boli čoraz mohutnejšie, už nič nemohlo zastaviť šialenú energiu ľudí, ktorí túžili po slobode. Bolo to fascinujúce.“ Film je nielen záznamom magickej atmosféry živého koncertu Tublatanky, autenticky zobrazuje aj revolučnú náladu novembrových dní roku 1989.

Režisér Ladislav Kaboš stojí aj za filmom Marika Gombitová – Ateliér duše (1987). Ide o nekonvenčný portrét i hudobné vyznanie Mariky Gombitovej, ktorý vyšiel na historicky prvej stereofónnej videokazete s videoklipmi v Gombitova resizeČeskoslovensku. Album Ateliér duše inšpiroval Kaboša vytvoriť krehký príbeh Gombitovej dramatického životného osudu. „Nechcel som veľa záberov Mariky na vozíčku. Mal som predstavu, že to bude len jeden – posledný záber filmu. Snažil som sa využiť jej fotogenickosť, dať do filmu dynamiku... Chcel som, aby bol obraz komponovaný veľmi výtvarne, filmovo.“ Videofilm obsahuje šesť piesní z albumu Ateliér duše, skladba Cirkusový kôň pochádza z albumu Môj malý príbeh. Ako bonus bude s filmom uvedený zostrih recitálu Adresa ja, adresa ty, v ktorom zaznejú Gombitovej piesne z albumov No. 5 a Voľné miesto v srdci.

Hudobný dramaturg a publicista Juraj Čurný, známy divákom aj ako spolumoderátor mnohých televíznych relácií, aktuálne populárnej Chart Show, hovorí, že „Marika aj Tublatanka boli v druhej polovici 80. rokov, spolu s ďalšími ´federálnymi´ interpretmi, ako Elán, Miro Žbirka, Peter Nagy, Robo Grigorov, Richard Müller, Modus, Vašo Patejdl, Beata Dubasová či Team, symbolmi veľkej éry slovenskej populárnej hudby, ktorá sa dominantne presadila v rámci Československa. Marika sa navyše stala prvou speváčkou z najvyššej ligy, ktorá sa presadila aj vlastnými autorskými pesničkami.“ Čurný filmy o Tublatanke a Marike Gombitovej vo virtuálnej kinosále Kina Lumière doma naživo uvedie. „Film Marika Gombitová – Ateliér duše je pre mňa výnimočný aj tým, že vďaka nemu vzniklo šesť regulárnych videoklipov k Marikinmu rovnomennému albumu. Legendárny koncert Tublatanky zo septembra 1989 z dnes už neexistujúceho bratislavského amfiteátra skvelým spôsobom zachytáva rockovú kapelu v tom najzákladnejšom obsadení a v životnej forme. Zachytáva aj neuveriteľnú výmenu energií medzi javiskom a publikom a v prestrihoch doň sa nájde veľa dnešných päťdesiatnikov v čase, keď Tublatanka bola pre nich nespochybniteľným hudobným idolom."

certovokolo2 resizeCyklus Music & Film s výberom filmov z archívu vyvrcholí dokumentom Bratislava – Čertovo kolo, ktorý nakrútil Štefan Semjan, režisér filmu Na krásnom modrom Dunaji (1994). Zachytáva jednodenný česko-slovenský hudobný festival, ktorého druhý ročník sa uskutočnil v hale na bratislavských Pasienkoch v októbri 1988. „Konal sa v druhej polovici 80. rokov, keď hudbe prialo politické ´oteplenie´ a na Slovensku sa začalo konať čoraz viac veľkých koncertov za účasti kapiel, ktoré predtým mohli – ak vôbec – vystupovať len v malých kluboch,“ približuje obdobie vzniku filmu Miro Ulman, ktorý dokument vo virtuálnej kinosále Kina Lumière doma uvedie.

Na festivale Čertovo kolo v roku 1988 vystúpili kapely E, Garáž, Už jsme doma, Bez ladu a skladu, Laura a její tygři, Půlnoc či Marián Varga, režisér ich vystúpenia doplnil čiernobielymi zábermi vtedajšej Bratislavy. „Usúdil som, že pesničky z Čertovho kola mi nestačia. Dianie v hale si pýtalo reflexiu zvonku, certovokolo resizez Bratislavy – mesta mieru...,“ spomína na nakrúcanie Štefan Semjan. „Jazdili sme za tmy hore-dole popri električkách medzi mostom Lafranconi a Karlovou Vsou a pálili do nich reflektormi, aby to staré ORWO exponovalo nejakých pracujúcich, trmácajúcich sa v tých električkách po večeroch z práce. Žmúrili na nás pokorne do firemnej volgy a nechápali. Taká bola doba.“ Videofilm Bratislava – Čertovo kolo bol dokončený v roku 1989, nikdy nemal oficiálnu premiéru a dvadsať rokov bol považovaný za stratený. V kine Lumière doma bude uvedený v online premiére podobne ako filmy Tublatanka – Pravda víťazí a Marika Gombitová – Ateliér duše.

Vstupenky za symbolickú cenu 2 eurá sú v predaji na web stránke Kina Lumière ako i partnerských kín projektu Kino doma: Kino Tatran Poprad, Kino Fontána Piešťany, Kino Úsmev Košice a Kino Iskra Kežmarok.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.