U protinožcov uvidia slovenské filmy na online festivale

PripadBarnabasKos resizeČeský a slovenský filmový festival v Austrálii sa koná pravidelne, tentoraz už po ôsmykrát. V čase celosvetovej pandémie koronavírusu sa jeho organizátori rozhodli slovenské a české filmy sprístupniť divákom formou drive-in kina v Melborune i prostredníctvom online projekcií dostupných v Austrálii a na Novom Zélande. Z pohodlia auta bude možné filmy vidieť od 28. novembra do 5. decembra, online festival začne 1. decembra a potrvá dva týždne. Do programu sú zaradené štyri slovenské celovečerné snímky a jeden krátky film.

Český a slovenský filmový festival v Austrálii vznikol so zámerom vytvoriť na tomto vzdialenom kontinente pravidelné podujatie sústredené na prezentáciu súčasných i klasických diel oboch kinematografií. Tento rok spôsob jeho realizácie i rozsah programu ovplyvnila pandémia, napriek tomu diváci uvidia štyri súčasné slovenské i koprodukčné filmy a jednu slovenskú filmovú klasiku v podobe drámy Prípad Barnabáš Kos (1964) režiséra Petra Solana. Digitálne reštaurovaný Solanov film sa s úspechom premieta na významných zahraničných podujatiach od jeho svetovej premiéry na prestížnom festivale klasických filmov Lumière v Lyone v roku 2018. Satirická tragikomédia pranierujúca malomeštiacke prežitky, pokrytectvo a intrigánstvo je adaptáciou poviedky Petra Karvaša Barnabáša Kosa vzostup a pád zo zbierky Čert nespí.

Hlavný hrdina filmu, trianglista veľkého symfonického orchestra Barnabáš Kos, je nečakane menovaný za jeho riaditeľa. Skromný hudobník sa spočiatku bráni, no čoskoro pochopí, akými pravidlami sa riadi mechanizmus kariéry, ku ktorému nevyhnutne patrí pochlebovanie a šplhúnstvo jeho kolegov. Film zo zbierok Národného filmového archívu Slovenského filmového ústavu bude uvedený na online podujatí spolu s českým sci-fi filmom Ikarie XB 1 (1963) režiséra Jindřicha Poláka, ktorý zastupuje českú klasickú kinematografiu.

Súčasnú slovenskú kinematografiu reprezentujú životopisná dráma o liečiteľovi Jánovi Mikoláškovi Šarlatán (2020) Agnieszky Hollandovej, romantická komédia Šťastný nový rok (2019) Jakuba Kronera z prostredia Vysokých Tatier, spojená s uvedením krátkeho filmu Dnes mám prvé randevú (2003) Borisa Šimu z produkcie VŠMU, ktorý je poctou ranej kinematografii a stop-motion animácii. Tieto diela sa budú premietať v drive-in kinách, online ich doplní animovaná dokudráma Cesta do nemožna (2019) režiséra Nora Držiaka, trikový film zobrazujúci životné osudy a príbeh jednej z najväčších slovenských osobností európskeho významu Milana Rastislava Štefánika.

V programe Českého a slovenského filmového festivalu v Austrálii budú uvedené aj české filmy Havel (2020) Slávka Horáka na online projekcii a Poslouchej (2019) v réžii Davida Laňku a Martina Müllera a český študentský oscarový film Dcera (2019) Darie Kashcheevy v drive-in kinách.

Podujatie organizuje Czech and Slovak Film Festival in Australia Inc., partnermi zo Slovenskej republiky sú Slovenský filmový ústav (SFÚ), Arina, Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Canberre. Festival sa koná s finančnou podporu Audiovizuálneho fondu (AVF) a Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Viac: http://casffa.com.au/

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.